Skogsindustrierna

KRÖNIKA: ”Skogsnäringen viktig för den civila beredskapen”

Dela

Betydelsen av näringslivets engagemang i beredskapsfrågor är stor, skriver Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman.

Viveka Beckeman, vd Skogsindustrierna
Viveka Beckeman, vd Skogsindustrierna Foto: Björn Leijon / Skogsindustrierna

Även om krig, konflikter och effekterna av klimatkrisen gör sig ständigt påminda är vi nog många som inte gått från tanke till handling än, som ännu inte praktiskt förberett sig för när krisen kommer. Varken i privat- eller yrkeslivet.

Sverige som land har dock påbörjat en upprustning, både av den militära och den civila beredskapen. För den civila beredskapen har skogsnäringen en viktig roll att spela och det viktigaste vi kan göra är faktiskt att fortsätta att producera. 80 procent av det som tillverkas av skogsindustrin säljs utomlands och representerar över 10 procent av Sveriges handelsbalans. Det ger viktiga intäkter till landet.

Den råvara vi använder hämtar vi huvudsakligen från svenska skogar, vilket gör att vi kan fortsätta att bygga bostäder, skolor, sjukhus, lagerlokaler, broar, torn och mycket annat som behövs både i krig och fred, utan att vara beroende av främmande, ibland fientliga makter. Förnybara förpackningar blir möjligen ännu viktigare i krig då behovet att paketera och lagra mat liksom behovet av engångsförpackningar inom tex sjukvården lär öka.

Vi kommer även att behöva toalettpapper, blöjor och bindor. Alla dessa vardagsförnödenheter kan skogsindustrin fortsätta att producera även i krig, eftersom vi inte är beroende av andra länder för vår produktion. Det är en styrka vi har i Sverige som vi måste värna.

Därför är det viktigaste skogsindustrin kan göra i krig att fortsätta att hålla sina produktionsanläggningar igång. Då kan vi även fortsätta att värma alla de tusentals hus och industrier runt om i Sverige som idag värms av industrins restströmmar och spillvärme.

Infrastruktur är ett annat område där skogsindustrin spelar en viktig roll. Sveriges skogsägare är väldigt stora väghållare. Så länge de brukar sina skogar kommer de fortsätta att underhålla de 200.000 kilometer skogsbilvägar som finns runt om i landet. Vägar som oftast går där inga andra vägar finns. Vägar som kan användas både av militärer och civila, i krig och fred.

Runt om i Sverige finns också ett stort antal skogsmaskiner som körs av välutbildade förare. Deras främsta uppgift är såklart att förse industrin med virke, men de kan också hyras in av försvaret för att röja till exempel ledningsgator om vårt elnät skulle slås ut.

I översynen av den svenska krigsberedskapen är det viktigt att inte glömma bort att, utöver stridsvagnar och cybersoldater, behövs pengar och varor både till upprustning och för att vi ska kunna fortsätta att leva i Sverige. Vanliga familjer kommer också att behöva fortsätta att tjäna pengar för att klara sin försörjning och då är det tryggt att ha en skogsindustri som betalar ut lön till 140 000 människor runt om i Sverige och som ger viktiga skatteintäkter så att kommunerna även i krigstid kan hålla skolor och äldreboenden i gång.

Ovan är ett utdrag från en krönika av Skogsindustriernas vd Viveka Beckeman, som finns publicerad på Skogsindustrierna.se

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Skogsindustrierna företräder företag inom massa-, pappers- och den trämekaniska industrin. Med siktet inställt på att driva tillväxt i världens bioekonomi är vår uppgift att stärka företagens konkurrenskraft och verka för en ökad användning av skogsbaserade produkter. I verksamheten ingår Svenskt Trä och sekretariatet för BioInnovation.

Följ Skogsindustrierna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skogsindustrierna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye