Östgötatrafiken

Fler turer, mer el och nya betalsätt i kollektivtrafiken

Dela

Ökade resmöjligheter i Norrköping och Motala, mer eldrift och fler sätt att betala sin biljett. När Östgötatrafiken summerar 2024 är det några av händelserna som sticker ut.

En man i mörk kostym och ljusblå skjorta, men armarna i kors och tittar in i kameran och ler.
"Att en större del av trafiken går på el är viktiga steg för att minska de lokala utsläppen i Östergötland", säger Östgötatrafikens vd, Johan Kindén. Foto: David Einar/Östgötatrafiken

I samband med tidtabellsskiftena i juni och augusti genomfördes flera större förändringar av trafiken framför allt i Motala med omnejd och i Norrköpings stadstrafik.

– Vårt främsta fokus är att trafiken ska vara attraktiv och ett bra alternativ till bilen. Därför satsar vi på att utveckla trafiken där så många som möjligt kan använda den. Förändringarna vi gjorde 2024 har resulterat i ett högre turutbud och kortare restid till viktiga målpunkter. Det kommer öka resandet på sikt, säger Östgötatrafikens vd, Johan Kindén.

I samband med trafikförändringarna i Motala övergick trafiken där till eldrift. Det har inneburit att det 40-tal bussar som tidigare kördes på HVO och biogas nu är ersatta med eldrivna fordon. Totalt går 35 procent av Östgötatrafikens fordon på el.

– Att en större del av trafiken går på el är viktiga steg för att minska de lokala utsläppen i Östergötland. I Motala är dessutom både stadstrafiken och landsbygdstrafiken helt eldriven, säger Johan Kindén.

Marknadsandelen för 2024 uppgick till 20 procent. Det betyder att en av fem resor i Östergötland görs med kollektivtrafiken. Vid en jämförelse med övriga kollektivtrafikmyndigheter i Sverige ligger Östgötatrafiken på plats fem när det gäller marknadsandel.

– Vi behöver få fler att bli intresserade av att välja Östgötapendeln, bussen eller spårvagnen framför bilen. Att fler förstår det smarta i att resa kollektivt. Både för individen och samhället i stort. Målsättningen är att ha en marknadsandel på 32 procent år 2030, säger Kindén.

För att nå en högre marknadsandel fokuserar Östgötatrafiken på att fortsätta utveckla trafiken, men också på att göra det enkelt att resa. Till exempel utvecklas erbjudanden och tjänster kopplade till resan.

Under 2024 lanserades “Evenemangsbiljetten”, som gör det möjligt för företag att sälja kollektivtrafikbiljetter i kombination med sina egna produkter och tjänster. Dessutom är det sedan juni 2024 möjligt att precis som på stadsbussarna och spårvagnarna blippa sitt betalkort på Östgötapendeln och på landsbygds- och expressbussarna.

– 2025 kommer vi ha ett stort fokus på att fortsätta utveckla trafiken och förbättra både tjänster och information till kunderna. Vi är angelägna om att våra kunder och resenärer känner sig nöjda, vill resa mer och rekommendera oss till andra, säger Johan Kindén.

Kontakter

Om Östgötatrafiken

Varje vardag görs resor motsvarande mer än två varv runt jorden med kollektivtrafiken i Östergötland. Men kollektivtrafik är mycket mer än ett transportmedel som tar människor från en plats till en annan. Det är också ett verktyg för samhällsutveckling där vi med ett hållbart färdsätt gör det möjligt för östgötarna att arbeta och studera i en annan stad än de bor i. Kollektivtrafiken binder ihop länet och bidrar till den regionala utvecklingen.

Följ Östgötatrafiken

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Östgötatrafiken

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye