Kommentar på skogsutredningen
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
De förslag som utredaren Göran Örlander presenterade i dag från utredningen ”Ett tydligt regelverk för aktivt skogsbruk” kommer inte att leda till en robust skogspolitik, enligt Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningens ordförande Beatrice Rindevall kommenterar:
– Den biologiska mångfalden utarmas i snabb takt i de svenska skogarna och miljömålen är långt ifrån att nås. Det finns stora brister i tillsynen i skogen idag, vilket medför att skogar med höga naturvärden avverkas i strid med lagen. Det är ansvarslöst av utredaren att föreslå mindre tid för kontroll när stora brister redan finns, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.
– Utredaren fokuserar på att öka möjligheten till avverkning genom avreglering och minskad kontroll, och det riskerar att skapa en ännu mer ohållbar situation i den svenska skogen. Vi befinner oss redan i ett läge där intensivt skogsbruk sker på alldeles för stor bekostnad av biologisk mångfald och skogens funktion som kolsänka. Förslagen skapar fler problem än de löser, inte minst för miljön. Det är raka motsatsen till en robust skogspolitik och ökar riskerna för att Sverige bryter mot EU:s lagstiftning, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.
– Det finns stora brister i tillsynen i skogen idag, vilket medför att skogar med höga naturvärden avverkas i strid med lagstiftningen. Detta är en starkt bidragande orsak till konflikterna kring skogen. Tyvärr lämnar utredningen inget förslag som förbättrar situationen, vilket innebär att den höga konfliktnivån kommer att kvarstå. Det är hög tid att politiken börjar ta ansvar, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.
– Skogsägare har ett ansvar för att ha kunskap om naturvärdena i sin skog inför avverkning. Att utredaren nu vill begränsa det kravet kommer att leda till ökad utredningsbörda för staten. Skogsstyrelsen har idag inte har resurser för att klara det som miljölagstiftningen kräver. Risken är stor att Skogsstyrelsen kommer fatta beslut utan rätt kunskap, säger Beatrice Rindevall ordförande Naturskyddsföreningen.
Kontakter
Petra HolgerssonPressekreterare
Tel:072-565 44 05petra.holgersson@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
Ny analys: Regeringens kärnkraftsplan resulterar i över 200 miljoner ton högre koldioxidutsläpp3.12.2024 06:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag släpper Naturskyddsföreningen en ny analys om hur utsläppen av växthusgaser påverkas av regeringens färdplan för ny kärnkraft. Analysen visar att fokuset på ny kärnkraft fördröjer klimatomställningen. Det kan resultera i att utsläppen av koldioxid blir cirka 220 miljoner ton högre jämfört med en fortsatt utbyggnad av förnybar el, vilket motsvarar över fem gånger de territoriella utsläppen i Sverige 2023. Nu kräver Naturskyddsföreningen att regeringen ska utreda konsekvenserna av färdplanen för kärnkraft innan den sjösätter subventionerade mångmiljardlån och andra styrmedel för att bygga ut kraftslaget.
Nytt förslag på kraftfull naturpolitik28.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu finns det ett förslag på naturpolitiskt ramverk för regering och riksdag att ta vidare – med både naturpolitiskt mål och en egen naturlag. Det är Naturskyddsföreningen och WWF som gemensamt arbetat fram ett förslag till en samlad och kraftfull naturpolitik för Sverige.
Tips för att stå emot köphetsen under Black Week25.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det full fart på Black Week, där olika köptriggers kryllar i våra mobiler och köphetsen flämtar oss i nacken. Och snart drar julhandeln i gång på allvar. Men konsumtionen av onödiga prylar behöver minska – inte öka. Naturskyddsföreningen delar här med sig av några tips på hur du kan stå emot handelns köphets och en lista på företagens vanliga säljknep och köptriggers.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum