Modern konst i Västmanlands kyrkor

Dela

Västerås stifts konstutställning Sjätte sinnet äger rum i kyrkorna i Köping, Arboga och Kungsör i sommar. Här presenteras de medverkande konstnärerna i Sjätte sinnet 2025.

Sahar Burhans dervisch. Foto: Privat
Sahar Burhans dervisch. Foto: Privat

Temat för årets upplaga av Sjätte sinnet är Varsebli - Att uppfatta med sinnena

Varsebli betyder både att stanna upp och att registrera, men ordet innehåller också ett ”bli” och indikerar att något påverkar oss.

Sjätte sinnet är en samtidskonstsatsning i Västerås stift. En sommarutställning med utvalda och inbjudna konstnärer som kommunicerar med kyrkorum, dess historia och oss besökare. År 2025 är det sjunde gången som Sjätte sinnet öppnas, och sex kyrkor i Västmanland som står värdar för triennalen. De sex konstnärerna är verksamma i Sverige och Norge

I Köpings stora kyrka, mitt i staden, visas Kari Steihaugs fantastiska textila verk. De hör till temat ”Å rydde et hjem”, där hon mycket ömsint lyfter triviala föremål som kommer fram vid städning efter en människa som har gått bort. Steihaug är verksam i Oslo och har varit adjungerad professor i textil konst vid Högskolan för Konst och Design vid Göteborgs universitet.

I Malma kyrka, som hör till Köpings pastorat, visas Mårten Medbos keramikskulpturer. Kyrkan är rikt smyckad och är den som har inspirerat till årets färgval för Sjätte sinnet. Medbo arbetar i lera och är själv delaktig i den aktuella debatten som inom konsten vill lyfta handens kunskap och materialkunskapen.

På grönytorna utanför Heliga Trefaldighets kyrka i centrala Arboga visar Sahar Burhan sitt ljuskonstverk Dervischdans. Kyrka ligger mitt i staden, omgiven av grönytor, som används under sommaren, denna sommar med ett tillskott i form av en roterande Dervisch.

I Sankt Nicolai kyrka i Arboga kommer Karin Häll att visa sina skulpturer. Kyrkan har mängder av artefakter från olika epoker i sina rum och bjuder därmed en fascinerande resa i konst och historia. Häll visar nya artefakter och berättar nya historier, om vår egen tid.

Kung Karls kyrka i Kungsör ligger på Kungsörs Backe. Inne i det vackra kyrkorummet kommer ett öra att ligga. Keramiker Margon Lindberg arbetar med örats snäckform och förstärker varseblivandet i kyrkorummet.

Torpa kyrka, som också hör till Kungsörs församling, är ett kapitel för sig. Här finns teckningar och målningar från århundrade efter århundrande. För att lyfta detta sätt att försöka varsebli tro, är Johanna Hästö inbjuden konstnär. Hon arbetar med tecknandet som kroppsligt buret kulturarv. Hästö kommer också att hålla i flera workshops i sommar.

Kontakter

May Lindholm, konstnärlig ledare
may.lindholm2@gmail.com
070 251 77 19

Karin Perers, Västerås stiftsstyrelse
karin.perers@svenskakyrkan.se
070 56 808 30

Följ Västerås stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västerås stift, Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye