USA ändrar hållning gentemot Kuba – vad betyder det för mänskliga rättigheter?
I går meddelades det att Kuba kommer att frige 553 politiska fångar mot att USA inte längre klassar Kuba som en understödjare av terrorism och dessutom lättar på delar av handelsembargot. Förhandlingarna har gjorts med stöd av Vatikanen. Frisläppandet väcker frågor och innebär risker. Civil Rights Defenders Latinamerikaexpert, Erik Jennische, kan kommentera vad detta betyder för mänskliga rättigheter på Kuba.
– Det är alltid positivt när politiska fångar släpps, men om USA eller EU eller någon annan kräver frigivande av politiska fångar för att ändra sin politik gentemot landet skapas incitament för den kubanska regeringen att ta nya politiska fångar inför framtida förhandlingar, säger Erik Jennische, Latinamerikaexpert och biträdande chef för den globala avdelningen på Civil Rights Defenders.
–Istället bör man kräva reformer av lagstiftning som kränker mänskliga rättigheter eller möjligheter för oppositionen att ställa upp i val förhandlingarna, fortsätter han.
Villkoren för frigivandena är ännu oklara – får de vara kvar i landet?
2010 frigavs politiska fångar som dömts till långa fängelsestraff under den så kallade Svarta våren 2003 i en förhandling som också inkluderade Vatikanen. Men en förutsättning var att de också lämnade landet. De som vägrade fick stanna kvar i fängelse under ytterligare ett år.
– Det finns inga garantier för att frigivningarna denna gång kommer att vara ovillkorade. Frågor kvarstår: Kommer de frigivna få sina straffregister raderade? Kommer de få stanna i landet? Hur kommer frigivningsprocessen att gå till? säger Erik Jennische.
Vad kan USA och EU göra i stället?
– Det finns argument både för och emot de förändringar i USA:s politik gentemot Kuba som Biden-administrationen har presenterat, liksom många åsikter om EU:s politik gentemot Kuba. Men det är klart sedan länge att Kubas framtid inte avgörs av dessa åtgärder, säger Erik Jennische.
– Om USA och EU vill främja demokratisering och respekt för mänskliga rättigheter i Kuba bör de utveckla sina strategier i nära samarbete med kubanska människorättsförsvarare, avslutar han.
Civil Rights Defenders kan kommentera
Vår Latinamerikaexpert, Erik Jennische, finns tillgänglig för att kommentera utvecklingen och dess konsekvenser för mänskliga rättigheter i Kuba. Kontakta vår pressjour på +46 (0)76 576 27 62 eller press@crd.org för mer information.
Nyckelord
Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.
Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.
Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.
Följ Civil Rights Defenders
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders
Nytt i Lundinrättegången – Ian Lundin ska höras – vi kan kommentera10.12.2024 10:52:48 CET | Pressmeddelande
I dag hörs den sista sydsudanesiska målsäganden i Lundinrättegången, efter sju månader av målsägandeförhör. I morgon tar den åtalade, Ian Lundin, plats i vittnesbåset. Civil Rights Defenders är på plats i tingsrätten varje dag och kan kommentera. – Å ena sidan har vi försvaret som förnekar allt, å andra sidan har vi precis hört ett trettiotal målsäganden som i detalj har beskrivit de attacker och det våld de genomlevt. Vad kommer Ian Lundin och Alexander Schneiter svara på det? säger Ebony Wade, jurist på Civil Rights Defenders.
Utredning av angiverilag presenteras idag – vi kan kommentera26.11.2024 08:29:42 CET | Pressmeddelande
Idag kl 10.00 tar migrationsminister Johan Forssell emot den utredning som bland annat väntas föreslå en plikt för offentligt anställda att ange papperslösa till Polisen och Migrationsverket, även kallad “angiverilag”.
Demonstrationer dygnet runt i Georgien – vi finns på plats och kan kommentera19.11.2024 13:40:16 CET | Pressmeddelande
Efter Georgiens ifrågasatta parlamentsval den 26 oktober har nu stora protester brutit ut i landet. I söndage blockerade demonstranter en av huvudstadens centrala gator och lovade att stanna där tills deras krav uppfylls. Protesterna har mötts med våld från polisen. Vår medarbetare, Moreta Bobokhidze, har bevakat demokrati- och människorättsfrågor i landet under lång tid. Hon finns på plats bland demonstranterna och kan kommentera läget i landet.
Paludan döms för hets mot folkgrupp – vi kan kommentera5.11.2024 12:51:52 CET | Pressmeddelande
Rasmus Paludan dömdes under förmiddagen för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förolämpning till fyra månaders fängelse, bland annat för koranbränningar han utförde under 2022. Civil Rights Defenders var en av de som anmälde en av de händelser som låg till grund för åtalet, och kan kommentera domen.
De riskerar sina liv för mänskliga rättigheter – imorgon kommer de till Stockholm28.10.2024 11:29:17 CET | Pressmeddelande
Den 29–31 oktober kommer närmare 150 människorättsaktivister till Defenders’ Days i Stockholm. Bland dem finns anhöriga till personer som försvunnit och avrättats i Syrien, en venezuelansk människorättsaktivist som utsatts för regimens förtryck efter valet och en affärsjurist från Ukraina som sadlat om för att kartlägga krigsbrott. De har alla en sak gemensamt – de utför ett av världens viktigaste, och farligaste, arbeten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum