Digitala tvillingar testas i primärvården
Att möta sin digitala tvilling kan motivera till en livsstilsförändring. I vår prövas arbetssättet på hälsosamtal på vårdcentraler i Region Östergötland. ST-läkaren Valentin Kindesjö forskar om nya digitala verktyg till primärvården.

I en åldrande befolkning väntas den förebyggande hälsovården få en allt viktigare roll på vårdcentralerna. Nu utvecklas ett verktyg som kan underlätta arbetet. En digital tvilling är en matematiskt framställd modell av den egna kroppen som kan ses på en bildskärm.
– Mycket är gemensamt mellan människors kroppar, men därtill påverkar individuella faktorer hälsan. Det kan vara om man röker, rör på sig, har diabetes eller en ärftlig hjärtsjukdom. De individuella faktorerna lägger vi också in i modellen, säger Valentin Kindesjö, ST-läkare på Vårdcentralen Valla i Region Östergötland och forskare vid Linköpings universitet.
Hittills finns de digitala tvillingarna bara i forskningen men i vår tar de ett första steg in i primärvården. Då ska de provas i hälsosamtal på vårdcentraler i Region Östergötland.
– Jag tror det kommer betyda mycket att kunna visa patienterna deras digitala tvilling, som motivation för att genomföra och hålla fast vid livsstilsförändringar, säger Valentin Kindesjö.
Personen som håller i hälsosamtalet kan visa på flera alternativa scenarier, till exempel hur den digitala tvillingen påverkas av ett års rökstopp, viktnedgång eller ökad fysisk aktivitet. Man kan följa vad som händer i ett specifikt organ. Det går även att se vad som händer om insatserna uteblir och hälsan hos den digitala tvillingen försämras.
– Poängen med att individanpassa modellen är att det ska kännas som att det är den egna kroppen man tittar på, och att göra det tydligt att man kan påverka den egna kroppen genom sina val, säger Valentin Kindesjö. Det är ett pedagogiskt grepp som vi tror kan förbättra hälsan för många människor.
Modellerna byggs med hjälp av matematiska ekvationer som beskriver de biologiska processer som ingår i det system, till exempel ett organ eller organsystem, som man vill beskriva. För att utveckla modellerna krävs data från systemet som man vill skapa en modell av. Datainsamlingen kan ske genom att en person får träningscykla på maxkapacitet medan forskarna mäter sådant som EKG, puls, hormoner, blodfetter, blodsocker, stressvar och andning. Nästan all data som finns publicerad har samlats in genom att göra mätningar på ett organsystem, till exempel på blodsocker under ett träningspass.
– Eftersom våra modeller ska beskriva hur alla kroppens organsystem samverkar, behöver vi samla in så kallad multimodal data. Det betyder att vi behöver göra mätningar på alla organsystem som vi är intresserade av samtidigt. Det är en utmaning men också unikt och väldigt spännande eftersom det inte är så många andra som gör liknande saker, säger Valentin Kindesjö.
Fakta:
De digitala tvillingarna utvecklas i ett europeiskt forskningssamarbete, STRATIF-AI, där Linköpings universitet och många andra universitet, sjukhus och olika yrkesgrupper ingår. Valentin Kindesjö arbetar som ST-läkare på Vårdcentralen Valla i Region Östergötland och som forskare i ISB Group på Institutionen för medicinsk teknik vid Linköpings universitet.
Kontakter
Presstjänst
Tel:010-103 00 00press@regionostergotland.seBilder

Följ Region Östergötland
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland
Alla länets kommuner med i Dansens vecka 202515.4.2025 10:15:46 CEST | Pressmeddelande
Dansens vecka är inne på sitt fjortonde år och denna gång kommer det att dansas i alla länets kommuner. De medverkande dansaktörerna kommer från såväl Östergötland som andra delar av Sverige.
Nationell konferens för krisstödsledare i Linköping3.4.2025 10:36:05 CEST | Pressinbjudan
Den 7 april samlas krisstödsledare från hela Sverige på Katastrofmedicinskt centrum i Linköping för en nationell krisstödskonferens. Socialstyrelsens generaldirektör Björn Eriksson inleder dagen och på schemat står bland annat ett föredrag av en ukrainsk psykiater om långsiktig psykisk hälsa hos barn och vuxna.
Beslut om ny leverantör av vuxenpsykiatri3.4.2025 08:54:54 CEST | Pressmeddelande
Hälso- och sjukvårdsnämnden fattade på tisdagen beslut om ny leverantör av specialiserad psykiatrisk öppenvård för vuxna i Linköping och Norrköping. Beslutet innebär att avtal kommer att tecknas med PRIMA barn- och vuxenpsykiatri.
Start för vårens vaccination mot covid-191.4.2025 09:48:51 CEST | Pressmeddelande
Nu startar vårens vaccination mot covid-19 i Östergötland. Under april kan äldre och personer mellan 65 och 79 år med omsorgsbehov få en påfyllnadsdos på sin vårdcentral eller sitt boende.
Fokus på våldsutsatthet i ungdomsenkäten Om mig31.3.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Var fjärde tjej eller kille har någon gång blivit utsatt för psykiskt våld, och mer än var fjärde tjej på gymnasiet har blivit utsatt för sexuellt våld. Det framgår av den senaste ungdomsenkäten Om mig, som genomförs i Östergötland varje år.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum