Miljön i fokus vid begravningar
Miljömedvetenheten sträcker sig numera längre än livet självt. Frågan är hur en kropp ska begravas med minst påverkan på miljön och klimatet.
I Eskilstuna håller Svenska kyrkan en utbildning i hur kremeringar kan ske mer energieffektivt, men lika värdigt för den avlidne och de anhöriga.

Energieffektiv krematorieverksamhet med bibehållen etik är rubriken på seminariet som anordnas av Svenska kyrkan och Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, SKKF.
Lars Sandman, professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Linköpings universitet, är på plats för att prata om etik i samband med kremeringar.
– I dag är utsläppshalterna av koldioxidekvivalenter väldigt olika vid krematorierna runt om i Sverige, säger Sara Adolfsson, projektledare och ansvarig för begravningsverksamhetens miljöarbete inom Svenska kyrkan. Här finns mycket att göra när det gäller till exempel att införa fossilfria drivmedel till ugnarna och att rena de rökgaser som kommer ut. Kremeringarna kan ske mer energieffektivt i flera av våra församlingar, men med lika stor värdighet för den avlidne och de anhöriga.
– Det här är ett av de viktiga stegen i Svenska kyrkans Färdplan för klimatet och målet att uppnå fossilfrihet till år 2030.
I seminariet, som pågår den 21 och 22 januari på Stadshotellet i Eskilstuna, deltar också representanter från Sveriges kyrkogårds- och krematorieförbund, från Stockholms stad och från Eskilstuna krematorium.
Vi hälsar media välkomna att rapportera om den här viktiga frågan.
Projektledare Sara Adolfsson svarar på frågor såväl före, under som efter seminariet.
Kontakt:
Tfn: 073-022 26 20 (direkt), 013-24 26 00 (vxl)
E-post: sara.adolfsson@svenskakyrkan.se
Hålltider under seminariet
21 januari:
11.20-12.14: Föredrag om etik i krematorieverksamheten med professor Lars Sandman
(Stadshotellet Eskilstuna)
13.15-14.00: Föredrag om energieffektivisering i krematorieverksamheten med Markus Persson, SKKF, och Aron Thomsson, Stockholms stad.
(Stadshotellet Eskilstuna)
14.30: Bussresa till studiebesök på Eskilstuna krematorium.
22 januari:
8.00-9.00: Föredrag om miljömålen i Agenda 2030 och Svenska kyrkans färdplan för klimatet, med Magdalena Boork, Svenska kyrkan, och Sara Adolfsson, begravningssamordnare, Svenska kyrkan.
(Stadshotellet Eskilstuna)
9.00-9.30: Panelsamtal om energi och etik med representanter från krematorier. Moderator: Dennis Jansson, SKKF.
(Stadshotellet Eskilstuna)
Fakta:
I dagsläget finns 54 krematorier inom Svenska kyrkan där en del av det samhällsviktiga uppdraget att bedriva begravningsverksamhet utförs. Tidigare användes till största del fossil eldningsolja och diesel som stödbränsle för att värma ugnarna, men på senare år har allt fler av krematorierna övergått till de förnyelsebara bränslena RME (rapsmetylester), HVO (hydrerad vegetabilisk olja) och biogas.
År 2023 drevs fortfarande åtta krematorier med fossilt stödbränsle. År 2025 förväntas det minska till fem.
I Svenska kyrkans Färdplan för klimatet är målet att till 2027 ska utsläppen från krematorieverksamheten uppgå till 20 kilo koldioxidekvivalenter per kremation. I dag ligger utsläppen på mellan 9 och 300 kilo.
(Källa: www.svenskakyrkan.se)
Nyckelord
Kontakter
Filip Ewertsson
Pressekreterare
0705-182129
filip.ewertsson@svenskakyrkan.se
Bilder
Linköpings stift
Ågatan 65 (Box 1367)
581 13 Linköping
013-24 26 00
https://www.svenskakyrkan.se/linkopingsstift
Linköpings stift är en av Svenska kyrkans 13 regionala enheter och omfattar Östergötland och norra Småland. Stiftsnivåns uppgift är att stötta de 102 församlingarna i området och att förvalta kyrkans tillgångar. Marika Markovits är biskop i Linköpings stift.

Följ Linköpings stift, Svenska Kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Linköpings stift, Svenska Kyrkan
Biskop Marika på visitation i Rimforsa7.4.2025 15:23:49 CEST | Pressmeddelande
Tisdag inleder biskop Marika Markovits en visitation i Rimforsa församling. Visitationen avslutas med en högmässa i Kättilstad kyrka söndag 13 april.
Dessa kyrkor får underhållsersättning under 20262.4.2025 13:26:45 CEST | Pressmeddelande
Stiftsstyrelsen i Linköpings stift beslutade tisdagen den 1 april om fördelningen av kyrkoantikvarisk ersättning (KAE) och kyrkounderhållsbidrag (KUB) för Svenska kyrkans kyrkor i Linköpings stift under 2026.
Ökat inträde av unga vuxna i Svenska kyrkan i Linköpings stift1.4.2025 14:02:40 CEST | Pressmeddelande
För tredje året i rad ökar antalet inträden i Svenska kyrkan. I åldersgruppen 19 till 29 år har Linköpings stift en ökning med nästan 50 procent, vilket är den största ökningen i landet. – Det är en trygghet att komma till kyrkan, säger 28-åriga Liza Roos i Linköping.
Möt våren med Pilgrimsvandring 2.0 – St. Birgitta Ways redo sommarens äventyr24.3.2025 12:42:18 CET | Pressmeddelande
Pilgrimslederna till Vadstena är startklara. Lagom till sommarens resetrender är pilgrimslederna längs St. Birgitta Ways nu färdigmärkta och redo att utforskas på egen hand vår, sommar och höst. Med boenden i olika prisklasser på plats längs leden kan vandrare planera en helt egen resa – från kortare dagsetapper till längre äventyr. Sträckan från Linköping till Vadstena (4 dagar) är en perfekt introduktion till pilgrimsupplevelsen, som erbjuder en blandning av mat och boende, natursköna vyer och historiska sevärdheter som kanske ger en känsla av att var del av något större. Vill du gå lite längre är sträckan Jönköping - Vadstena (8 dagar) ett bra alternativ.
Helgmålsringning i SVT från Vårdsbergs kyrka24.3.2025 09:01:15 CET | Pressmeddelande
På lördag 29 mars klockan 17.50-17.55 sänds helgmålsringning från Vårdbergs kyrkan utanför Linköping i SVT1. Den går också att se i efterhand på SVT Play. Inför midfastosöndagen talar biskop Marika Markovits om mat och hunger.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum