Så skyddas skattemedel i Linköping mot kriminella aktörer
Polisen uppskattar att välfärdsbrottsligheten i Sverige omsätter uppemot 75 miljarder kronor årligen. Därför storsatsar Linköpings kommun på att bekämpa och motverka välfärdsbrott genom en rad insatser och åtgärder på flera nivåer.
Arbetet mot välfärdsbrott handlar i grund och botten om att Linköpingsbornas skattemedel ska hanteras på ett varsamt sätt samtidigt som oseriösa och kriminella aktörer ska hållas borta från det offentliga.
Kommunen har bland annat utvecklat olika system för att upptäcka och förhindra felaktiga utbetalningar inom försörjningsstödet. Det genomförs också kontroller för att motverka fusk med föreningsbidrag, korruption och avtalsbrott vid upphandlingar. Genom en nära samverkan med andra aktörer såsom Polismyndigheten, Skatteverket, Försäkringskassan och Ekobrottsmyndigheten ska risken för missbruk av kommunala resurser minimeras.
– Det vore naivt att tro att Linköping inte skulle vara drabbat av välfärdsbrottslighet. Det behövs en kulturförändring i samhället där vi alla blir mer medvetna om fusket och genomför fler kontroller inom både kommun och stat, säger Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
Att motverka välfärdsbrott handlar också om att skapa en sund konkurrens för närlingsliv och föreningsliv. I Linköping bedrivs arbetet bland annat genom kommunens tillstånds- och tillsynsverksamhet. Kommunen har även avtalscontrollers som arbetar heltid med att granska avtal, fakturor, marktilldelning och användning av kommunala fastigheter.
– Som Linköpingsbo kan man känna sig trygg med att våra gemensamma skattemedel hanteras varsamt, vi kommer göra allt som står i vår makt för att jaga bort kriminella aktörer som försöker etablera sig i vår kommun, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande.
Eftersom den organiserade brottsligheten ständigt utarbetar nya strategier för att komma åt skattemedel behöver kommunen kontinuerligt utveckla sitt eget arbete mot välfärdsbrott. Samtliga förvaltningar har nyligen genomfört riskanalyser som ska visa var eventuella sårbarheter finns. Dessa riskanalyser ska sedan ligga till grund för en uppdaterad kommunövergripande åtgärdsplan som förväntas vara klar under våren. Den kommer att visa var kommunens arbete mot välfärdsbrott behöver förstärkas och utvecklas.
– Välfärdsbrott är ett komplext problem som kräver långsiktiga och samordnade insatser. Genom att kombinera förebyggande åtgärder med en effektiv kontrollverksamhet i god samverkan med andra kommuner och myndigheter kan man minska risken för missbruk av välfärdssystemet och säkerställa att kommunens resurser används på ett ansvarsfullt sätt, säger Joakim Jäderstig, biträdande säkerhetschef i Linköpings kommun.
Exempel på insatser:
- Kunskapshöjande insatser
- För att öka medvetandet och sprida kunskap om vad välfärdsbrottslighet handlar om.
- Lägesbild
- Genomförda riskanalyser för att identifiera kommunens sårbarheter.
- Tillstånds- och tillsynsverksamhet
- En översyn pågår för att effektivisera tillsyner och kontrollverksamhet.
- Upphandling
- Kunskapshöjande insatser. Två heltidsanställda avtalscontrollers.
- Mark, fastigheter och lokaler
- Kunskapshöjande insatser. Bakgrunds- och avtalskontroller, tillsyner och kontrollverksamhet.
- Bidrag till individer/föreningar
- Skärpta och tydliga rutiner, personalresurser och tekniska hjälpmedel.
- Fakturahantering
- Utveckling av rutiner och bättre kontrollsystem.
- Uppföljning
- Revisioner och internkontroll. Ekonomisk och statistisk uppföljning.
Kontakter
Kristina Edlund (S)Kommunstyrelsens ordförande
Tel:0722-40 07 40kristina.edlund@linkoping.seNiklas Borg (M)Kommunalråd, 1:e vice ordförande för kommunstyrelsen, gruppledare (M)
Tel:070-815 49 73niklas.borg@linkoping.seJoakim JäderstigBiträdande säkerhetschef
Samordnare för frågor om välfärdsbrottslighet
Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 167 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.
Följ Linköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun
Ytterligare miljoner till kommunens budget för 202514.1.2025 11:30:14 CET | Pressmeddelande
Tack vare en förbättrad skatteprognos tillförs 125 miljoner kronor i Linköpings kommuns budget för 2025. Satsningarna ska gå till att stärka välfärden på olika sätt, vilket står klart efter förhandlingar mellan S-M-styret och Centerpartiet.
Allt för många misslyckas med ålderskontroll14.1.2025 08:09:13 CET | Pressmeddelande
Kommunen har genomfört ett stort antal kontrollköp för att se om butiker följer lagen om försäljning av tobak till minderåriga. Resultatet är alarmerande.
Pressinbjudan: Satsningar i tilläggsbudgeten för 202513.1.2025 07:32:32 CET | Pressmeddelande
Mot bakgrund av en förbättrad skatteprognos presenterar S-M-styret tillsammans med Centerpartiet en tilläggsbudget för 2025. Medverkar gör Kristina Edlund (S), kommunstyrelsens ordförande, Niklas Borg (M), kommunstyrelsens vice ordförande och Lars Vikinge (C), kommunalråd.
Pressinbjudan: Så skyddas skattemedel i Linköping mot kriminella aktörer7.1.2025 14:00:00 CET | Pressinbjudan
Varje dag utsätts det svenska välfärdssystemet för olika former av stöldförsök genom fusk eller bedrägerier, under ett år handlar det om tiotals miljarder kronor. Utan adekvata åtgärder riskerar välfärden att utarmas.
Kortare väg till egen försörjning genom ny satsning på yrkesutbildning i kombination med SFI27.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Från och med 2025 utökas kombinationsutbildningarna i Linköpings kommun där undervisning i svenska för invandrare (SFI) kombineras med en yrkesutbildning. På så sätt kommer fler kunna nå egen försörjning och integreras bättre i samhället.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum