Två av tre svenskar vill stärka gruvnäringen
Majoriteten av Sveriges invånare mellan 18 och 79 år vill att svensk gruvnäring ska få rätt förutsättningar så att tillgången på samhällsviktiga metaller säkras. Tre av fyra, 74 procent, anser att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi. Det visar en undersökning från Sveriges geologiska undersökning (SGU) och Novus.
I samarbete med opinionsmätningsföretaget Novus har SGU genomfört en undersökning för att ta reda på mer om svenska befolkningens attityd till svensk gruv- och mineralnäring.
På frågan om den svenska gruvnäringen bör ges förutsättningar att utvecklas för att säkra tillgången på viktiga metaller svarar två tredjedelar av de tillfrågade, 64 procent, att de anser det. Det är en tendens till ökning från 2022 års mätning, då motsvarande andel var 62 procent.
Redan 2019 gjorde SGU, tillsammans med SOM-institutet, en undersökning där samma fråga ställdes. Då angav 52 procent att de helt eller delvis tyckte det. Även om undersökningarna genomfördes på lika olika sätt pekar resultaten ändå på en trend att inställningen till gruvnäringen blivit alltmer positiv under de senaste fem åren.
– Det är en glädjande utveckling, att en tydlig majoritet av befolkningen nu förstår hur viktig gruvnäringen är. Den är en förutsättning för att vi ska klara de stora utmaningarna vad gäller klimat- och energiomställningen, men också för att säkra värdekedjorna för metaller och mineral och göra oss mindre sårbara i det allvarliga geopolitiska läge vi befinner oss i, säger Kaj Lax, tillförordnad chef för avdelningen för mineralresurser på SGU.
Hela 74 procent, alltså tre av fyra svenskar, anser att gruvnäringen är viktig för svensk ekonomi, och nära sju av tio, 67 procent, tycker att den är viktig för att skapa fler arbetstillfällen. Den största skillnaden från 2022 års mätning märks i andelen som är negativ till att ha en aktiv gruva i sitt närområde, vilken ökat från 34 till 41 procent. Fortfarande är dock andelen som kan tänka sig att ha en aktiv gruva i sitt närområde större, 46 procent.
I mätningen ställdes också frågan om det ska vara enklare eller svårare att starta gruvor i Sverige. Var fjärde tillfrågad, 26 procent, tycker att det ska vara enklare och lika många tycker att det ska vara svårare. Hälften av de tillfrågade uppger att de inte har någon uppfattning.
– Här kan vi se att SGU har ett viktigt arbete att göra, att bättre nå ut med information till allmänheten om hur tillståndsprocesserna faktiskt ser ut för att få undersöka områden i sökandet efter nya mineralfyndigheter och i förlängningen få tillstånd för att öppna en gruva, säger Kaj Lax.
SGU har i uppdrag av regeringen att verka för att skapa goda förutsättningar för hållbart nyttjande av landets mineralresurser. Myndigheten ska även främja hållbar tillväxt och företagande inom gruvsektorn.
Undersökningen genomfördes i december 2024 och omfattar 2108 intervjuer.
Här finns hela Novusrapporten från 2024 att läsa och ladda ned:Kännedom om SGU samt synen på gruvnäringen 2024
_________________________________________________________________________________________________________
Tidigare undersökningar
Novusrapporten från mätningen 2022:
Kännedom och attityd om/till SGU samt synen på svensk gruvnäring
SOM-institutets rapport från mätningen 2019:
SOM-undersökningen - Svenska folkets inställning till gruvnäring
Nyckelord
Kontakter
Cecilia Irefalk LifPressansvarigSveriges geologiska undersökning
Tel:018-17 90 90press@sgu.seOm SGU
Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.
Följ Sveriges geologiska undersökning
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning
Bergsstaten och SGU bjuder in till gemensam pressträff20.1.2025 14:00:00 CET | Pressmeddelande
Bergsstaten och Sveriges geologiska undersökning (SGU) bjuder in till pressträff för att ge en bild av läget för Sveriges gruv- och mineralnäring. Bland annat presenteras statistik kring metallpriser och eftersökta mineral. Dessutom offentliggörs en undersökning om befolkningens attityder till svensk gruvnäring. Media välkomnas till Luleå på onsdag.
Ny upptäckt av sällsynta jordartsmetaller i Småland14.1.2025 10:32:32 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska undersökning (SGU) kan nu visa upp en tidigare helt okänd förekomst av sällsynta jordartsmetaller i Småland. Fyndet gjordes i samband med de undersökningar som sker inom ramen för regeringsuppdraget om att kartlägga malmpotentiella områden.
Värdefulla mineralfyndigheter får fortsatt status som riksintressen19.12.2024 10:15:00 CET | Pressmeddelande
Tre fyndigheter med bland annat guld, zink och tellur i Västerbottens län, kvarstår som riksintressen för värdefulla ämnen eller material. Det efter beslut från Sveriges geologiska undersökning (SGU). Gruvverksamheten i riksintresset Åkulla-Kankberg står i dagsläget för EU:s största produktion av tellur, en halvmetall som behövs i solceller.
SGU tilldelas Offentlighetspriset 202411.12.2024 11:50:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges geologiska myndighet (SGU) var tidigare i år den första myndighet i Sverige att släppa alla sina data öppna och kostnadsfria. För detta tilldelas myndigheten Offentlighetspriset 2024. Priset överlämnades i dag, den 11 december.
Viktig litiumfyndighet pekas ut som riksintresse9.12.2024 13:51:19 CET | Pressmeddelande
Litiumfyndigheten Bergby i Gävle kommun blir riksintresse. Det efter beslut av Sveriges geologiska undersökning (SGU) i dag, den 9 december. Området bedöms innehålla litium i sådan omfattning att det ska skyddas mot åtgärder som försvårar framtida utvinning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum