Premiär för Nyhetskoll! Här är redaktionen som ska göra nyheter för tonåringar
Den 31 januari är det premiär för UR:s och SVT:s gemensamma satsning Nyhetskoll, nyheter för tonåringar. Med fokus på trovärdighet och relevans ska satsningen ge unga nyhetskonsumenter och deras lärare målgruppsnära och trovärdig nyhetsbevakning som stärker förståelsen för stora och små händelser.
Nyhetskoll lanseras i en tid då unga främst tar del av nyheter via sociala medier, där det ofta är en utmaning att skilja fakta från desinformation. Den nya redaktionen har arbetat intensivt sedan strax innan årsskiftet för att skapa ett pålitligt och relevant nyhetsformat som möter dagens behov i både skola och samhälle.
Nyhetskolls reportrar, som kommer både från SVT och UR är:
Jennifer Alm från Vimmerby. Tidigare inslagsproducent på UR (UR:s ung-avdelning) och videoreporter på SVT Nyheter Blekinge.
Tea Lange från Göteborg. Tidigare faktagranskare för podd och reporter på SVT:s videodesk.
Louise Andersson från Malmö. Tidigare programledare/redaktör på Lilla Sportspegeln & SVT Sport. Dessförinnan programledare på lokala nyheter Stockholm/ Skåne
Markus Aamisepp från Stockholm. Tidigare videoreporter på SVT:s videodesk och global redaktör och innehållsutvecklare på ShowHeroes
Dalmar Namazi Från Göteborg. Tidigare nyhetsreporter på SVT (riks och lokala nyheter), innan det ungdomsbehandlare på socialförvaltningen Göteborgs Stad
Viola Fakhari från Stockholm. Tidigare sociala mediereporter på SVT Nyheter (riks) och reporter på Lilla Aktuellt
– Vi lever i en tid där sociala medier och internet har blivit ännu en värld att förhålla sig till. Då är det viktigt att kunna förklara, och ge unga människor möjlighet att navigera sig i den här digitala världen. Där tror jag att verifiering är ett väldigt bra verktyg, för att på ett sätt försöka ge någon en kompass till en helt ny digital värld. För internet är kul, och att göra nyheter är kul och att prata med ungdomar är superkul, säger Tea Lange, reporter på Nyhetskoll.
– Det här har verkligen varit efterlängtat. Unga förtjänar bra och tillgänglig journalistik. Jag hoppas att vi når ut genom bruset genom att granska ämnen som berör målgruppen och ha en öppen dialog. Lika viktigt är det att använda de, förhoppningsvis pigga format som vi har arbetat fram under hösten, säger Markus Aamisepp, reporter på Nyhetskoll.
Nyhetsinslag på SVT:s egna plattformar och i sociala medier.
SVT fokuserar på att nå 13–19-åringarna dagligen med kortare nyhetsinslag och längre förklarande format på både egna plattformar och i sociala medier. Nyhetskoll kommer att finnas på en egen plats i nyhetsjänsten på svt.se, i SVT Play och på TikTok och Youtube. Genom att möta ungdomar på deras plattformar vill SVT säkerställa att unga får relevanta och verifierade nyheter på ett sätt som är anpassat till deras medievanor.
– I tider av desinformation, AI-manipulerade nyheter och ryktesspridning är det avgörande att unga har tillgång till trovärdiga och opartiska nyheter. Public service har en viktig roll i att säkerställa det. Jag är så glad att vi har möjlighet att göra den här nyhetssatsningen tillsammans med UR och stolt över vår nya redaktion som kommer att driva och utveckla nyhetsarbetet framåt, säger Anna Careborg, nyhetsdirektör på SVT.
UR:s veckoprogram för lärare på UR Play
UR vänder sig direkt till högstadie- och gymnasielärare med ett veckoprogram och fördjupningar på UR Play. Programmet innehåller aktuella nyhetsinslag, diskussionsunderlag och quiz som är särskilt utformade för att integrera nyheter i undervisningen. Lärarvärlden har länge efterlyst ett sådant verktyg.
– Lärare har länge efterfrågat ett nyhetsprogram som inte bara är anpassat till tonåringars behov, utan som också fungerar som ett pedagogiskt verktyg i klassrummet. Med Nyhetskoll vill vi möta det behovet, säger Margaretha Eriksson, programchef på UR.
Om UR och SVT
UR (Utbildningsradion) och SVT (Sveriges Television) är svenska public service-bolag med uppdrag att erbjuda utbildande och informativa program för allmänheten. Genom samarbeten som “Nyhetskoll” stärker de ungas medie- och informationskunnighet och stöder lärarnas viktiga arbete i klassrummet.
Nyckelord
Kontakter
Anton EmanuelssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 950 94 17anton.emanuelsson@ur.seJoakim OhlssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 368 62 25joakim.ohlsson@ur.seBilder
Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Det sjukaste som hände – poddserien som dryper av nostalgi och bisarra berättelser18.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Hur blev 80-talet ett årtionde fullt av vilda ubåtsjakter, moonboots och jellybean-ätande presidenter? Hur gick det till när tacon klämde sig in på varje 90-talsfamiljs middagsbord? Och varför intalade vi oss att “jeans på jeans” var snyggt på 00-talet? Följ med in i en nostalgidusch utan dess like i den nya säsongen av UR:s podd Det sjukaste som hände.
E. P. Uggla vinner Barnradions bokpris 20242.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart att ”Drakar och demoner: Uppvaknandet”, skriven av E. P. Uggla, är årets bästa svenska bok för 9–12-åringar. Barnradions bokprisjury, bestående av sjätteklassare från Eklandaskolan i Mölndal, har under veckan diskuterat de nominerade böckerna. Idag, i finalprogrammet i P4, avslöjades vinnaren.
Systrarna Graaf utforskar sitt samiska arv i Typiskt samer2.10.2024 08:10:57 CEST | Pressmeddelande
De flesta svenskar har koll på systrarna Magdalena och Hannah Graaf men få känner till deras samiska ursprung. I UR:s nya programserie Typiskt samer plockar systrarna fram sina koltar och beger sig till fjällen för att lära känna den samiska kulturen. Tittarna får följa med på en personlig upptäcktsresa genom Sápmi som innefattar jojkskola, renrace, samisk dans och mycket mer.
Kändisar läser sagor för barn i UR:s serie Lässugen30.9.2024 11:03:49 CEST | Pressmeddelande
David Sundin, Siw Malmkvist och Robert Fux är några av de kända personer som samlats för att hjälpa till att väcka barnens nyfikenhet för böcker och skapa kärlek till läsning. Som en del av UR:s satsning på läsning återvänder nu serien Lässugen med en kreativ och magisk serie för både lärare och föräldrar som vill väcka barns läslust.
UR bidrar till tema Sápmi på årets bokmässa24.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vad får Sanningskommissionen för det samiska folket för konsekvenser? Och hur kommer det sig att det ofta är kvinnorna i Sápmi som i offentligheten lyfter samernas rättigheter? Vad är sant och falskt om samer och kan man i vuxen ålder återta sin samiska identitet? Det här är exempel på de frågor och ämnen som UR lyfter i fyra olika samtal på årets Bokmässa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum