Handelns brottsutsatthet på rekordhöga nivåer under 2024

Dela

Svensk Handels Trygghetsbarometer för 2024 visar att handelns brottsutsatthet ökar till nivåer som tidigare aldrig skådats. Brottsutsattheten för detaljhandeln nådde under 2024 rekordnivåer.

Säkerhetsindex, som sammanfattar andelen butiker som utsatts för stöld, inbrott, hot eller våld, uppgick för hela landet till hela 46 procent – den högsta siffran på årsbasis sedan mätningarna inleddes 2018.

– Det är en alarmerande utveckling, men vi kan tyvärr inte säga att vi är förvånade. Vi tar dagligen emot vittnesmål från våra medlemmar som menar på att läget är akut. Nästan hälften av butikerna har under året drabbats av stöld eller hot. Konsekvenserna kan bli ödesdigra, och i slutändan är det samhället som står som förlorare, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk Handel.

Utmaningar i många delbranscher och i stora delar av landet

Livsmedelshandeln är fortsatt den mest utsatta delbranschen, följt av apotek och elektronikhandeln. Geografiskt toppar Stockholm listan över mest brottsutsatta län, med ett säkerhetsindex på 63 procent, en kraftig ökning från 51 procent året innan. Detta följs av Skåne med 53 procent och Blekinge med 50 procent.

Andelen butiker som utsatts för stöld eller ringa stöld den senaste veckan ökade till 39 procent jämfört med 2023 års 36 procent.

Hotfullt beteende vid andra tillfällen än vid stöld steg i Stockholm till 31 procent från 24 procent 2023. Även i flera andra län rapporteras en stor ökning av hot, till exempel Södermanland som steg från 11 procent till 28 procent.

Det måste straffa sig att begå brott

Svensk Handel har länge varnat för att den ökade brottsligheten riskerar att påverka mer än bara handlarna och de anställdas trygghet. Upprepad brottsutsatthet kan också medföra att butiker flyttar, eller i värsta fall lägger ned sin verksamhet.

– Rättsväsendet måste ta dessa siffror på allvar. Det måste börja straffa sig att begå brott inom handeln. Om inget görs riskerar vi att förlora service, arbetstillfällen och trygghet i våra lokalsamhällen. Vi har i flera år nu påtalat att utsattheten växer i omfattning. Nu krävs krafttag från politiken och rättsväsendet, säger Nina Jelver och fortsätter:

– Vi ser att det finns ett flertal verktyg som på allvar skulle bidra till tryggare handelsmiljöer. Att tillämpa fler tillträdesförbud är ett exempel, och vi efterlyser fortsatt svar på när löftet om en slopad mängdrabatt faktiskt införlivas. Vi kräver mer tydlighet från regeringen i dessa frågor.

Län där högst andel av butikerna utsatts för stöld:

  1. Stockholms län (första plats ifjol)
  2. Skåne län (andra plats ifjol)
  3. Blekinge län (åttonde plats ifjol)

Län där butikernas totala utsatthet för hot och våld är störst

  1. Örebro län (första plats ifjol)
  2. Stockholms län (tredje plats ifjol)
  3. Gävleborgs län (nionde plats ifjol)

Län där butikernas totala utsatthet för brott är störst (Säkerhetsindex 5)

  1. Stockholms län
  2. Västmanlands län
  3. Skåne län
  4. Örebro län
  5. Blekinge län

Nyckelord

Kontakter

Svensk Handels pressjour, 010-471 86 50

Bilder

Dokument

Länkar

Följ Svensk Handel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Handel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye