4 av 10 har slutat flyga inrikes
Antalet passagerare till och från de svenska flygplatserna ökade något under 2024. Ökningen kan kopplas till utrikestrafiken, medan inrikestrafiken istället minskade. Det visar Transportstyrelsens flygtrafikstatistik.

Under förra året flög det totalt 30,3 miljoner passagerare till och från de svenska flygplatserna. Det var 450 000 fler än året innan och motsvarar en ökning med 1,5 procent. Antalet passagerare som flög utrikes ökade med 3,5 procent, medan inrikesresande minskade med drygt 9 procent.
I jämförelse med 2019 – det vill säga året före pandemin – har 4 av 10 inrikespassagerare försvunnit. Utrikestrafiken har haft en bättre utveckling, där uppgår antalet passagerare till 84 procent av 2019 års passagerarvolym. På 9 av de 39 trafikflygplatserna var det totala antalet passagerare ikapp och förbi 2019 år volymer.
– Antalet inrikespassagerare är färre jämfört med för sex år sedan och det finns förmodligen flera orsaker till det. Minskat affärsresande och ökat distansarbete är två förklaringar, men det kan också bero på ekonomi och/eller miljömedvetenhet, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsen.
Det totala antalet starter och landningar var närmare 489 000 under 2024, vilket är cirka 10 000 färre än året innan.
Kort ur rapporten
- Den mest populära inrikesdestinationen förra året var sträckan Stockholm – Luleå. Sedan kom Stockholm – Umeå, Stockholm – Göteborg och Stockholm – Malmö. Samma sträckor som året innan.
- Den största förändringen förra året skedde på sträckan Stockholm – Malmö, som minskade med drygt 20 procent.
- Sträckan Stockholm – Kiruna var den enda av de tio största inrikessträckorna där passagerarantalet ökade.
- Utrikes flög flest passagerare till och från London och därefter till och från Köpenhamn.
- Den största ökningen i utrikestrafiken syntes mellan Sverige och Palma med drygt 23 procent.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
13 personer omkom i trafiken i februari17.3.2025 08:10:00 CET | Pressmeddelande
Under februari har 13 personer mist livet i trafiken, 9 män och 4 kvinnor. 747 personer har skadats under samma period. Det visar de preliminära uppgifter som sammanställts av Transportstyrelsen.
Förtydligande – alkohol och återkallelser av körkort10.3.2025 16:13:13 CET | Nyheter
Flera medier har under den senaste tiden rapporterat om Transportstyrelsens arbete med att pröva och återkalla körkort med anledning av misstänkt alkoholmissbruk eller alkoholöverkonsumtion hos körkortsinnehavare. Rapporteringen har i viss utsträckning varit missvisande och onyanserad, och Transportstyrelsen ser därför ett behov av att förtydliga hur reglerna ser ut.
Uppåt för kommersiell trafik – nedåt för upphandlad trafik26.2.2025 08:25:00 CET | Pressmeddelande
Transportmarknaden hade en tudelad utveckling under 2023. Den kommersiella persontrafiken och den upphandlade busstrafiken befinner sig i en positiv spiral – medan den upphandlade järnvägstrafiken och godstrafiken uppvisar negativa tendenser. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om transportmarknadens utveckling.
Utsläppen från den nya personbilsflottan fortsätter att minska24.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 registrerades 261 342 typgodkända personbilar i landet. Det är drygt 29 000 bilar färre jämfört med året innan och det lägsta antalet på över tio år. Koldioxidutsläppet från den genomsnittliga personbilen minskade mellan 2023 och 2024 från 61,3 gram/km till 59,06 gram/km. Det visar siffror som Transportstyrelsen i dag rapporterar in till EU-kommissionen.
Yrkesförarutbildare får tillståndet återkallat21.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
En utbildare i Västmanland får inte längre bedriva fortbildning gällande yrkesförarkompetens: – Utbildaren har inte följt gällande bestämmelser och får därför sitt tillstånd återkallat. Vi ser mycket allvarligt på det hela, säger Jussi Ståhl, inspektör vid Transportstyrelsen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum