Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 28 januari

Dela

Nya parkeringsavgifter för Akademiska sjukhuset klubbade

Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen de nya parkeringsavgifterna för parkeringar vid Akademiska sjukhuset. De nya avgifterna är ett resultat av tvingande skattelagstiftning. Regionstyrelsen fattade även beslut om att i samband med att de nya avgifterna införs startar också ett erbjudande där anställda kan bli testresenärer i kollektivtrafiken.

Bakgrunden till de nya avgifterna är alltså att Region Uppsala för att följa gällande skattelagstiftning måste ha en marknadsmässig prissättning för sina parkeringsplatser. En utgångspunkt i arbetet har varit Uppsala kommuns zonindelning och en anpassning av prissättningen på Akademiska sjukhusområdet till detta. En annan förutsättning är att det ska vara samma timprissättning för besökande och personal.

Den nya timprissättningen blir från den 1 april 2025: 20 kronor per timme från 06.00 till 18.00. 10 kronor per timme 18.00 – 24.00. Och 0 kronor per timme 00.00 – 06.00. Det införs också en maxtaxa för parkering på 80 kronor per dygn.

Personal erbjuds även möjligheten att köpa så kallade 21-kort. 21-kortet innebär att personalen har möjlighet att parkera vid 21 icke sammanhängande tillfällen. Priset på 21-kortet var innan pandemin 950 kronor, men sänktes till 580 kronor då skattelagstiftningen tillfälligt ändrades. Anställda inom Region Uppsala med Akademiska sjukhusområdet som huvudarbetsplats kommer nu att erbjudas ett 21-kort till ett rabatterat pris om 680 kronor. Här kommer dock arbetstagaren även att förmånsbeskattas, i enlighet med gällande lagstiftning. Vid en månadslön på 35 000 kronor så innebär förmånsbeskattningen en ytterligare skattekostnad på 279 kronor per 21-kort för den anställde.

I samband med att dessa nya avgifter nu införs så lanserar Region Uppsala också ett erbjudande om att bli testresenär i kollektivtrafiken under april månad. Ambitionen är att locka vanebilister att testa att åka kollektivt. För att främja ett fortsatt hållbart resande och minska behovet av parkeringsplatser finns det även ett fortsatt uppdrag i Regionplan och budget 2025 - 2027 som innebär att gröna resplaner ska tas fram för Region Uppsalas större arbetsplatser.

I samband med att de nya avgifterna införs kommer tillgängligheten till parkeringshus T3 (P-hus mot Sjukhusvägen) att begränsas för allmänheten, jämfört med idag. 

(KD) yrkade på att ärendet skulle avslås, vilket regionstyrelsen röstade ned. (M), (KD) och (L) yrkade på återremiss, vilket regionstyrelsen röstade ned. (SD), (M) och (L) röstrade på avslag vad gäller testresenärer, vilket regionstyrelsen röstade ned. (M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig. 

Nya beslut inom Kraftsamling för sjukvården

Vid sitt möte fattade regionstyrelsen nya beslut kopplade till satsningarna Fokus vårdskifte och Helhetsgreppet. Det var i april 2024 som regionstyrelsen fattade beslut om en Kraftsamling för sjukvården. 50 miljoner kronor satsades på HR-projektet Helhetsgreppet, som bland annat handlar om att attrahera nya medarbetare. Och 50 miljoner kronor på utvecklingsprojektet Fokus vårdskifte. Idag fattade regionstyrelsen alltså beslut om tilldelningar inom båda dessa projekt.

Inom Fokus vårdskifte fattades ett beslut om en tilldelning på 1,7 miljoner kronor för att genomföra en pilot på två slutenvårdsavdelningar på Akademiska sjukhuset med Cosmic Nova Bedside. Det är en digital lösning som är kopplad till ett nytt arbetssätt som kallas ”Att göra patient”. Det handlar bland annat om ökad patientsäkerhet genom att pappersbundna anteckningar om patienter nu ersätts med en digital lösning, som även är integrerad med journalsystemet Cosmic. Avsikten är att successivt införa arbetssättet även på andra avdelningar.

Inom Helhetsgreppet fokuserar Region Uppsala på det faktum att regionen har en total sjukfrånvaro på drygt 7 procent, vilket motsvarar 866 årsarbetare. Detta är givetvis negativt för den enskilde medarbetaren, men det ger även en högre belastning och en sämre arbetsmiljö för de medarbetare som faktiskt är på arbetsplatsen. Cheferna som har sjukfrånvarande medarbetare upplever stora utmaningar, och det tar dessutom en stor del av deras arbetstid i anspråk.

Tre stycken rehabsamordnare jobbar nu dedikerat med sjukskrivningarna inom sjukvårdsförvaltningarna: Akademiska sjukhuset, Lasarettet i Enköping, Nära Vård och Hälsa samt Folktandvården. Förväntade effekter av detta är bland annat en lägre sjukfrånvaro, minskade kostnader för sjukfrånvaro, bättre kvalitet och kontinuitet i rehabiliteringsärenden, samt en avlastning för chefer och HR. Kostnaden för de tre samordnarna är cirka 2,9 miljoner kronor per år, inklusive arbetsgivaravgifter. Samtidigt kostade sjukfrånvaron bara under november månad 2024 Region Uppsala cirka 30,5 miljoner kronor. En sänkning av sjukfrånvaron från 7,0 till 6,5 procent skulle motsvara cirka 50 årsarbetare.

(M), (KD) och (L) yrkade på att ärendet med rehabsamordnare borde hanteras inom ordinarie budget och HR-process. De ville också få föredraget vilka andra förslag som inkommit. De reserverade sig mot beslutet i denna del. 

Region Uppsala skapar ett Kollektivtrafiksamråd tillsammans med Uppsala kommun

Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att etablera ett Kollektivtrafiksamråd tillsammans med Uppsala kommun. I samrådet ska presidierna för regionstyrelsen och trafik- och samhällsutvecklingsnämnden ingå (alltså ordförande, samt vice ordföranden).

Efter beslut i både regionstyrelse och kommunstyrelse ska det nya Kollektivtrafiksamrådet användas för att skapa samsyn mellan kommunen och regionen kring utvecklingen av kollektivtrafiken och dess infrastruktur i Uppsala.

Bakgrunden till beslutet är, enligt ärendets handlingar, de stora förändringar som kollektivtrafiken står inför de kommande 10 - 15 åren. Bland annat då en ny järnvägsstation byggs i södra Uppsala, och spårvägen tas i drift. Redan idag finns det ett samarbete mellan tjänstepersoner på regionen och på kommunen, men nu formaliseras alltså även ett samarbete mellan politikerna.

Region Uppsala svarar på remiss om högkostnadsskyddet

Region Uppsala har fått svara på en remiss från Socialdepartementet om ett uppdaterat högkostnadsskydd för läkemedel. Förslaget innebär i korthet att den andel av prisbasbeloppet som reglerar högkostnadsbeloppet för läkemedel höjs. Det innebär att det maximala beloppet som en patient får betala för receptbelagda läkemedel inom läkemedelsförmånen höjs från dagens 2 900 kronor till 3 800 kronor.

Region Uppsala ställer sig inte bakom detta förslag. Den sammantagna bedömningen är att många patienter inte komma att ha råd med sina mediciner. Det innebär, enligt Region Uppsalas svar, att framför allt de resurssvaga grupperna drabbas. Som vanligt kan svaret läsas i sin helhet i de handlingar som medföljer detta utskick.

(M), (KD) och (L) röstade på avslag och reserverade sig mot beslutet. 

Nyckelord

Länkar

Uppsnabbat innehåller korta sammanfattningar av ett urval av de beslut som fattats i Region Uppsalas styrelser och nämnder. För en fullständig redovisning hänvisas till protokollet, som publiceras tillsammans med handlingarna till aktuellt möte.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 29 april29.4.2025 16:18:39 CEST | Pressmeddelande

Prognos om minus 224 miljoner kronor Regionens prognostiserade balanskravsresultat, efter mars månads utgång, uppgår till minus 224 miljoner kronor. Det är 389 miljoner kronor sämre än budgeterat resultat. Prognosen är oförändrad sedan februari och baseras liksom tidigare i hög grad på lägre riks- och regionintäkter, och ökade personalkostnader på Akademiska sjukhuset och Fastighet och service. Samt förväntade ökade kostnader för köpt vård, läkemedel och medicinskt material. Ökade trafikkostnader i form av två nödavtal och Akademiska sjukhusets ännu oidentifierade åtgärder bidrar också till den negativa årsprognosen. (M), (L), (KD) och (SD) yrkade på att Region Uppsala ska nyttja effektivitetsdelegationen för att åstadkomma strukturella förändringar och stärkt effektivitet. Detta vann regionstyrelsens gillande, då detta ansågs vara ett redan pågående arbete. Riktade statsbidrag på 162,7 miljoner kronor fördelas Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen fördelningen av 147,1 miljoner krono

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 25 april25.4.2025 15:24:01 CEST | Pressmeddelande

Beslut om ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset Vid sitt möte beslutade fastighet- och servicenämnden att investeringsprojektet Ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset ska genomföras. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 32 250 000 kronor (cirka 32,2 miljoner kronor). Bakgrunden till beslutet är att dagens förlossningsavdelning, som byggdes 1985, är underdimensionerad. Den byggdes för cirka 3 500 födslar per år, medan det nu sker 4 000 – 4 300 födslar per år. För att kunna omhänderta alla födande personer som behöver högspecialiserad vård på ett patientsäkert sätt behövs därför en ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset. De tilltänkta lokalerna ska vara i direkt anslutning till den befintliga förlossningsavdelningen. Det kommer även att ske en del förändringar, i enlighet med nutida myndighetskrav. Det handlar om sådant som gruppcentraler i varje förlossningssal och brandskyddsåtgärder. Under programarbetet har det äve

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter

Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye