Unionen

Unionen, Sveriges Ingenjörer och TechSverige i nytt samarbetsavtal

Dela

Den 19 december undertecknade bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige tillsammans med fackförbunden Sveriges Ingenjörer och Unionen ett samarbetsavtal som ska främja en internationellt konkurrenskraftig IT- och telekombransch i Sverige. Avtalet markerar en viktig milstolpe för branschen och stärker parternas gemensamma ambition att skapa en hållbar och innovativ utveckling för företag och medarbetare.

Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Peter Hellberg, ordförande i Unionen och Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige. Foto Sveriges Ingenjörer
Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer, Peter Hellberg, ordförande i Unionen och Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige. Foto Sveriges Ingenjörer

Det nya samarbetsavtalet bygger vidare på den avsiktsförklaring som parterna tidigare presenterat. Syftet med avtalet är att stärka IT- och telekombranschens långsiktiga konkurrenskraft och hållbarhet genom att främja en positiv arbetsmiljö, mångfald och god samverkan mellan arbetsgivare, medarbetare och fackliga företrädare. Genom samsyn kring strategiska frågor, som kompetensförsörjning och branschens framtida behov, ska avtalet bidra till både företagens och medarbetarnas utveckling.

– Med detta avtal ser vi fram emot ett konstruktivt samarbete kring kollektivavtal där vi gemensamt kan arbeta med att lyfta fram de fördelar som det innebär för företag, medlemmar och fackliga förtroendevalda, säger Ulrika Lindstrand, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer.

– Det här avtalet skapar en plattform för långsiktigt samarbete i en snabbrörlig och global bransch. Vi behöver jobba tillsammans för att säkerställa att branschen fortsätter att vara konkurrenskraftig och hållbar, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör på TechSverige.

–  Nu har vi avtal som sätter ramar för ett långsiktigt gemensamt arbete. Ett utökat samarbete både på central och lokal nivå, mellan företag och fackliga företrädare, gynnar branschens utveckling och ger våra medlemmar trygghet, säger Peter Hellberg, ordförande i Unionen.

Avtalet tydliggör att en samsyn kring branschens behov är avgörande för framgång. Genom att stärka dialogen mellan parterna ska strategiska utmaningar, såsom kompetensförsörjning och näringspolitiska frågor, hanteras med ett långsiktigt perspektiv.

Det undertecknade samarbetsavtalet träder i kraft den 1 januari 2025.

Ta del av samarbetsavtalet här

Kontakter

Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.

Välkommen att kontakta oss!

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

Fackliga ekonomer helt enade om att räntan måste sänkas med 0,5 procent16.12.2024 13:28:30 CET | Pressmeddelande

I årets sista avsnitt av podden Fackliga skuggdirektionen sätter de fackliga chefsekonomerna press på Riksbanken genom att för första gången vara helt enade om att Riksbanken måste sänka räntan med 0,5 procent vid sitt nästa möte – Vi behöver få fart på ekonomin och nu börjar det bli bråttom. Frågan är om Erik Thedéen är den snälla jultomten på torsdag, undrar Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen.

Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande

Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye