Testat nytt läkemedel mot sepis
Örebroforskare har testat ett nytt läkemedel mot sepsis. Resultaten visar att det kan skydda mot blodproppar utan att öka risken för blödningar. Nyckeln är Apta-1, en avancerad RNA-molekyl.
– Detta är en lovande läkemedelsmekanism för framtida behandlingar av allvarliga sjukdomar, säger professor Magnus Grenegård.

Sepsis, tidigare kallad blodförgiftning, är en livshotande infektion som orsakar en kraftig inflammation och påverkar flera organ. Vid sepsis finns även risk för blodproppar och blödningar.
Läkemedelskandidaten Apta-1 har utvecklats för att förbättra behandlingen av sepsis och nu har forskare vid Örebro universitet i samarbete med bioteknikföretaget Aptahem undersökt effekterna.
– Vi lyckades identifiera enzymet trombin som måltavla för Apta-1. Apta-1 förhindrar emellertid bara en funktion hos enzymet, nämligen förmågan att aktivera receptorer på blodceller som främjar blodproppar och inflammation. Däremot påverkas inte trombins förmåga att starta blodkoagulation, säger Magnus Grenegård, professor i biomedicin vid Örebro universitet.
Det betyder att Apta-1 kan skydda mot blodpropp utan att öka risken för blödningar.
– Vetenskapligt är detta en intressant, rent av unik verkningsmekanism, som skulle kunna ha betydelse för framtidens behandling av svåra sjukdomstillstånd, säger Magnus Grenegård.
Forskningen har också gett resultat kopplat till inflammation men de ingår inte i den första vetenskapliga publikationen utan kommer längre fram.
Forskningen genomfördes inom ramen för ett synergiprojekt finansierat av KK-stiftelsen: Drug discovery targeting inflammation – novel therapeutic aspects on vascular inflammation, thrombosis and breast cancer. Magnus Grenegård, Karin Franzén, Marianne Haug och Geena Paramel i den translationella forskargruppen Cardiovascular Research Centre vid Institutionen för medicinska vetenskaper på Örebro universitet har i samarbete med Aptahem genomfört forskningen.
Nyckelord
Kontakter
För mer information kontakta Magnus Grenegård: magnus.grenegard@oru.se, mobil: 070-843 07 64
Linda HarradinePressansvarig och enhetschefKommunikation och samverkansstöd
Tel:019 301470Tel:0706 431470linda.harradine@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Ny bok belyser Förintelsen i relation till Sverige8.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När Örebroforskaren Izabela Dahl började undervisa om Förintelsen upptäckte hon att det saknades en svensk kursbok för lärarstudenter. Det blev startpunkten för antologin Förintelsen & Sverige, där forskare från hela landet belyser hur Förintelsen blivit en del av Sveriges historia och kulturarv.
Hjärnans könsskillnader formas före hormonpåverkan7.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Könsskillnader i hjärnan uppstår tidigare än man tidigare trott och de styrs inte enbart av könshormoner som testosteron. Det har forskare vid Örebro universitet kunnat visa för första gången.
Hur idéer om framtiden påverkar utbildning6.5.2025 07:50:12 CEST | Pressmeddelande
FN har globala riktlinjer för hur utbildning bör utformas. Franziska Primus visar i sin doktorsavhandling i pedagogik vid Örebro universitet vilka föreställningar om framtiden som ligger till grund för målen. – Vi i Sverige påverkas av det som diskuteras globalt. Den insikten kan skapa större möjlighet att för oss att förstå, agera och påverka politiska beslut, säger hon.
Snabb insats ger god effekt efter barnförhör5.5.2025 07:37:50 CEST | Pressmeddelande
När ett barn kallas till polisförhör vid misstänkt våld i hemmet så blir familjesituationen ofta kaotisk. Barnet hämtas direkt från förskola eller skola, ofta utan att föräldrarna förstår vad som händer. Forskning vid Örebro Universitet visar att socialtjänstens stöd ”Efter barnförhöret” gör stor skillnad och ger positiva bieffekter enligt familjebehandlarna.
Musik och nationalism på sociala medier29.4.2025 08:03:19 CEST | Pressmeddelande
Musik som enar – och musik som splittrar. Ett nytt forskningsprojekt vid Musikhögskolan, Örebro universitet, ska analysera hur olika aktörer utnyttjar musik för egna syften. Projektet finansieras av The Hamrin Foundation.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum