Nej till urvattnandet av Arkdes
Att ställa ut konst på Skeppsholmen i Stockholm är något annat än att stärka kunskapen om och intresset för arkitektur och gestaltad livsmiljö i hela landet. Sveriges Arkitekter är kritiskt till en sammanslagning med Moderna – det riskerar att vattna ur Arkdes särart med sina breda uppdrag.
– Arkdes uppdrag är större än Modernas, något som utredaren själv tar upp som en risk i utredningen. Att ställa ut konst är något annat än att spegla vår gemensamma fysiska samhällsbyggnad, säger Sveriges Arkitekters förbundsdirektör Tobias Olsson.
Arkdes är mer än en museimyndighet och dess roll för den nationella arkitekturpolitiken är avgörande. Arkdes mest centrala uppdrag är att ansvara för den nationella arkitekturpolitiken, Gestaltad livsmiljö. Utifrån det anordnar Arkdes utställningar om arkitektur och design och har ett stort arkiv. Myndigheten har forskningsuppdrag liksom en thinktank för stadsutveckling, är en mötesplats och ansvarar för nätverkssamarbeten med andra aktörer i hela landet.
Denna breda verksamhet med sina många och väsentliga uppdrag behöver upprätthållas och utvecklas. Men enligt förslaget krymper Arkdes till en utställningshall.
Arkitekturmuseet, som det hette då, grundades 1962 med Sveriges Arkitekters, dåvarande SAR:s, ritningssamling som bas. Övriga Norden har också sina egna statliga arkitekturcentra som inte hotas av planer på nedläggning. Finland ska till och med inrätta ett nytt arkitektur- och designmuseum.
Utredaren borde ha undersökt våra nordiska grannar, i stället för att peka på MoMa i New York – ett av de få föredömen där arkitektur och modern konst samverkar överhuvudtaget.
Förbundet pekar på att detta är en snabbutredning helt utan analys kring hur hopslagningen av myndigheter kan stärka förutsättningarna för det som ytterst är Arkdes syfte: vacker och hållbar produktion och förvaltning av landets byggnadsbestånd. Att effektivisera är inte fel i sig, men det måste göras med verksamhetens bästa för ögonen.
– Just detta sammangående utreddes för tio år sedan och lades då i papperskorgen. Det enda som är förändrat nu från då är nuvarande regerings övergripande mål att banta antal myndigheter – och att regeringen verkar ha något emot det vackra och hållbara, säger Tobias Olsson.
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder
Om oss
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Sveriges Arkitekter startar framtidskommission25.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Byggkris, klimatkris, digitalisering och demografiska förändringar. För att arkitekterna ska komma stärkta ur alla förändringar i branschen startar Sveriges Arkitekter en framtidskommission. Det beslutade förbundsstämman i helgen, utifrån styrelsens intention som backades upp av flera motioner.
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara19.9.2024 12:40:47 CEST | Pressmeddelande
I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender10.9.2024 12:47:22 CEST | Pressmeddelande
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse. Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Ny bok sätter ljuset på en möbelkonstens doldis21.5.2024 07:16:00 CEST | Pressmeddelande
Arkitekten Carl-Axel Acking var med om att rita 1900-talets Folkhemssverige. I dag är han mest känd för sina lampor, som blivit eftertraktade och dyra samlarobjekt. En ny bok visar att han är värd att bli ihågkommen för hela sin breda produktion, från ikoniska stolar till eleganta hotell och fartyg.
Möt arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv7.5.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum