Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Vidar - en av många elitidrottare som saknar trygghetssystem

Dela

Löparen och läkarstudenten Vidar Johansson är en av årets elitidrottsstipendiater, som uppmärksammas på Idrottsgalan. Som de flesta elitidrottare saknar han ett skyddsnät som en vanlig arbetstagare har. Som exempelvis pensionssystem och socialförsäkring. 

FOTO: Bildbyrån

Vidar Johansson, som har tävlat i OS, VM och EM är en av 51 elitidrottare från 33 olika specialidrottsförbund som får ta emot Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium 2024–2025 på Idrottsgalan den 20 januari.

– Det känns ärofyllt och hjälper mig även ekonomiskt. Min satsning är helt beroende av CSN, säger Vidar och fortsätter:

–Jag tränar 15 till 20 timmar per vecka och 3000 meter hinder är min huvuddistans

Han är inne på sin nionde termin på läkarprogrammet på Sahlgrenska.

Medan Vidars studiekamrater förbereder sig för AT och vikariat i sommar – tränar och förbereder han sig inför ännu en tävlingssäsong.

– Jag har ingen möjlighet att jobba på sommaren eftersom min säsong i huvudsak är under sommarhalvåret. Sedan har jag svårt att vara med på höghöjdsläger på vinterhalvåret, så det har jag inte kunnat göra under hela studietiden. Jag har inte haft något val där som förutsättningarna är, men det är något jag gärna hade varit med på och som hade varit bra för min utveckling.

Som de flesta elitidrottare saknar Vidar Johansson ett skyddsnät som en vanlig arbetstagare har. 

– Det finns ingen avsättning för framtiden genom det system vi har idag, som elitidrottare blir du utsatt. Det ekonomiska jag får in är kopplat till resultat under en tävlingssäsong förutom några enstaka sponsorer. Det tillsammans med pengarna från CSN gör att det funkar, men jag har ingen större inkomst i övrigt.

Om det funnits ett bättre trygghetssystem för dig som elitidrottare, vad hade det betytt?

– Jag gör allt jag vill idag egentligen, när det gäller balansen mellan studier och mitt idrottande. Men om det funnits ett bättre trygghetssystem hade jag säkert vågat satsa hårdare på idrotten tidigare i karriären och vågat släppa allt det andra.

– Vi tappar många elitidrottare med dagens förutsättningar. Jag känner flera som var på elitnivå och väldigt framgångsrika under gymnasietiden, som valde att avbryta sin satsning för att fokusera på en civil karriär, för att det inte fanns förutsättningar att fortsätta. Det är väldigt synd.

FAKTA: Elitdrott 2030

Sveriges Riksidrottsförbund (RF), Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) samt Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté (SPK) arbetar gemensamt för att stärka förutsättningarna för svensk internationell elitidrott, genom projektet Elitidrott 2030.

Den övergripande ambitionen med projektet är att stärka svensk idrotts internationella konkurrenskraft genom att införa ett kraftfullare och mer samordnat elitidrottsstöd.

Kontakter

Om Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna

Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Oroande med allt dyrare idrott för barn och ungdomar11.12.2024 09:00:00 CET | Pressmeddelande

Kostnaden för ett barns eller ungdoms huvudidrott har ökat med 68 procent sen 2009. Föräldrar uppger att de betalar i genomsnitt 9 400 kronor per år visar en av två forskningsrapporter som Riksidrottsförbundet presenterar idag. – Vi vill ha en idrott som är öppen för alla. Det är oroväckande att idrottens kostnader ökar i jämförelse med kostnadsutvecklingen i samhället i stort. Vi behöver ta det på största allvar och göra det vi kan för att hålla nere kostnaderna, säger Anna Iwarsson.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye