Skarp kritik mot Miljötillståndsutredningens förslag
Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik mot förslag som Miljötillståndsutredningen lagt fram idag. De föreslagna regeländringarna innebär en genväg förbi miljökrav för företag, risk för att miljöfarliga projekt inte fångas upp av det miljörättsliga systemet, och att domstolarnas roll kommer att försvagas.
– Vi ser allvarligt på regeringens upprepade initiativ att försvaga miljölagstiftningen. Det gynnar varken klimatomställningen, naturen eller lokalsamhället. Det regelverk som finns idag är både effektivt och rättvist, och borde om något skärpas för att stävja de accelererande natur- och klimatkriserna. Däremot behöver det tillföras ytterligare resurser till prövningarna, säger Karin Lexén generalsekreterare Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen anser att utredaren har gjort ett gediget arbete med att lösa en del problem som beror på skillnader mellan miljöbalken och EU:s rättsakter. Men förslagen innehåller också en hel del som kan bli negativt för miljön.
- Ett av de mest problematiska förslagen från utredningen är en genväg förbi miljökrav för företag som regeringen anser vara samhällsviktiga. Det innebär att regeringen ska kunna godkänna miljövillkor för bolag som inte klarar miljöprövningen i domstol.
- Ett oroande förslag i utredningen är att ta bort den obligatoriska tillståndsplikten för cirka 60 procent av de verksamheter som idag måste söka tillstånd. I stället ska dessa bedömas från fall till fall. Det är en avreglering som innebär en ökad risk för att miljöfarliga projekt inte fångas upp av det miljörättsliga systemet.
- Ett annat förslag är att domstolarnas roll ska försvagas. Enligt utredningen ska mark- och miljödomstolarna inte längre pröva de allra största och viktigaste industriprojekten som första instans, utan i stället ska en särskild prövningsmyndighet inrättas.
- En hel del av försvagningen av miljökraven sker med missvisande argument, att det ska gå snabbare och lättare för klimatets skull. Men då underskattas miljölagarnas viktiga roll för att säkra minskade klimatutsläpp när industri och andra verksamheter ska etableras eller byggas ut.
– Miljötillståndsutredningen ska adderas till andra försämrade miljöregler regeringen låtit ta fram som rör strandskydd, skogsavverkningar och uranbrytning. Sammanlagt rör det sig om ingrepp som kommer att få allvarliga miljökonsekvenser och märkas av i medborgarnas vardag, säger Oscar Alarik, chefsjurist på Naturskyddsföreningen.
– Regeringen måste tänka om. En snabbare och mer summarisk hantering av svåra miljöfrågor när miljöfarliga verksamheter vill bygga nytt eller bygga ut kommer att både drabba klimatet och medborgarnas miljö. Att försvaga miljölagstiftningen är både bakvänt och riskabelt, säger Karin Lexén.
Läs mer:
Naturskyddsföreningens debattartikel "Försvaga inte miljölagarna" i Dagens Industri
Miljötillståndsutredningen
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Välkommet att bottentrålning i marina skyddade områden förbjuds21.1.2025 17:37:07 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen välkomnar regeringens proposition som föreslår lagändringar för att möjliggöra ett förbud mot bottentrålning i Sveriges marina skyddade områden. Bottentrålning är en fiskemetod som ödelägger livet på havsbottnen. Genom att förbjuda bottentrålning i skyddade områden får stora arealer med rik biologisk mångfald ett mycket starkare skydd.
Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakt på varg30.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 2 januari börjar licensjakten på varg. Länsstyrelserna beslöt i september om att sammanlagt 30 vargar i Sverige får skjutas. Jakten pågår till den 15 februari. Enligt den senaste officiella inventeringen från SLU för vintern 2023–2024 uppskattas det finnas cirka 375 vargar i Sverige. Åtta procent av vargstammen ska alltså fällas.
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum