Göteborg & Co AB

Var med och skapa Göteborgsmåltiden - stadens nya signaturrätt

Dela

Nu kan alla som älskar Göteborg vara med och skapa stadens nya signaturrätt. Berlin har sin currywurst, Köpenhamn sin röde pölse och Neapel sin pizza - men vad är egentligen den typiska göteborgsrätten? Det finns den klassiska räkmackan och en halv special, men nu är det dags att titta på framtidens mat och låta folket ta fram ett helt nytt – eller gammalt – förslag på vad som representerar Göteborgs matkultur

En man står framför en tavla med texten "Makrill Sockertång".
Var med och skapa Göteborgs nya signaturrätt - kanske med makrill och sockertång? OTW/Göteborg&Co

I januari 2025 startar en unik tävling som sätter Göteborgs matkultur på kartan. Tillsammans med Switch Food Hub, (ett EU-samarbete mellan RISE och Chalmers Tekniska Högskola), Turistrådet Västsverige och Göteborgs Stad lanserar Göteborg & Co "Göteborgsmåltiden" – ett projekt för att skapa stolthet över den lokala maten, inspirera till nyttigare matvanor och bidra till en mer hållbar framtid.

En hyllning till hållbar och lokal matglädje
Alla som älskar Göteborg uppmanas att delta i att ta fram stadens nya signaturrätt. Oavsett om man är göteborgare eller någon som har besökt staden och inspirerats av dess smaker, är man välkommen att skicka in ett förslag på en huvudrätt som associeras med Göteborg. En kunnig expertpanel och jury bestående av bland annat köksmästaren Patrik Sewerin och matinfluencern Nikola Zivkovic (Foodandcoffegbg) kommer att utvärdera, provlaga och testa sig fram för att kora den nya Göteborgsmåltiden. I mars sker en semifinal där tre finalister går vidare till den stora finalen under Göteborgs Kulturkalas 2025. Vinnaren får äran av att ha skapat Göteborgs signaturrätt, som sedan kan representera stadens matkultur i olika sammanhang, exempelvis i skolan på den offentliga måltidens dag.

”Vi ser fram emot alla fantastiska idéer och tillsammans kunna sätta Göteborgs matkultur ännu mer i rampljuset både hos lokalbor och besökare. Mat är en stor reseanledning och vi vill såklart uppmana besökare att testa den lokala maten under sitt besök hos oss”, säger Sofie Mantzaris, PR & Gastronomi, Göteborg & Co.

"Switch Food Hub ser Göteborgsmåltiden som en möjlighet att lyfta den lokala matkulturen och regionens fantastiska råvaror – med fokus på fullkorn, grönt och sjömat. Det handlar om hälsa, hållbarhet och att skapa matupplevelser som inspirerar till bättre matvanor”, säger Marcus Adevi Klasson projektledare och konsumentforskare på RISE och Switch Food Hub”

Hur fungerar tävlingen?

För att delta skickar man in:

  • Ett recept på maträtten för 4 personer
  • Ett foto av maträtten
  • En kort motivering av varför detta borde bli den nya Göteborsmåltiden.

Förslagen ska också uppfylla minst en av följande tre hälsa- och hållbarhetskriterier:

  1. Mer växtbaserat: Fokus på användning av lokala råvaror från växtriket
  2. Fullkorn i fokus: Inkludera fullkornsprodukter, gärna lokala.
  3. Hållbar sjömat: Hållbart producerad fisk, skaldjur eller andra marina råvaror som alger och sjögräs som finns lokalt eller i regionen.
    Läs mer om dessa här: https://www.switchfoodhub.com/

    Tidsplan 
  • Tävlingen öppnar 21 januari 2025 och pågår till 23 februari.
  • Den 17 mars sker en semifinal där max 10 rätter provlagas och testas av juryn, som utser tre finalister.
  • Finalen sker under Göteborgs Kulturkalas 28-30 augusti 2025, där vinnaren och den nya Göteborgsmåltiden även tillkännages.

Expertpanel/jury

Juryn består av ca tio matexperter från olika områden från kockar och matinfluensers till forskare och kockelever. Hela juryn kommer presenteras senare men två namn släpper vi redan nu.

-Patrik Sewerin, köksmästare på restaurang Nola och expert på circulär odling/matlagning
-Nikola Zivkovic, matinfluenser från Göteborg och med på Matens Maktbarometer 2024.

Mer information och anmälan:
Gå in på hemsidan https://www.switchfoodhub.com/goteborgsmaltiden för mer information om hur man deltar i tävlingen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Logotyp med texten "Göteborgsmåltiden" där varje bokstav har element av mat, djur eller natur.
@OTW_Göteborg&Co
Ladda ned bild
Person som förbereder mat vid en marknadsstånd, omgiven av färgglada flaskor och ingredienser.
Streetfood på Göetborgs Kulturkalas
Studiografen
Ladda ned bild
Rätt med sjömat och tång på en tallrik på träbord
Maträtt med sockertång och havsmat (från restuarang Tullhuset Hönö)
Happy Visuals
Ladda ned bild
Liten båt med svensk flagga seglar på vatten, med en stad och moln i bakgrunden. I förgrunden finns ett bord med glas och fat.
I Göteborgs skärgård hittar man hållbar sjömat
Peter Kvarnström
Ladda ned bild

Om oss

Göteborg & Co:s mål är att få fler att upptäcka och välja Göteborg.
Det görs genom att i bred samverkan leda och driva utvecklingen av Göteborg som hållbar destination, så att alla som lever och verkar här gynnas av en växande besöksnäring.

Göteborg & Co är moderbolag i klustret Turism, Kultur & Evenemang där Liseberg, Got Event och Göteborgs Stadsteater ingår. Göteborg & Co är en del av Göteborgs Stad.

Ladda ner bilder från vår mediabank.

Följ Göteborg & Co AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborg & Co AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye