Blekinge Tekniska Högskola

Nu kraftsamlar samhället i ett Nato-sponsrat projekt för att lösa problematiken kring undervattenskablar

Dela

Världen har sett ett flertal sabotage riktade mot det fiberoptiska nätverk som finns på havsbotten nätverk utgör ryggraden i vår digitala värld och som transporterar mer än 95 procent av den interkontinentala internetkommunikationen. Det Nato-sponsrat projektet HEIST har om mål att säkra det kritiska informationsflödet vid ett avbrott. Det är en världsledande samling av myndigheter, industri och akademi som nu möts i Karlskrona och media är välkommen att träffa dem.

Målet med det Natostödda projektet HEIST är att snabbt lokalisera kabelbrott och att utveckla teknik som kan omdirigera kritisk trafik via satelliter om nätverken på havsbottnen skadas. Nu träffas forskare, experter och företag på BTH i Karlskrona.
Målet med det Natostödda projektet HEIST är att snabbt lokalisera kabelbrott och att utveckla teknik som kan omdirigera kritisk trafik via satelliter om nätverken på havsbottnen skadas. Nu träffas forskare, experter och företag på BTH i Karlskrona.

– Projektet är av avgörande betydelse för att skydda samhällets kritiska infrastruktur. Nu ska vi mötas här i Karlskrona för att diskutera vad som kan föra oss närmare framtidens lösningar, säger BTH:s rektor Henric Johnson.

Det Nato-stödda projektet HEIST (Hybrid Space-Submarine Architecture Ensuring Infosec of Telecommunications) har startats för att säkra informationsflödet vid kabelbrott. Målet med projektet är att säkra kritiskt informationsflöde vid infrastrukturbrott, till exempel ett kabelbrott på havsbotten. För att säkerställa informationsflödet ska ny teknik utvecklas för att omdirigera trafiken. Genom att kombinera markbundna nätverk, satelliter och innovativ teknik hoppas deltagarna skapa ett säkrare och mer motståndskraftigt globalt internet.

– Under två intensiva dagar kommer vi att utforska hur vi kan säkra framtidens kritiska internettrafik. Satelliter kan vara en del av lösningen, men vi måste hitta sätt att överbrygga deras begränsningar i dataflöde, menar Greg Falco, biträdande professor i maskinteknik och rymdteknik vid Cornell University och strategiskt ansvarig i projektet.

En lovande teknik som ska undersökas är laseroptisk kommunikation. Med högre bandbredd än traditionella radiolänkar kan lasersystem revolutionera dataöverföringen i rymden. Men utmaningarna är många.

Det globala företaget Laser Light kommer att medverka:

– Laser Light är glada över att medverka. Som ledande inom globala datatjänster med flera domäner – rymd, mark och hav – ser vi fram emot att bidra med vår erfarenhet till att motverka de betydande pågående hoten mot säkerheten i den globala telekommunikationsinfrastrukturen, säger Stephen Benson på Laser Light, Federal.

En av de aktörer som följer projektet på nära håll är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB:

– MSB ser en stor potential med projektet som är ett viktigt bidrag till europeisk och transatlantisk säkerhet. MSB ser fram emot att stödja projektet de närmaste åren, säger Sara Myrdal, internationell direktör och chef för avdelningen för internationella relationer, forskning och innovation vid MSB. 

Även Kustbevakningen kommer att medverka:

– Det är mycket positivt att vi nu börjar samarbeta nära och kopplar ihop offentliga och privata samhällsaktörer med forskning och innovation. Det är avgörande för att vi ska kunna stärka och utveckla vår förmåga att upprätthålla samhällsviktiga funktioner – inte minst kritisk undervattensinfrastruktur och en trygg och säker maritim arena – under alla delar av hotskalan, säger Kustbevakningens generaldirektör Lena Lindgren Schelin.

Vid konferensen på BTH samlas totalt ett 80-tal experter och forskare. De kommer från Försvarsmakten, MSB, PTS, Kustbevakningen och FMV samt från företagen  Saab, Ericsson, NKT, Telenor, Viasat och Amazon. Från akademin ser vi Cornell University, John Hopkins University, ETH Zürich, Bifrost University, Försvarshögskolan och BTH. Projektet leds av Cornell University i USA och stöds av Natos program Science for Peace and Security.

Media är välkommen att träffa några av deltagarna enligt nedan:

Dag: Fredag 17 januari 2025
Plats: BTH:s labb Virtual Production Studio Lab (Blå hallen), Blåportsgatan 10, Karlskrona
Tid: Klockan 12:00

För mer information, kontakta gärna rektor Henric Johnson via epost: henric.johnson@bth.se eller Jonas Kindgren via e-post: jonas.kindgren@bth.se

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Blekinge Tekniska Högskola, BTH, har en tydlig profil; digitalisering och hållbarhet, som genomsyrar hela verksamheten.

Vårt uppdrag är att bidra till en hållbar samhällsutveckling genom högre utbildning, forskning och innovation. Vi bedriver utbildning och forskning inom områden där samhället har stora behov.

BTH bedriver forskning på hög internationell nivå och är bland de sex bästa i världen inom mjukvaruutveckling och hållbar utveckling. Forskning utgör en tredjedel av vår verksamhet.

Besök oss gärna på www.bth.se

 

Följ Blekinge Tekniska Högskola

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Blekinge Tekniska Högskola

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye