Riksteatern

Riksteaterns vd: ” Kulturåret 2024 visade att vi rör oss i ett nytt kulturpolitiskt landskap”

Dela

När Riksteatern summerar året som gått är det tydligt att suget efter scenkonst är stort runt om i landet – samtidigt rör sig Sverige i ett nytt kulturpolitiskt landskap.

Rörelse frihet - genom Baba Karam och andra danstillstånd, Riksteatern och konstgruppen Ful 2024.
Rörelse frihet - genom Baba Karam och andra danstillstånd, Riksteatern och konstgruppen Ful 2024. Fotograf: Märta Thisner

Under 2024 producerade Riksteatern drygt 40 föreställningar som turnerade i Sveriges samtliga 21 regioner från Norrbotten till Skåne. Förutom att vara en av Sveriges största producenter av scenkonst, har Riksteatern också spelat en central roll som arrangör och möjliggörare för scenkonst i hela landet. Genom Riksteaterns 220 lokala föreningar och samarbeten med lokala aktörer har Riksteatern varit en fortsatt främjare för ökad och mer diversifierad tillgång till scenkonst på många platser som annars inte hade nåtts av teater, dans, musik och cirkus. 
 
– Kulturåret 2024 har det blivit än mer tydligt att vi rör oss i ett nytt kulturpolitiskt landskap. Som vd för Riksteatern, som är en förutsättning för att teater, dans och cirkus ska kunna få upplevas av människor över hela Sverige, har det naturligtvis varit intressant att följa debatten om kulturens finansiering. Men ett samtal som kommer att behöva ta mer plats framöver är den om hur viktig kulturen är för ett samhälles stabilitet och välmående, särskilt vid oro och kriser. Det är viktigt att våra beslutsfattare investerar i ett rikt kulturliv eftersom det är en förutsättning för ett välmående, demokratiskt samhällsbygge, säger Riksteaterns vd Susanna Dahlberg. 
 
I rapporten Svenskarna och Scenkonsten 2024, som genomfördes av Verian på uppdrag av Riksteatern, tillfrågades 2900 svenskar om deras syn på scenkonst. Rapporten visade att scenkonst värderas högt av svenskarna. Hela sju av tio svenskar önskade att de oftare tog del av teater, dans och annan scenkonst. En klar majoritet, 79% procent, ansåg att det är viktigt med ett kulturutbud för alla. Ekonomi, tidsbrist och brist på scenkonst nära hemmet, angavs som de tre främsta skälen till att inte ta del av scenkonst i den utsträckning som man önskar. 
 
2024 var året då Riksteatern firade 60 år av teater för barn och unga. Något som firades med urpremiärer och cirkus. Uppskattningsvis tog 26 000 barn och unga, mellan 0-18 år, del av Riksteaterns nationella produktioner genom skolföreställningar och på allmänna spelplatser. 
 
Riksteatern Crea tilldelades Zero Project Award för sina innovationer världen över och för att genom sin konstnärliga verksamhet förbättra villkoren för döva. Den digitala teaterföreställningen You too, som skildrade en destruktiv relation i dövsamhället sågs av en publik i över 50 olika länder. 
 
Sedan 2021 har Riksteatern uppdrag från Kulturdepartementet att främja utvecklingen av den samtida cirkusen i hela landet. De tre första årens totala sammanställning kommer 2025 men redan nu kan det konstateras att målet har överträffats - svenskarna vill se och uppleva mer cirkus.  

Riksteatern skapade under 2024 förutsättningar för den samtida dansen att nå ut i hela Sverige. Genom ett nära samarbete mellan scenkonstarrangörerna och dansproduktionerna byggdes det fördjupad kunskap om dans och arrangörskap. Två urfolkskoreografer utforskade konstnärliga idéer i residenset Jårrh!, som Riksteatern skapat i samarbete med det samiska kulturcentret Aejlies.
 
Totalt har Riksteatern, hittills, nått en publik på drygt 414 000 personer under året, varav drygt 220 000 personer har sett Riksteaterns egna nationella produktioner. Den nationella repertoaren bestående av omkring 40 produktioner av teater, dans, cirkus och musik fick under året ett fint mottagande av såväl publik som kritiker. 2024 har Riksteatern även satsat stort på att beställa nyskrivna pjäser.  

– Under åren har Riksteatern haft många konstnärliga framgångar baserade på nyskriven dramatik. Vi har under 2024 fortsatt att satsa på nya dramatiker och nyskrivna pjäser för att det är en nödvändighet. Inte bara för att det hjälper oss att greppa vår samtid, det ger också syre till det nutida och framtida teater-Sverige, säger Riksteaterns teaterchef Dritëro Kasapi. 

Totalt bokslut för Riksteatern 2024 sker i början av 2025 men hittills i år har Riksteaterns produktioner spelat i 179 kommuner och Riksteaterns föreningar har arrangerat scenkonst i 208 av landets 290 kommuner. 

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om oss

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.

Följ Riksteatern

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksteatern

Riksteatern Crea tilldelas internationell utmärkelse för sin innovation3.12.2024 15:42:05 CET | Pressmeddelande

Riksteatern Crea tilldelas det prestigefulla Zero Project Award för sina innovationer världen över. Bland 522 nominerade bidrag från 90 olika länder korades 77 vinnare. Riksteatern Crea är det enda vinnande bidraget från Sverige. Zero Project är ett globalt och researchdrivet initiativ som stöttar tillämpningen av FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande

Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye