Januari inte årets fattigaste månad för majoriteten av svenskarna
En ny undersökning visar att den traditionella uppfattningen om januari som "årets fattigaste månad" inte stämmer för majoriteten av folket. Hela 54 procent av de tillfrågade upplever inte januari som en särskilt ekonomiskt utmanande månad. Men för nästan hälften av respondenterna (46 procent) är januari en ekonomiskt ansträngd period, där de samlade utgifterna från jul- och nyårshelgerna får full effekt.
Att januari är "årets fattigaste månad" stämmer inte enligt en ny undersökning som SBAB låtit göra bland 1000 svenskar. Totalt 54 procent av de tillfrågade upplever inte januari som en ekonomiskt utmanande månad. Däremot känner knappt hälften, 46 procent, igen sig i beskrivningen, kvinnor i högre utsträckning än män.
– Resultatet visar att de flesta faktiskt har en stabil ekonomi även efter helgerna vilket är positivt både ur individ- och samhällsperspektiv. Att fler kvinnor än män är ekonomiskt stressade i januari kan bland annat bero på att de generellt har lägre inkomster än män, säger Linda Hasselvik, privat- och boendeekonom på SBAB.
Den främsta anledningen till att plånboken känns smal i januari är höga utgifter under jul- och nyårshelgerna, vilket 23 procent av respondenterna anger. Andra faktorer spelar också in, om än i mindre utsträckning. 8 procent pekar på det långa glappet mellan december- och januarilönen och 7 procent nämner fler räkningar i januari.
– Den ekonomiska pressen beror oftast på att man har haft stora utgifter vid jul och nyår. Dessutom är det lite längre mellan december- och januarilönen, vilket många känner av. När det är tufft kan man försöka att minska sin konsumtion, jämka om man har bolån och kanske rensa vinden och sälja prylar man inte använder för att dryga ut kassan, säger Linda Hasselvik.
Bland dem som anser att januari är årets fattigaste månad drar 60 procent ned på konsumtionen, 44 procent skjuter upp inköp till senare och 32 procent sparar mindre under perioden. Undersökningen visar också att 24 procent känner stress eller oro över sin ekonomiska situation under denna period. Här syns ingen skillnad mellan könen, däremot är yngre betydligt mer stressade över sin ekonomiska situation än äldre.
– Att minska konsumtionen och skjuta upp inköp som inte är akuta är ett vettigt sätt att hantera ekonomiska utmaningar. Samtidigt är det oroväckande att så många som en fjärdedel upplever stress över sin ekonomi. Använd januaris lugn till att göra en budget och planera dina inkomster och utgifter, det kan skapa större ekonomisk trygghet och minska stressen, säger Linda Hasselvik.
Om undersökningen
Drygt 1000 personer mellan 18-84 år har besvarat undersökningen som genomfördes av Verian mellan 13-15 januari 2025.
Nyckelord
Kontakter
Catharina HenrikssonPresschefSBAB
Tel:+46 76 118 79 14catharina.henriksson@sbab.seLinda HasselvikPrivat- och boendeekonomSBAB
Tel:070-561 21 47linda.hasselvik@sbab.seDokument
Om SBAB
SBAB:s affärsidé är att med nytänkande och omtanke erbjuda lån och sparande samt andra tjänster till privatpersoner, bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Sverige. SBAB bildades 1985 och ägs av svenska staten. Bostadssajten Booli och mäklarguiden Hittamäklare är en del av SBAB:s trygga och enkla tjänster för bolån och boendeekonomi utan krångel. Antal bolånekunder uppgår till 291 000 och 652 000 privatpersoner har sparkonto (per den 30 juni 2024). Antal medarbetare (FTE) är 1 008. SBAB prioriterar fyra av FN:s globala hållbarhetsmål (8, 11, 12 och 13) inom ramen för Agenda 2030. Målen utgör en integrerad del av SBAB:s hållbara styrmodell och dagliga arbete. Läs mer på: sbab.se, booli.se, hittamaklare.se, facebook.com/sbabbank, twitter.com/sbabbank, linkedin.com/company/sbab-bank.
Följ SBAB Bank
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från SBAB Bank
Svårt att orientera sig i bostadsprisdjungeln – ny rapport från SBAB ger klarhet23.1.2025 06:30:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från SBAB, "Bostadsprisdjungeln", belyser de olika metoder som används för att mäta bostadsprisernas utveckling i Sverige. Rapporten visar på betydande skillnader mellan statistikleverantörers olika metoder vilket gör att de inte utan vidare kan jämföras vilket media ibland gör. Rapporten visar också att vissa metoder kan leda till missvisande slutsatser om prisutvecklingen. Exempelvis ger en beräkning utan kvalitetsjustering en rejäl överskattning av bostadsprisökningen över längre tid.
Höjda marginaler på bolån kan göra att Riksbanken måste sänka styrräntan mer16.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Riksbanken väntas sänka styrräntan med 0,25 procentenheter både i januari och maj. Den rörliga bolåneräntan, mätt som snittränta på hela bolånemarknaden, väntas sjunka till 3,1 procent i februari för att sedan bottna på knappt 3,0 procent i juni. Effekten av sänkningen av styrräntan motverkas av att bruttomarginalen på bolån antas öka stegvis samtidigt som sparräntorna inte sänks i samma takt som styrräntan. Den höjda bruttomarginalen gör att den rörliga snitträntan antas stiga till 3,1 procent till början av 2026. Enligt prognosen finns ingen tydlig fördel i kronor av att binda sin ränta på längre tid än 3 månader. Samtidigt visar den att påslaget på räntan för den som vill komma undan ränterisken är liten för samtliga bindningstider mellan 1 och 5 år.
SBAB sänker sparräntan för företagskunder15.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB sänker den rörliga sparräntan med 0,25 procentenheter för företag och bostadsrättsföreningar. Räntejusteringen är främst en effekt av Riksbankens beslut att sänka styrräntan. Förändringen träder i kraft onsdag den 15 januari.
SBAB höjer räntan på bundna bolån10.1.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB höjer räntan på bundna bolån med bindningstid 1–10 år, med 0,05–0,20 procentenheter. Räntejusteringen beror på att marknadsräntor med längre löptider har ökat vilket lett till ökade upplåningskostnader för banken. Förändringen träder i kraft fredagen den 10 januari.
Oförändrad temperatur på bostadsmarknaden i Sverige som helhet men stigande i Skåne och Malmö9.1.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
SBAB/Booli:s indikator Bomarknadstempen – som mäter hur lätt det är att sälja en bostad – visar på en i stort sett oförändrad temperatur på bostadsmarknaden som helhet i december. I Göteborg och Stockholm sjönk temperaturen tillbaka något. Skåne län samt Malmö kommun och innerstad var positiva undantag. Innerstads-områdena i samtliga tre storstäder ligger nu för första gången sedan april 2022 på eller relativt nära normala temperaturer. De faktorer som alltjämt tynger marknaden mest är det stora antalet återpublicerade bostäder och utbudet. Försäljningstiderna är också fortsatt långa. Budpremierna är den faktor som stigit mest påtagligt på senare tid.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum