Forskare studerar effekter av arbete med social tjänstehund
Vilken nytta kan sociala tjänstehundar bidra med inom vård, omsorg och skola? Det ska forskare vid Mittuniversitet studera i samarbete med Örnsköldsviks och Härnösands kommuner.
Örnsköldsviks kommun deltar tillsammans med Härnösands kommun i en ny forskningsstudie om sociala tjänstehundar (vård- respektive terapihundar) inom vård, omsorg och skola. Forskare vid Mittuniversitetet ska studera hur kontakt med ett hundteam kan påverka hälsa, välbefinnande, relationsskapande, trygghet, oro, kommunikation, aktivitet och sömn. I Örnsköldsvik fokuserar forskningen på ungdomar i skolmiljö och unga som tar del av kommunens funktionsstöd. I Härnösand ligger fokus på äldre personer,
Forskningsstudien stäcker sig över 2,5 år och inleds med en kartläggning av hur kommunerna använder sociala tjänstehundar idag för att sedan gå över i en fas där hundteam interagerar med de utvalda målgrupperna. I Örnsköldsvik är det tio år sedan hundteamet gjorde sin entré inom äldreomsorgen och erfarenheterna hittills är goda.
– Vi ser att hundteamet gjort nytta både på individ- och gruppnivå. Genom att delta i studien får vi en intressant möjlighet att bygga vidare på det goda arbetet och utveckla det för att kunna göra skillnad för fler, säger Ylva Ekman verksamhetschef hälso- och sjukvård, Örnsköldsviks kommun.
I Örnsköldsvik består det certifierade skol- och vårdhundteamet av de två hundförarna Zonita Ödling och Helena Hellsten samt sex hundar av varierande ras och storlek. Verksamheten har vidgats över tid och riktas nu även till skola och funktionsstöd.
– Vi ser att hundarna kan göra särskilt stor nytta inom skola och inom funktionsstöd genom att komma in i ett tidigt skede. Konkreta resultat är att elever som inte gått till skolan börjat öppna sig socialt, andra har klarat att åka buss till skolan genom att ”lära” hunden åka buss. Med en lugnande hund i knäet har energirika personer kunnat delta i gruppsammanhang., Hunden lockar till aktivitet, rörelse, samspel och kommunikation, oavsett varför personen behöver stimulans. En hund kräver inget, den bara ger, konstaterar Zonita Ödling.
Också i många andra kommuner och regioner finns terapihundteam inom exempelvis psykiatri, äldrevård, rehabilitering, korttidsboenden och sjukhus. Trots en stor mängd beprövad erfarenhet finns ännu sparsamt med vetenskaplig evidens för effekterna. Något som gör den aktuella forskningsstudien vid Mittuniversitetet särskilt relevant.
– Tidigare forskning visar att användandet av djur i olika sammanhang har haft betydelse för människors hälsa och välmående. Från Mittuniversitetet är vi väldigt glada över möjligheten att beforska hunden som resurs i kommunal verksamhet och projektet startar med en kartläggning av forskningsfältet, säger Malin Holmström Rising, Mittuniversitetet.
Forskningsprojektet ”Hunden som resurs i vård, omsorg och skola” grundar sig ett samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Örnsköldsviks kommun där framtidens skola och välfärd är ett av sju profilområden.
Nyckelord
Kontakter
Zonita Ödling, hundteamet Örnsköldsviks kommun, 072-506 21 62
Malin Holmström Rising, professor Mittuniversitetet, malin.holmstrom-rising.miun.se
Ylva Ekman, verksamhetschef hälso- och sjukvård, Örnsköldsviks kommun, 0660-881 18
Erica Lundquist, processledare för samverkansavtal gällande forskning mellan Örnsköldsviks kommun och Mittuniversitet 0660-889 19.
Bilder
Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.
Följ Örnsköldsviks Kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks nationella minoriteter får samlingslokal9.1.2025 12:50:48 CET | Pressinbjudan
Onsdag 15 januari hälsas media välkomna till invigning av en helt ny lokal för de nationella minoriteterna. Inledningsvis ligger fokus på den finska respektive samiska nationella minoriteten i Örnsköldsviks kommun.
Information från kommunstyrelsen i Örnsköldsvik7.1.2025 15:56:58 CET | Pressmeddelande
Verksamhetsplan för 2025, samverkan för trygghet och e-förslag om återställda våtmaker var några av ärendena på kommunstyrelsens första sammanträde 2025.
”Livskraft” ska sprida kultur till kommunens vård- och omsorgsboenden19.12.2024 12:13:57 CET | Pressmeddelande
Kultur skapar hälsa. Nu ska de som bor på kommunens vård- och omsorgsboenden få ta del av fler kulturella upplevelser som skapar minnen, stimulerar tankar och känslor.
Nattvandrare får årets SOL-stipendium16.12.2024 13:30:00 CET | Pressmeddelande
Örnsköldsviks kommuns SOL-stipendium 2024 går till en person vars engagemang bidrar till en tryggare miljö för ungdomar.
Mångmiljonsatsning till Örnsköldsvik och Västernorrland12.12.2024 14:25:23 CET | Pressmeddelande
Örnsköldsviks kommun ska leda länsövergripande projekt för kompetensförsörjning i Västernorrland. Projektet "Kompetensmatchning och Inkludering (KomIn)" har beviljats 14 miljoner kronor i delfinansiering via Europeiska socialfonden.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum