Så ska Örebro universitets tre campus utvecklas i framtiden
Örebro universitet kommer att fortsätta att växa de närmaste tio åren.
Men inte främst genom att bygga nya hus, utan genom att bygga om.
Det visar den campusplan som Örebro universitet och fastighetsbolaget Akademiska Hus gemensamt har tagit fram.

Den nya campusplanen visar vad Örebro universitet och den största fastighetsägaren, Akademiska Hus, vill prioritera.
Totalt har lärosätet verksamhet på tre campus. Det största, Campus Örebro, ligger i stadsdelen Almby. Verksamhet finns också vid Universitetssjukhuset i Örebro och i Grythyttan i Hällefors kommun. De övergripande målen för de tre campusen är att skapa lärande- och forskningsmiljöer i världsklass, levande och identitetsstarka campus, samt att säkerställa att utvecklingen sker inom de planetära gränserna med motståndskraftiga och hållbara lösningar.
– Vi räknar med att antalet studenter kommer att fortsätta öka. Men framtidens undervisning och forskning kommer delvis att ställa nya krav på våra lokaler, säger Rickard Ålund, fastighetschef på Örebro universitet.
Längsta huset kan bli högre
En viktig metod för att samla in underlag till den nya planen har varit de tusentals sensorer som finns utplacerade på Campus Örebro. De kan bland annat mäta över tid hur ofta olika lokaler används.
De hus som finns idag kommer att räcka för behoven de närmaste tio åren, är bedömningen. Men mycket kommer ändå att hända. Det handlar om anpassningar till nya sätt att undervisa, ombyggnader och eventuellt också tillbyggnader.
Ett hus som kan komma att utvecklas är Långhuset, en byggnad som sträcker sig genom stora delar av Campus Örebro. Byggnaden är i behov av modernisering, men det finns också möjligheter att bygga till en tredje våning på det långa men låga huset.
– Långhuset utgör Campus Örebros ryggrad och i campusplanen föreslås en utveckling av huset för att stärka byggnadens roll och funktion och göra den mer välkomnade och tillgänglig för alla som vistas på campus, säger Anna-Karin Anderwall, fastighetschef på Akademiska Hus.
”Fylla campus med liv”
En central del av planen är att se till att hela campus används. Dåligt nyttjade mellanrum ska ges ett tydligare syfte och funktion. Det betyder både en satsning för att se till att dåligt nyttjade ytor inomhus blir mer användbara och att förbättra utomhusmiljöerna, så att de används mer.
Det ska också bli lättare att hitta, med bättre utformade promenadstråk och tydligare entréer till området.
– Vi vill fylla campus med liv. Det ska vara en plats där man vill träffas, men där det också finns möjlighet att studera koncentrerat när man behöver det, säger fastighetschefen Rickard Ålund.
År 2040 ska Akademiska Hus ha uppnått nettonoll. Det innebär att bolaget ska nå en reduktion på 90 procent av växthusgasutsläpp jämfört med år 2019. Resterande tio procent neutraliseras genom negativa utsläpp. Den satsning på miljövänliga lösningar och minskad energianvändning som redan har inletts, kommer att fortsätta.
– För att nå dit spelar energieffektiviseringar en viktig roll. Men framförallt att vi verkar för ett mer effektivt nyttjande av vårt befintliga fastighetsbestånd där nybyggnation inte är ett förstahandsval och att vi säkerställer att de ytor vi skapar verkligen behövs, säger Anna-Karin Anderwall på Akademiska Hus.
Använda natursköna omgivningar
Vid Campus Grythyttan pågår diskussioner om att skapa ett tydligare campusområde. Byggnaderna ligger i en naturskön miljö, med lite avstånd mellan sig. Där finns möjligheter att skapa bättre kopplingar mellan husen och nyttja utomhusmiljöerna både till rekreation, studier och forskning. Redan i dag finns en odlingsträdgård, där de närproducerade grönsakerna kan användas inom den kulinariska utbildningen.
På Campus USÖ har en större tillbyggnad gjorts så sent som 2023. Där kommer arbetet med att utveckla byggnaderna ske på längre sikt, i samtal med fastighetsägaren Region Örebro län och de parter som utvecklar det nya CV-området i närheten.
Planen sträcker sig fram till och med år 2035, och visar var det finns utvecklingsbar mark som kan bli viktig för universitetet även längre fram i tiden.
Stora ytor i attraktivt läge används bland annat nu som parkeringsplatser. Om det går att lösa parkeringsfrågan på annat sätt i framtiden finns det möjlighet att växa där. Även tillfälliga byggnader som kommer tas bort de närmaste åren skapar lediga ytor och nya möjligheter.
– På lång sikt finns det fortfarande gott om plats för universitetet att fortsätta växa. Vi är positiva inför framtiden, säger Rickard Ålund.
Nyckelord
Kontakter
Rickard Ålund
fastighetschef Örebro universitet
019-303040
rickard.alund@oru.se
Jesper MattssonKommunikatör
Tel:019 303145Tel:0766-958056jesper.mattsson@oru.seBilder

Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Stöd utifrån avgörande mot extrem fattigdom i Bangladesh24.4.2025 07:48:49 CEST | Pressmeddelande
I Bangladesh lever de flesta från nationella minoriteter I extrem fattigdom. En studie visar att det krävs en ny politik för att kunna förändra situationen för landets mest utsatta människor. – Stöd från det civila samhället spelar en avgörande roll men är splittrat. Utvecklingspartners kan bidra till att stärka och samordna sådana initiativ, säger Owasim Akram, forskare i statskunskap vid Örebro universitet.
Upprop för att skydda vetenskapens oberoende23.4.2025 14:56:43 CEST | Pressmeddelande
Fem Örebroforskare har skrivit under ett gemensamt upprop för att skydda vetenskapens oberoende. I den nya deklarationen som publicerats i Nature varnar ett 50-tal forskare för att politiska beslut och ideologiska intressen allt oftare påverkar forskning.
Pojkar i hederskultur – de sexuellt fria är mest begränsade23.4.2025 09:15:04 CEST | Pressmeddelande
Pojkar i hederskultur som får ha sex före äktenskapet är mer begränsade och mer våldsutsatta än pojkar som förväntas vara oskulder. Det visar en studie av Örebroforskarna Jan-Magnus Enelo och Rúna í Baianstovu och Göteborgsforskaren Sofia Strid, som forskar om hederskultur.
Gruvsatsning har satt Bergslagen på kartan22.4.2025 12:32:29 CEST | Pressmeddelande
Örebro universitet har tecknat ett strategiskt avtal med Epiroc, blivit del av både EU-projekt och den svenska storsatsningen Impact Innovation, och dessutom fått möjlighet att påverka den regionala utvecklingen i gruv- och mineralfrågor. Det är några av resultaten från Bergslagen Mining node.
Fridfulla män i naturen – så ser ekofascism ut på sociala medier22.4.2025 07:23:25 CEST | Pressmeddelande
Fridfulla män i vacker natur. Bilderna på plattformen Telegram är upplagda av män som sympatiserar med ekofascismen. – Det är en framställning av högerextrem manlighet som inte är aggressiv, säger Maria Darwish, doktorand i genusvetenskap som analyserat nära 300 bilder som taggats med ekofascism
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum