Formas

Förbättra ålens vandringsmöjligheter - slutsatser och rekommendationer för att förbättra den svenska ålförvaltningen

Dela

Nu presenterar Formas den oberoende internationella forskarpanelens utvärdering och rekommendationer av svensk ålförvaltning. Utvärderingen är genomförd på uppdrag av regeringen.

Konceptbild ålar

Den 30 januari klockan 14.30-16.00 genomför vi en webbsänd resultatkonferens med forskarpanelens ordförande Sean Cox. Anmäl dig till seminariet 

Den europeiska ålen är akut hotad. För att Sverige ska kunna bidra till återhämtning av ålbeståndet behövs nya och delvis andra insatser än de som genomförs idag. De rekommendationer som den vetenskapliga panelen nu tagit fram gäller i första hand förbättrade vandringsmöjligheter för ålen förbi vattenkraftverk och andra fördämningar i vattendrag. Forskarpanelen rekommenderar också att Sverige fortsätter med att fasa ut ålfisket genom att avstå från att bevilja nya ålfiskelicenser och att utsättningen av importerade ålyngel i svenska vatten avslutas.

Den välkända fisken med sin säregna form har en udda livscykel. Den kläcks i Sargassohavet, driver med havsströmmar till våra kuster, vandrar i vikar och vattendrag där den lever tiotalet år innan den återvänder till Sargassohavet för att leka. Idag finns många hinder för att ålens livscykel ska fungera. Endast en bråkdel av den ursprungliga mängden ål finns kvar idag.

– Det här är en viktig rapport som sätter fingret på såväl specifika utmaningar som en rad systemfrågor kopplat till den svenska ålförvalningen. Formas uppdrag är slutfört och nu finns rekommendationer som är väl förankrade i internationell forskning. Rapporten kan därmed bidra till att ansvariga myndigheter och andra aktörer kan driva arbetet vidare med att stärka förvaltningen, säger generaldirektör Johan Kuylenstierna.

För att ålen ska finns kvar i våra vatten har EU en ålförordning som förbinder medlemsstaterna att upprätta nationella förvaltningsplaner med åtgärder och uppföljning av mål. Men trots att Sverige haft en plan sedan 2008 syns idag ytterst få tecken på återhämtning i beståndet. Våren 2022 gav därför regeringen Formas i uppdrag att med förankring i internationell forskning analysera den svenska förvaltningen och ta fram rekommendationer för den fortsatta hanteringen.

Läs hela rapporten, samt underlagsrapporterna

Kontakter

Länkar

Om oss

Formas är ett statligt forskningsråd för hållbar utveckling. Vi finansierar forskning och innovation, utvecklar strategier, gör analyser och utvärderar. Våra verksamhetsområden finns inom miljö, areella näringar och samhällsbyggande. Vi genomför forskningssammanställningar som syftar till att underlätta för Sverige att nå våra miljömål. Därutöver kommunicerar vi om forskning och forskningsresultat.

Följ Formas

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Formas

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye