Energimyndigheten

Energimyndigheten ger 20 miljarder i stöd för att lagra över 11 miljoner ton koldioxid

Dela

Nu är den första omvända auktionen inom det nya stödet för lagring av biogen koldioxid, bio-CCS, avgjord. Stockholm Exergi vinner auktionen som avser hela värdekedjan för avskiljning, transport och lagring.

Genom Energimyndighetens beslut har ett viktigt steg mot negativa utsläpp i Sverige tagits. Med bio-CCS finns potential att lagra stora mängder biogen koldioxid per år.

– Bio-CCS är en av många pusselbitar som behövs för att Sverige ska klara klimatmålen. Vi har bra förutsättningar för bio-CCS genom god tillgång på biomassa och biobaserad industri. Statligt stöd gör att lösningarna kan komma fortare på plats, säger Caroline Asserup, tillförordnad generaldirektör på Energimyndigheten.

15 miljarder kvar att fördela

Energimyndigheten har sedan 2021 haft i uppdrag att utforma ett nytt stödsystem för att uppnå negativa utsläpp genom bio-CCS, och en första utlysning öppnade i augusti 2024. Sex stycken aktörer sökte stödet. Stockholm Exergi uppfyllde samtliga krav för stöd samt bedömdes ha en realiserbar genomförandeplan. De beviljas därmed stöd i den omvända auktionen.

Stockholm Exergi ska börja lagra biogen koldioxid om senast tre år. Stödsumman på drygt 20 miljarder kronor kommer att betalas ut löpande under max 15 år, från påbörjad geologisk lagring. Stödet kan användas för både investering och drift.

– Vi kommer att analysera utfallet av den omvända auktionen, som var den första i sitt slag, och dra lärdomar för att därefter planera för ytterligare auktionsomgång. Vi har cirka 15 miljarder kvar att fördela, säger Martin Flack, tillförordnad avdelningschef för resurseffektivt samhälle på Energimyndigheten.

Fakta

  • Bio-CCS innebär avskiljning, transport och geologisk lagring av biogen koldioxid. Detta kan ske genom att avskilja koldioxid (CO2) av biogent ursprung från till exempel olika industriella processer eller förbränningsanläggningar som använder biomassa.
  • Energimyndigheten har sedan 2021 haft i uppdrag att utforma ett stödsystem för bio-CCS. Stödsystemet godkändes under 2024.
  • Stödet fördelas genom omvänd auktion och den vinnande aktören eller aktörerna kan använda stödet för investerings- och driftskostnader i svenska bio-CCS-projekt. Den totala stödsumman är 36 miljarder kronor som kan delas ut under 2026–2046.

Kontakter

Bilder

Martin Flack, tillförordnad avdelningschef för resurseffektivt samhälle på Energimyndigheten.
Martin Flack, tillförordnad avdelningschef för resurseffektivt samhälle på Energimyndigheten.
Foto: Sofia Beling
Ladda ned bild
Caroline Asserup, tillförordnad generaldirektör på Energimyndigheten.
Caroline Asserup, tillförordnad generaldirektör på Energimyndigheten.
Foto: Sofia Beling
Ladda ned bild

Länkar

Följ Energimyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Energimyndigheten

Elektrifiering är en nyckel till omställning och konkurrenskraft16.12.2024 13:05:04 CET | Pressmeddelande

För att elsystemet ska kunna utvecklas i takt med elbehoven krävs reinvesteringar och utbyggnad av elproduktion och elöverföring. Förutsättningar kopplade till styrning, tillståndsprocesser, kompetensförsörjning och en effektiv och flexibel användning behöver också utvecklas. Det är några slutsatser som fyra myndigheter drar i en gemensam uppföljning av samhällets elektrifiering.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye