Välkommet att bottentrålning i marina skyddade områden förbjuds
Naturskyddsföreningen välkomnar regeringens proposition som föreslår lagändringar för att möjliggöra ett förbud mot bottentrålning i Sveriges marina skyddade områden. Bottentrålning är en fiskemetod som ödelägger livet på havsbottnen. Genom att förbjuda bottentrålning i skyddade områden får stora arealer med rik biologisk mångfald ett mycket starkare skydd.
– Detta är ett viktigt steg i rätt riktning för koraller, hajar, rockor och andra unika och hotade arter i Sveriges hav. Snart kan de få leva i områden med starkare skydd, och slippa ett skadligt fiske som ödelägger hela havsbottnens ekosystem, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
För att ett faktiskt bottentrålningsförbud ska kunna genomföras i alla skyddade områden krävs att regeringen kompletterar lagändringarna med ett tydligt uppdrag till Havs- och vattenmyndigheten om att omedelbart inleda en process på EU-nivå om ett totalt bottentrålningsförbud i alla skyddade områden i ekonomisk zon. Det är också viktigt att det inte meddelas omfattande undantag från förbudet.
Bottentrålning innebär att två så kallade trålbord med en stor nätkasse emellan dras över havsbotten för att fånga bottenlevande arter. I Sverige handlar det ofta om fiske efter havskräfta som lever i hålor i botten, varför trålen dras ganska djupt i sedimentet, och om fiske efter nordhavsräka.
– Bottentrålning kan jämföras med att plöja en blomsteräng. Korallkolonier som tagit århundraden att växa till sig förstörs med ett enda tråldrag, svampdjur och nässeldjur krossas och försvinner. Det är ju självklart att en så skadlig typ av fiske inte ska få förekomma i ett skyddat område, säger Beatrice Rindevall.
För att bromsa den negativa utvecklingen av förstörda ekosystem till havs och kollapsade fiskbestånd har det skapats marina skyddade områden. Syftet är att skapa oaser i havet där mänskliga aktiviteter är begränsade och där djur och växter kan återhämta sig. Naturskyddsföreningen har länge verkat för att bottentrålning ska förbjudas i marina skyddade områden.
I nuläget driver föreningen ett rättsfall gällande bottentrålning i Bratten i Skagerrak, som är ett av de mest trålade områdena i hela Europa, trots att det är ett skyddat område. Naturskyddsföreningen kräver tillståndsprövning och förbud av bottentrålning i Bratten. Ett förbud mot bottentrålning i skyddade områden kan rädda de värdefulla livsmiljöerna och hotade arterna i Bratten.
Läs mer:
Regeringens proposition "Förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden"
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Skarp kritik mot Miljötillståndsutredningens förslag21.1.2025 15:46:16 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen riktar skarp kritik mot förslag som Miljötillståndsutredningen lagt fram idag. De föreslagna regeländringarna innebär en genväg förbi miljökrav för företag, risk för att miljöfarliga projekt inte fångas upp av det miljörättsliga systemet, och att domstolarnas roll kommer att försvagas.
Naturskyddsföreningen motsätter sig licensjakt på varg30.12.2024 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Den 2 januari börjar licensjakten på varg. Länsstyrelserna beslöt i september om att sammanlagt 30 vargar i Sverige får skjutas. Jakten pågår till den 15 februari. Enligt den senaste officiella inventeringen från SLU för vintern 2023–2024 uppskattas det finnas cirka 375 vargar i Sverige. Åtta procent av vargstammen ska alltså fällas.
Kommentar på skogsutredningen19.12.2024 16:21:15 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen ser att delbetänkandet av 2024 års skogspolitiska utredning kan leda till ökade konflikter i skogen. Om utredarens förslag blir verklighet kan situationen i skogen bli ännu mer ohållbar för den biologiska mångfalden.
Tio tips för en hållbar jul19.12.2024 11:10:16 CET | Pressmeddelande
Julen har tendens att bli en stor miljöbov. Men det finns sätt att undvika de stora koldioxidutsläpp som konsumtionen av mat, resor, belysning och klappar orsakar. Här är Naturskyddsföreningen guide till ett julfirande som skonar klimat och miljö.
Dåligt förslag om minskat strandskydd10.12.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Naturskyddsföreningen avvisar regeringens förslag att ta bort strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag i remissvaret till promemorian ”Strandskyddet vid små sjöar och smala vattendrag”, som lämnas in idag. Om förslaget genomförs försvinner naturskydd för så mycket som 5–10 procent av Sveriges yta.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum