Tre svenska universitetssjukhus utvecklar sin praktiska AI-förmåga i samarbete med Kanada
Karolinska Universitetssjukhuset, Skånes Universitetssjukhus och Sahlgrenska Universitetssjukhuset samarbetar med kanadensiska vårdgivaren Unity Health Toronto i ett nytt projekt för att stärka sin AI-kompetens.
I projektet, som genomförs med Region Skåne och leds av AI Sweden, kommer deltagarna samlas kring ett antal arbetspaket för både organisatoriska och tekniska frågor.
För ett år sedan skrevs en avsiktsförklaring mellan AI Sweden och Unity Health Toronto. Målet var att främja användningen av artificiell intelligens i sjukvården genom ett samarbete mellan Sverige och Kanada. Projektet med de tre svenska aktörerna är det första konkreta resultatet.
– Genom att samarbeta med de sjukhus i världen som kommit längst inte bara i utvecklingen av AI, utan dessutom infört egenutvecklad AI, kan vi lära oss och öka vår egen förmåga, säger Magnus Kjellberg, föreståndare för Kompetenscentrum AI på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Stefan Jovinge, chef för forskning, innovation, utveckling och utbildning på Skånes Universitetssjukhus, uttrycker liknande förhoppningar på samarbetet:
– Vår tidiga digitalisering av hälsodata och digitalisering i vården gör oss i Sverige till en attraktiv partner för de hälsosystem i Nordamerika som kommit längst. Deras erfarenheter är oerhört värdefulla för oss och dessa förutsättningar utgör de bästa förutsättningarna för ett produktivt partnerskap, säger han.
Med finansiering från Vinnova för ett år kommer deltagarna samlas kring tre arbetspaket för både organisatoriska och tekniska frågor. Ett paket rör ledarskap och strategi, ett annat kallas för samarbetsplattform för data scientists - där medarbetare på de fyra sjukhusen ska få möjlighet att lära av varandra, bland annat genom ett internationellt hackathon, och slutligen ett konkret utvecklingsprojekt som rör patienter som uteblir från sina bokade tider:
– Uteblivna patienter kostar Sveriges regioner åtminstone hundratals miljoner kronor om året, och vi tror att det är ett område där artificiell intelligens kan bidra genom att förutse vilka patienter som riskerar att utebli och på så sätt hjälpa vården att utnyttja kapaciteten bättre så att fler människor får snabbare tillgång till vård. Det passar också särskilt bra som tillämpningsområde för en satsning som den här, säger Lorna Bartram, Transformation Strategist - Healthcare på AI Sweden, och fortsätter:
– Eftersom det inte rör det kliniska arbetet direkt, utan handlar om vårdadministration, blir det lättare att genomföra. Det blir dessutom ett bra första område att testa hur man rent praktiskt kan samarbeta mellan vårdgivare i Sverige och internationellt - genom att utbyta exempelvis kod och olika metoder med varandra.
Johan Åhlen, chief data & analytics officer på Region Skåne, ser en tydlig koppling till den regionala AI-strategi som regionfullmäktige antog i mitten av oktober 2024.
– I strategin lyfts partnerskap och samverkan fram som en viktig del. Särskilt värdefullt för oss är att få samarbeta med en internationell samarbetspartner som Unity Health med all deras AI-erfarenhet. Vi hoppas naturligtvis på att få fram en användbar AI-lösning som vi kan använda i vår verksamhet, men en minst lika viktig del är lärandet och erfarenhetsutbytet, säger han.
Espen Sigvartsen, enhetschef vid datalager och applikationsutveckling på Karolinska Universitetssjukhuset för ett liknande resonemang:
– På lednings- och strateginivå behöver vi en tydligare AI-strategi och bättre förståelse för hur AI kan vara till hjälp i vårdverksamheten och stötta strategiska mål. Genom att lära av varandra både på denna och en mer teknisk nivå hoppas vi snabbare kunna skapa AI-lösningar som stödjer och leder till mer effektiva arbetssätt med ökad kvalité som gynnar våra patienter och medarbetare, säger han.
Juulia Suvilehto är staff data scientist på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en av dem som kommer delta i de mer tekniskt inriktade delarna av projektet:
– För oss data scientists är det här arbetet viktigt eftersom det kommer att skapa en plattform för kunskapsdelning mellan sjukhus. Dessutom kommer vi alla få lära oss av det som görs inom internationellt ledande sjukhus inom området. Det innebär att vi kan accelerera införandet av data science på fler svenska sjukhus och därmed förstärka vår förmåga att leverera bättre vård till fler, säger hon.
Michael Page är Director - AI Commercialization på Unity Health Toronto. Han lyfter fram behovet av internationella samarbeten för att förflytta användningen av AI i sjukvården framåt.
– Att arbeta tillsammans på sätt som prioriterar öppen vetenskap ligger i linje med vårt uppdrag att driva förändring och leverera största möjliga nytta till hälso- och sjukvården – världen över. Genom att hitta nya sätt att arbeta tillsammans inom och mellan organisationer och länder kan vi visa vad som är möjligt att uppnå genom samverkan, säger han och fortsätter:
– Det bästa tänkbara resultatet av det här projektet skulle vara att vi skapar en global modell för digital hälsoinnovation, en modell som visar hur internationella partnerskap kan snabba på den gemensamma utvecklingen av banbrytande teknik, sätta nya standarder för öppen vetenskap och interoperabilitet och implementera lösningar som påtagligt förbättrar patienters hälsa över hela världen.
Nyckelord
Kontakter
Daniel WahlströmPR Manager
Tel:+46 (0)704084095daniel.wahlstrom@ai.seOm oss
Om AI Sweden
AI Sweden är Sveriges nationella center för tillämpad artificiell intelligens. AI Sweden stöds av svenska staten samt näringsliv och offentlig sektor över hela Sverige. Målet med arbetet är att accelerera användningen av AI för att stärka Sveriges välfärd och konkurrenskraft, och att förbättra livet för alla människor som lever i Sverige.
Följ AI Sweden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från AI Sweden
Föreningen FVO vinner pris för bästa AI-lösning på Impact Hack 202514.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Föreningen FVO belönades för sitt AI-verktyg för att samordna och matcha ekonomiskt stöd via FVO till behövande hushåll. Organisationen som årligen tar emot 13 000 ansökningar ser att AI-verktyget kan skapa stort värde för både sökande, utredare och stiftelser. – Vi är mycket glada för denna möjlighet att med hjälp av AI kunna göra det enklare för den som är ekonomiskt utsatt att få lite extra stöttning, säger Magnus Bodin, utvecklingsstrateg på Föreningen FVO.
AI Sweden bidrar till utvecklingen av öppna stora språkmodeller för transparent AI i Europa26.2.2025 08:19:50 CET | Pressmeddelande
Europas ledande AI-företag och forskningsinstitutioner förenar sina krafter och expertis för att utveckla nästa generations språkmodeller med öppen källkod. AI Sweden är en av 20 europeiska organisationer som deltar i OpenEuroLLM, ett unikt samarbete för att främja europeisk AI-kapacitet.
Civilsamhället får experthjälp för att lösa samhällsutmaningar med hjälp av AI13.2.2025 08:30:04 CET | Pressmeddelande
AI Sweden kan idag tillkännage vilka tio svenska organisationer som har blivit utvalda att delta i Impact Hack 2025. Tillsammans med ett 80-tal AI-experter ska organisationerna under en dag utveckla idéer kopplade till några av Sveriges största samhällsutmaningar som gängkriminalitet, desinformation och effektiv sjukvård. Bland de utvalda organisationerna finns Världsnaturfonden, SOS Barnbyar, World Childhood Foundation och Hjärt-Lungfonden.
Nordiska ministerrådet ger grönt ljus till finansiering av Nordiskt AI-center14.1.2025 11:27:38 CET | Pressmeddelande
Nordiska ministerrådet tillkännager idag att man avser bidra med fem miljoner danska kronor årligen under perioden 2025–2027 för etableringen av ett nordiskt AI-center. Finansieringen är ett viktigt steg mot att förverkliga ett center som ska stärka Nordens position inom artificiell intelligens. AI Sweden leder nu det förberedande arbetet.
Unik kartläggning av svenska kommuners AI-arbete13.11.2024 06:30:00 CET | Pressmeddelande
9 av 10 kommuner i Sverige jobbar på något sätt med AI. Men projekten är i regel små, sker okoordinerat och fördelningen över landet är ojämn med stor skillnad mellan landets större och mindre kommuner.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum