AI på jobbet: Sverige får bottenresultat i ny Europa-studie
Fyra av fem svenskar tycker inte att deras arbetsgivare satsar tillräckligt på AI och tre av fyra känner sig inte motiverade att använda AI på arbetsplatsen. Resultaten ger Sverige en bottenplacering i en ny paneuropeisk studie om arbetskultur, ledarskap och AI från Great Place to Work Institute.
Den 22 januari släpps för första gången European Workforce Study 2025, en av de största paneuropeiska undersökningarna av arbetskultur och ledarskap som gjorts. I studien ingår 24 938 yrkesverksamma i 19 länder, varav 1522 i Sverige.
Svenska arbetsplatser halkar efter i AI-utvecklingen
Studien kartlägger bland annat hur långt länderna kommit med AI i arbetslivet, och Sverige rankas bland de lägsta i Europa. Endast 27 procent av svenska medarbetare svarar att de är motiverade att förbättra sitt arbete genom AI, jämfört med Europa-snittet på 34 procent. Det innebär att Sverige hamnar på plats 17 av 19 länder, endast före Luxemburg och Italien.
Ännu färre svenskar, 23 procent, svarar att de introducerats till fördelar och risker med att använda AI på arbetsplatsen, och endast 22 procent anser att arbetsgivaren satsar tillräckligt på att förbättra medarbetarnas AI-kompetens.
– Sveriges AI-kommission har redan flaggat för att Sverige halkat efter inom AI. Nu ser vi att det här också omfattar ett tvärsnitt av arbetsplatserna, vilket är oroande, kommenterar Jeanette Bergvall, VD för Great Place to Work Sverige.
– AI är samtidigt ett efterfrågat område för vidareutbildning just nu på arbetsplatser, något som arbetsgivarna borde lyssna på. Upplevelsen att inte få stöd i sin utveckling är en bidragande faktor till en negativ arbetskultur.
7 av 10 svenskar tycker jobbet är meningsfullt
Sverige och övriga Norden rankas genomgående högt i undersökningen där den mäter graden av tillit, rättvisa, stolthet och kamratskap i organisationer. Sju av tio svenskar svarar att deras arbete är meningsfullt och ”inte bara ett jobb” och bedömer sin arbetsplats som ”allt sammantaget mycket bra”. Det innebär att Sverige har Europas tredje nöjdaste medarbetare, efter Danmark och Norge.
– En möjlig förklaring är att allt fler organisationer tar medarbetarnas engagemang på allvar, och inser att trygga, motiverade medarbetare är avgörande för lönsamhet och framgång. Internationellt ligger Sverige och övriga Norden långt fram i dessa frågor, säger Jeanette Bergvall.
Arbetskultur och BNP jämförs för första gången
Undersökningen slår fast ett tydligt samband mellan arbetskultur och produktivitet. För första gången har Great Place to Work Institute undersökt kopplingen mellan arbetsplatskultur och BNP, där de högst rankade länderna även uppvisar högre produktivitet*. Sambandet mellan psykologiskt trygga medarbetare och innovation på arbetsplatsen bekräftas också i studien.
– Resultaten är viktiga pusselbitar till Great Place to Works över 40-åriga forskning som visar att ledarskapet driver arbetskulturen, och att tillitsbaserat ledarskap skapar engagerade och innovativa medarbetare som presterar bättre. På sikt bygger det mer lönsamma organisationer, säger Jeanette Bergvall.
European Workforce Study kommer att genomföras årligen.
– Målet är att ge beslutsfattare och företagsledare avgörande insikter för att navigera på dagens komplexa arbetsmarknad och kunna frigöra personalens fulla potential, säger Jeanette Bergvall och fortsätter:
– Den första undersökningen lyfter fram ett splittrat Europa med stor outnyttjad potential i arbetslivet. Tack vare Great Place to Works forskning och data om Europas bästa arbetsplatser har vi värdefulla referenspunkter att använda i arbetet framåt.
*BNP per arbetad timme, källa OECD.
Om studien
European Workforce Study 2025, en undersökning utförd av Great Place to Work Institute, är en av de största paneuropeiska undersökningar av arbetskultur och ledarskap som gjorts. I studien ingår 24 938 yrkesverksamma i 19 länder, varav 1522 i Sverige. Deltagarna har svarat på 80 frågor med fokus på arbetsplatskultur, ledarskap och aktuella utmaningar som ESG, AI och hybridarbete.
Statistik från studien:
• 1 av 5 (23%) svenskar svarar att de introducerats till fördelar och risker med att använda AI på arbetsplatsen.
• 1 av 4 (27%) svenskar känner sig motiverade att använda AI på jobbet.
• 1 av 5 (22%) svenskar tycker att arbetsgivaren satsar tillräckligt på att förbättra medarbetarnas AI-kompetens.
• Var tredje hög chef i Sverige är motiverade att använda AI på jobbet, jämfört med 7 av 10 höga chefer i Tyskland, Storbritannien och Finland.
Här är medarbetarna mest engagerade i AI
Andel som svarat att de är motiverade att använda AI för att förbättra sitt jobb och arbetsplatsen.
Topp 5 av 19 länder
Spanien, 43%
Cypern, 42%
Portugal, 40%
Schweiz, 36%
Irland, 35%
Botten 5:
Norge, 28%
Polen, 27%
Sverige, 27%
Luxemburg, 27%
Italien, 24%
Länderna i Europa där man trivs bäst och sämst på jobbet
Andel som svarat: ”Allt sammantaget är detta en mycket bra arbetsplats”.
Topp 3 av 19 länder:
Danmark, 75%
Norge, 73%
Sverige, 68%
Botten 3:
Polen, 47%
Grekland, 44%
Italien, 43%
Länderna som tillåter mest distansjobb
Andel som svarat att de har möjlighet att välja var de jobbar.
Topp 3 av 19 länder:
Nederländerna, 57%
Finland, 49%
Sverige, 48%
Botten 3:
Spanien, 33%
Cypern, 32%
Grekland, 29%
Här finns cheferna som är bäst på att bygga tillit
Undersökningen slår fast en tydlig koppling mellan tillitsbaserat ledarskap och hög grad av produktivitet samt innovation i organisationen. Procentsatsen anger andelen medarbetare som anser att ledarskapet i deras organisation bygger på hög tillit och närvaro, baserat på över 40 frågeställningar.
Topp 5 av 19 länder
Danmark, 63%
Norge, 62%
Nederländerna, 62%
Schweiz, 61%
Sverige, 60%
Botten 5
Frankrike, 48%
Grekland, 45%
Polen, 45%
Luxemburg, 43%
Italien, 41%
Nyckelord
Bilder
Dokument
Länkar
Om Great Place To Work
Great Place To Work Institute är den globala auktoriteten inom arbetsplatskultur med över 40 års forskning om vad som skapar en bra arbetsplats.
Följ Great Place to Work
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Great Place to Work
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum