Avskaffande av strandskyddet får stora konsekvenser
Regeringens förslag om att avskaffa strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag riskerar att få allvarliga konsekvenser för människor att fritt kunna vistas i naturen och inskränker på allemansrätten. Strandskyddet är en fråga om framtida generationers möjlighet att uppleva och uppskatta Sveriges unika natur och om vi fortsatt ska kunna ha närhet till naturen och ett enkelt friluftsliv – oavsett vem man är, var man bor och plånbokens storlek.
Strandskyddet är ett viktigt verktyg för att säkerställa tillgången till natur och skydda växt- och djurliv. Flera reformer har genomförts för att balansera behovet av exploatering med naturens och allmänhetens intresse. Idag finns redan stora möjligheter till undantag. Vårt besked är därför tydligt: Det behövs inga ytterligare förändringar. Den balans många jobbat hårt för att uppnå skulle gå förlorad och friluftslivet skulle få betala priset.
Strandskyddet är en grundläggande del av allemansrätten. När 4700 kommunpolitiker i hela landet besvarade Friluftsfrämjandets enkätfråga om allemansrätten ansåg att nio av tio att den ska bibehållas och inskränkningar undvikas i mycket hög eller ganska hög grad. Regeringen går i motsatt riktning eftersom förslaget hotar att begränsa tillgången till stränder, rekreation och friluftsliv. Det blir samtidigt svårare att nå folkhälsomålen, friluftslivsmålen och miljökvalitetsmålen, samt våra åtaganden enligt internationella konventionen om biologisk mångfald och EU:s naturrestaureringsförordning. De mindre vattenmiljöerna står för majoriteten av den totala längden på vattendrag och är centrala för biologisk mångfald och friluftsliv.Vi pratar om hundratusentals sjöar och över en miljon kilometer vattendrag som är smalare än två meter.
En förändring av strandskyddet är en dålig idé, och följande tre punkter tydliggör varför:
- Naturen är till för oss alla. Den är människors största arena för motion, rörelse och välbefinnande och i en tid när bara 2 av 10 barn når rekommendationen om 60 minuters fysisk aktivitet per dag är det centralt att vi inte försämrar förutsättningarna för fysisk aktivitet. Hälsovinsterna för barn att vistas i gröna miljöer är välbelagda inom en rad områden som påverkar deras fysiska och psykiska hälsa och utveckling
- Närheten till naturen är avgörande. En av de mest avgörande faktorerna för att människor ska vistas i naturen är närheten. Om avståndet ökar på grund av exploatering kommer färre att få möjligheten att bada och komma ut i naturen. Det skapar ökade klyftor och ojämlika villkor. Vår gemensamma rätt att gå, springa, bada, paddla, fiska, åka skridskor eller bara vara i närheten av orörda stränder är viktigare än någonsin.
- Den biologiska mångfalden hotas. Naturvårdsverket har i sina konsekvensanalyser visat att ett upphävande skulle få omfattande negativa konsekvenser för växter, djur och friluftsliv i Sverige. Detta måste regeringen ta på största allvar. Sverige har ett internationellt åtagande att skydda biologisk mångfald och säkerställa tillgången till naturen för alla. Regeringens förslag går i motsatt riktning och hotar både våra miljö- och friluftspolitiska mål.
Sverige har en stark tradition av att värna allemansrätten. 9 av 10 vuxna anser att allemansrätten är mycket värdefull och ska bevaras.
Med så stort stöd borde regeringen värna strandskyddet, allemansrätten och en tillgänglig natur för alla.
Cecilia Magnusson
Ordförande Svenskt Friluftsliv
Josefine Åhrman
Generalsekreterare Svenskt Friluftsliv
Nyckelord
Kontakter
Josefine ÅhrmanGeneralsekreterareSvenskt Friluftsliv
Tel:073-667 78 87josefine.ahrman@svensktfriluftsliv.seMathias Mellgren HelgeAnsvarig kommunikation och påverkanSvenskt Friluftsliv
Tel:070-602 08 19mathias.mellgren@svensktfriluftsliv.seBilder
Länkar
Om oss
Svenskt Friluftsliv är en paraplyorganisation för 28 ideella friluftsorganisationer i Sverige som tillsammans har 2 miljoner medlemmar, minst 300 000 är barn och ungdomar. Tillsammans består organisationerna av närmare 7 000 lokala- och regionala föreningar. Svenskt Friluftsliv företräder de ideella friluftsorganisationerna i Sverige och är talesperson gentemot regering, riksdag och myndigheter.
Följ Svenskt Friluftsliv
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Friluftsliv
Rekordhögt tryck på statsanslaget till friluftsrörelsen inför 20255.12.2024 14:39:00 CET | Pressmeddelande
När statsanslaget på 94 miljoner till friluftsrörelsen för 2025 ska fördelas är det rekordhögt tryck på både antal ansökningar och ansökt sökt belopp. Det visar på en enorm vilja att skapa verksamhet hos friluftsorganisationerna och en potential att göra skillnad i samhället. Det visar samtidigt vilket stort behov av resurser som råder.
Statsminister Ulf Kristersson lyfter friluftsrörelsens arbete för psykisk hälsa4.11.2024 14:31:00 CET | Pressmeddelande
Under en vandring på Kullahalvön i Skåne uppmärksammade statsminister Ulf Kristersson förra veckan friluftsrörelsens betydelse för att främja psykisk hälsa och skapa gemenskap.
Friluftslivet lyfts i höstens budget20.9.2024 10:53:00 CEST | Pressmeddelande
Regeringens budgetproposition innehåller positiva satsningar för friluftsrörelsen, så som återföring av medel till naturvård, satsning på vandringsleder och på äldres friluftsliv. Men friluftsrörelsens potential att kunna bidra till ökad fysisk aktivitet i befolkningen och minska den psykiska ohälsan utnyttjas inte fullt ut, det kräver större resurser än det regeringen avsätter i budgeten.
Pressinbjudan: Allemansrätten uppmärksammas med kungligt besök18.9.2024 14:28:00 CEST | Pressinbjudan
Inbjudan till media att delta i en vandring i Örebro tillsammans med H.K.H Prins Daniel i samband med Allemansrättens dag den 20 september. Vi vill med vandringen belysa och fira Sveriges unika allemansrätt och uppmuntra fler till rörelseglädje i naturen.
Mer pengar till friluftslivet16.9.2024 15:28:00 CEST | Pressmeddelande
Tidöpartierna satsar i höstbudgeten som presenteras senare denna vecka att 100 miljoner per år under 2025 – 2027 kommer att avsättas till skötsel av svenska naturreservat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum