Förbättra expertskatten och fördubbla den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen
Idag lämnades utredningen om bättre regler för expertskatt över till regeringen. Den innehåller flera efterlängtade förslag men går försiktigt fram i den föreslagna ökningen av expertskattenedsättningen.
– Expertskatt är ett av de mest effektiva sätten att locka den allra vassaste kompetensen till Sverige, till den kunskapsintensiva industrin, forskningen och andra delar av näringslivet. Det är väldigt bra att regeringen ser värdet av den internationella spetskompetensen och vill locka den hit, men jag hoppas att de går längre än vad utredningen föreslår, säger Caspian Rehbinder, expert på arbetsmarknadspolitik, IKEM.
Utredningen föreslår att skattenedsättningen utökas från 25 till 30 procent. IKEM hade velat se en större utökning till 50 procent.
– Kompetensbristen i industrin är stor och IKEM menar att regeringen behöver verka för att fördubbla den högkvalificerade arbetskraftsinvandringen, säger Caspian Rehbinder, expert på arbetsmarknadspolitik, IKEM.
Expertskatten innebär att utländska experter får nedsatt skatt under en period efter att de kommer till Sverige. Motsvarande system finns i många andra länder, och ger mycket stora effekter på vart den mest högkvalificerade internationellt rörliga arbetskraften söker sig.
– Den här nedsättningen är särskilt viktig för Sverige. Vi har väldigt höga skatter på högre inkomster. Den som väljer mellan att arbeta med högkvalificerade uppgifter i den svenska industrin och i andra jämförbara länder, skulle sannolikt välja bort Sverige. Även med utredningens förslag är den effektiva skatten högre i Sverige än i de flesta jämförbara länder, säger Caspian Rehbinder, expert på arbetsmarknadspolitik, IKEM.
Internationell forskning visar att skatteelasticiteten är väldigt hög för internationellt rörliga experter. Det innebär att en liten sänkning av skatten har stor effekt på hur många som kommer, vilket i sin tur har stora ekonomiska värden för mottagarlandet.
– Kompetensförsörjningen är en avgörande fråga för industrin. Många av våra medlemmar vill växa men hittar inte den personal som behövs för att kunna bidra till teknikutvecklingen och den gröna omställningen. Att regeringen ser över expertskatten är viktigt för stora delar av Sveriges industri, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM.
IKEM har tidigare publicerat rapporten Reformer för en bättre expertskatt, med en genomgång av forskningen om expertskattens effekter samt förslag på reformer för att göra det svenska systemet bättre.
Så här fungerar expertskatten
Expertskatten är en nedsättning av skatten för utländska experter som kommer till Sverige för att jobba. Den innebär att den expert som omfattas – antingen för att inkomsten är över 1,5 prisbasbelopp i månaden eller för att Forskarskattenämnden godkänt expertstatus – får räkna bort 25 procent av lönen från sin beskattningsbara inkomst. Utredningen föreslår att andelen höjs till 30 procent.
Många länder har motsvarande nedsättningar. Den internationella forskningen visar att det är ett väldigt effektivt sätt att locka viktig kompetens till ett land. I länder som Danmark och Nederländerna har utökad och förenklad expertskatt inneburit stor ökning av den mest högkvalificerade invandringen.
Nyckelord
Kontakter
Linn FrimanPresschefIKEM
Tel:072-201 98 59linn.friman@ikem.seDokument
Om oss
IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige är en bransch- och arbetsgivarorganisation som företräder 1.250 svenska och utlandsägda företag med cirka 70.000 medarbetare. Företagen arbetar med kemi i vid bemärkelse och står för en fjärdedel av industrins exportvärde och för en femtedel av industrins förädlingsvärde.
Följ IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från IKEM - Innovations- och kemiindustrierna i Sverige AB
IKEM:s krav i kommande avtalsförhandlingar19.12.2024 08:53:41 CET | Pressmeddelande
Idag växlar IKEM yrkanden med facken och därmed inleds 2025 års avtalsförhandlingar. Ett realistiskt märke behöver sättas och flera åtgärder vidtas för att bibehålla innovations- och kemiindustrins globala konkurrenskraft.
9 reformer för fler utländska forskare till Sverige18.12.2024 13:45:56 CET | Pressmeddelande
Regeringens utredning ”Bättre migrationsrättsliga regler för forskare och studenter” är klar och förslagen är efterlängtade. Men regeringen behöver gå ännu längre för att främja talangattraktion. IKEM har tagit fram en rapport med nio förslag på reformer för fler utländska forskare i den svenska industrin.
Både ris och ros till regeringens FoI-proposition12.12.2024 12:24:16 CET | Pressmeddelande
Idag har regeringen presenterat propositionen ”Forskning och innovation för framtid, nyfikenhet och nytta”. Innovations- och kemiindustrin välkomnar satsningarna på industridoktorander, inriktningen mot biobaserat och cirkulär ekonomi, och inte minst life science. Men IKEM hade önskat att regeringen hade vågat gå längre avseende forskningsfinansieringssystemet.
Flowbased sätter fart på inflationen12.12.2024 08:58:13 CET | Pressmeddelande
I slutet av oktober införde Svenska kraftnät elhandelsmodellen flödesbaserad kapacitetsberäkning. IKEM varnade regeringen om att modellen riskerar leda till ökade elpriser och därmed en påverkan på inflationen. Nu ser det tyvärr ut att ha blivit verklighet.
Vätgassamordning utan vare sig riktning eller mål2.12.2024 16:02:16 CET | Pressmeddelande
Energimyndigheten redovisade idag sitt uppdrag att samordna arbetet med vätgas i Sverige. Slutrapporten slår in flertalet öppna dörrar om vätgasens roll i den gröna omställningen, men drar också slutsatsen att regeringen nu måste få saker att hända. IKEM instämmer i detta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum