Uppsala stift år 2051
Kyrkokansliet presenterar en ny prognos för medlemsutvecklingen för Svenska kyrkan som sträcker sig ända fram till 2051.
När Uppsala stift tagit del av uträkningarna som gäller stiftets egen medlemsprognos som sträcker sig drygt 25 år framåt överensstämmer utvecklingen med de beräkningar stiftskansliet själv har gjort.

Enligt prognosen kommer Svenska kyrkans medlemmar i Uppsala stift gå från att omfatta mer än varannan till var tredje person i stiftet, från 53 procent till drygt 35 procent av befolkningen i området.
-Det är naturligtvis bekymmersamt att medlemstalen går ner och hur det påverkar ekonomin. Detta kräver handlingskraft, säger Eva Christina Nilson som är direktor för Uppsala stift.
-Samtidigt vet vi att kyrkor runt om i världen spelar stor roll för människor och i samhället även om kyrkorna är numerärt små, fortsätter hon.
Sett till enskilda församlingar och pastorat kommer den prognostiserade utvecklingen att påverka deras ekonomi, som redan nu är ansträngd på vissa håll.
Sannolikt kommer den lokala demokratin, församlingars styrelser, få större utmaningar att engagera förtroendevalda och kontakten med människor i stort kommer att minska.
Precis som kyrkokansliets utredning poängterar - att analysen inte är konstant över tid och att det kan ske samhällsförändringar eller en ökad tro i samhället som förändrar prognosen i en mer positiv eller mindre negativ utveckling - så vill heller inte Uppsala stift se dystert på framtiden.
- När jag tar del av prognosen kan jag faktiskt känna en viss lättnad. Nu vet vi vad vi har att jobba med. Nu ser vi alla att det är dags att kavla upp ärmarna och ta nya tag. Jag tror att detta kan föra oss närmare Gud och varandra, säger biskop Karin Johannesson.
Stiftsorganisationen ser att det trots prognosen finns anledning att se hoppfullt på framtiden. Stiftet har till exempel börjat skapa möjligheter för församlingar och pastorat att dela på tjänster inom stödverksamheten med hjälp av stiftskansliets servicebyrå. Om man inte har råd med heltidstjänster framöver kan man dela tjänster med sina grannar. Förhoppningsvis kan stiftet hitta fler liknande samverkansvinster framöver.
- När jag föddes 1970 var ungefär 95 % av befolkningen med i Svenska kyrkan. När jag går i pension som biskop, 2039, är kanske 42% av befolkningen i Uppsala stift medlemmar i Svenska kyrkan. Det känns som en underdrift att säga att vi lever i en brytningstid. Vi är med om något mycket dramatiskt. Det har kyrkan också varit tidigare. Jag känner en stor samhörighet med dem som levde på 1500-talet. Flera av dem trodde att kyrkan då skulle gå under. Idag beskriver vi ofta 1500-talet som en guldålder för kyrkan. Det ger perspektiv, säger biskop Karin Johannesson.
Nyckelord
Kontakter
Mona WahlundPressekreterare Uppsala stiftskansli
Tel:018-680755mona.wahlund@svenskakyrkan.seUppsala stift - som tidigare kallades Ärkestiftet - omfattar Hälsingland, Gästrikland och större delen av Uppland. I stiftet bor (2023-12-31) 838 348 personer varav 54,7 procent är medlemmar i Svenska kyrkan. Uppsala stift är speciellt såtillvida att det har två biskopar, ärkebiskop Marin Modéus och Karin Johannesson som är biskop i Uppsala stift. Från och med 1 januari 2022 omfattar Uppsala stift sammanlagt 121 församlingar. Flera församlingar kan samverka i ett pastorat. 95 av stiftets församlingar samverkar i 25 pastorat och 26 församlingar är självständiga enheter med egen ekonomi.
Läs mer om Uppsala stifts församlingar och pastorat på Uppsala stifts hemsida.
Följ Uppsala stift
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala stift
Låt oss prata om vårt kyrkliga kulturarv!7.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
När Lagunda församling har biskopsvisitation ligger mycket fokus på det kyrkliga kulturarvet. Församlingen har 10 äldre kyrkor och är en av de mest kyrktäta församlingarna, sett till per capita, i Sverige. Det här innebär att man är välsignad med en rik kulturell skatt och samtidigt utmanad med att förvalta byggnader och föremål på hållbara sätt, ur exempelvis ekonomi- och klimatperspektiv.
Färre utträden, fler döpta och fler konfirmerade26.3.2025 17:34:35 CET | Pressmeddelande
Den senaste statistiken gällande Uppsala stift (Gävleborgs län, Uppsala län och en del av Stockholms län) visar att antalet aktiva inträden ökar med 65% sedan 2020 och samtidigt minskar antalet aktiva utträden med 31%.
Unikt rekviem på svenska av Björklingemusiker11.3.2025 11:16:53 CET | Pressmeddelande
Nu på lördag 15 mars är det uruppförande av Magnus Kilvéns rekviem på svenska i Björklinge kyrka klockan 18.00. Rekviemet är en latinsk mässa för de döda, en själamässa. Magnus har översatt texten till svenska och komponerat ny musik för kör, stråkar och orgel.
Vuxennärvaro för Tierps unga27.2.2025 18:43:42 CET | Pressmeddelande
Den 5–6 mars och 9 mars visiterar biskop Karin Johannesson Tierps pastorat med temat Närvaron finns. I samband med den bjuder hon och kykroherde Mikael Arnqvist in till ett panelsamtal under onsdagskvällen, Café Existens, och vill prata om de vuxnas närvaro för de unga.
Hur ser vår tro ut om 8 år?18.2.2025 09:55:30 CET | Pressmeddelande
Det är en av flera frågor som står i centrum när Gamla Uppsala församling bjuder in till ett öppet samtal i Lötenkyrkan på torsdagskvällen. Församlingsherde Andreas Holm håller i samtalet där bland annat ärkebiskop Martin Modéus deltar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum