Parasiten fårstyng påvisad för första gången sedan 1800-talet
Larver av fårstyng, Oestrus ovis, har hittats i får på Gotland när en tacka med centralnervösa symtom avlivades och obducerades. I bihålorna påvisades cirka 2 cm stora larver som artbestämdes morfologiskt och molekylärt.

Vid uppföljande undersökning av slaktade får på Gotland har larver påträffats i flera vuxna djur från olika delar av ön, vilket indikerar att flugan finns spridd. Fåren smittas under sensommaren, några veckor efter flugans parning.
– Ofta uppvisar djuren inga symtom men ibland ses nosflöde och nysningar. Fåren blir oroliga när de vuxna flugorna svärmar, vilken kan resultera i försämrat foderintag. Larvernas munhakar och borst på kroppen orsakar irritation och mekanisk skada i nässlemhinnan som ger inflammation och en potentiell sekundär bakterieinfektion, säger Eva Osterman Lind, parasitolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.
Fårstyng är en cirka 12 mmm lång gråbrun hårbeklädd fluga, vars larver parasiterar på får och ibland på get. Honflugorna sprutar in larver i fårets näsborrar. Larverna tar sig därefter upp via näshålan till bihålorna där de utvecklas vidare under vintern. De färdigutvecklade larverna rör sig sedan tillbaka till näshålan och nyses ut under försommaren varefter de förpuppas i marken. Nya flugor kläcks därefter under sensommaren och cykeln kan börja om. Larverna tar sig inte till musklerna varför köttet kan ätas.
– Det förekommer att flugan av misstag deponerar larver nära ögon och läppar hos människor men i dessa fall utvecklas inte larverna fullt ut, säger Eva Osterman Lind.
Flugan är normalt förekommande i stora delar av världen, men har inte rapporterats i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Det är i dagsläget okänt om flugan förekommer på fastlandet. Diagnostik för att påvisa fårstyng hos levande djur saknas men fortsatta undersökningar av slaktade djur på Gotland kommer fortsätta under 2025 i den mån det är möjligt.
– Tills vidare rekommenderas fårägare att vara extra noga med att följa karantänsrekommendationerna inklusive provtagning för mag-/tarmparasiter och avmaskning med ivermektin. Behandlingen kan då ha effekt även avseende fårstyng. I de fall djur flyttas från Gotland till fastlandet under vår/sommar är det en fördel om avmaskning kan utföras redan innan transporten, säger Katarina Gustafsson, veterinär på Gård & Djurhälsan.
Larverna kan avdödas av ivermektin. Även döda larver kan ge upphov till symtom orsakade av sekundära bakterieinfektioner.
Nyckelord
Kontakter
Eva Osterman LindLaboratorieveterinär
Tel:018-67 40 37eva.osterman-lind@sva.seKatarina GustafssonVeterinärGård och Djurhälsan
katarina.gustafsson@gardochdjurhalsan.seBilder


Länkar
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se - http://www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Rapportera Fästing 2025: Skicka in din fästing för att kartlägga TBE-virus10.4.2025 06:55:00 CEST | Pressmeddelande
Tack vare att människor över hela Sverige har rapporterat tiotusentals fästingar med bild till Rapportera Fästing har kunskapen om landets fästingarter och deras utbredning ökat. SVA och Uppsala universitet kartlägger i år förekomsten av TBE-virus i fästingar samt var i landet viruset finns. Förhoppningen är 10 000 inskickade fästingar.
Säsongens första fall av fågelinfluensa konstaterat – högriskområden införs27.2.2025 15:29:00 CET | Pressmeddelande
Fågelinfluensasäsongen har hitintills varit lugn och det var nästan ett år sedan det senast påvisades högpatogen fågelinfluensa på vilda eller tama fåglar i Sverige. Men nu har fågelinfluensa konstaterats på en anläggning med hägnade fasaner i Skåne och på en svan som hittats död i Stockholm. Samtidigt rapporteras internationellt om ökat antal fall i vårt närområde och vi har också rapporter om fler misstänkta fall på vilda fåglar.
Sverige får nationellt laboratorium för växtskadegörare23.1.2025 06:55:00 CET | Pressmeddelande
Regeringen ger SVA uppdraget att starta ett nationellt referenslaboratorium för diagnosticering av växtskadegörare. Att Sverige får ett eget referenslaboratorium kommer bidra till en snabbare diagnosticering och bekämpning av växtskadegörare.
Lammen ska inte tystna – forskningsprojekt om anaplasmabakterier startar19.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Anaplasmos är en sjukdom som orsakar stort lidande hos framförallt lamm. Fårägare drabbas även ekonomiskt; om lammen dör uppstår avsevärda produktionsförluster. Projektet När lammen tystnar tilldelas 3 miljoner kronor för forskning om sjukdomen.
Vinter – men fortsätt rapportera fästingar17.12.2024 06:50:00 CET | Pressmeddelande
Fästingfynd görs numera över hela året och vintersäsongen är extra intressant för forskningen. I södra och mellersta Sverige kan det lilla spindeldjuret fortfarande hittas, oftast på din hund eller katt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum