Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning
Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.

Att kontinuerligt ta tillvara och återanvända restströmmar från vår produktion är en central del av Spendrups strategi för cirkulär resursanvändning. Spendrups har sammanlagt gjort investeringar på närmare 200 miljoner kronor för att återanvända reststömmar. Bland annat återanvänds drav som torkas och används som energikälla i bryggeriet, även återvinning av kolsyra är en restström som bidragit till att minska Spendrups klimatavtryck. Nu investerar Spendrups ytterligare 5,3 miljoner kronor i en process som lagrar den etanol som uppkommer som en restprodukt vid tillverkningen av alkoholfri öl.
– Istället för att etanolen blir till avfall kommer den nu till användning som insatsvara i andra produkter. Totalvolymen restetanol är runt 650 000 liter årligen, som framöver kommer att föras över till en större lagertank där den kan hämtas av tredje part, säger Jan-Erik Johansson Vik, produktionschef på Spendrups i Grängesberg.
I ett första skede har vi träffat ett avtal med Kemetyl som kommer använda etanolen som insatsvara i andra produkter. På sikt finns möjlighet att använda etanolen som biobränsle i bryggeriets energiförsörjning. Vid användning som biobränsle motsvarar en volym på 650m3 cirka 2 650 MWh vilket i sin tur motsvarar 2,6 procent av den totala energiförbrukningen vid bryggeriet i Grängesberg.
– Att identifiera restströmmar och att vi kan ta tillvara dem är något vi på Spendrups jobbar aktivt med. Vi har redan identifierat sätt att återanvända både drav och kolsyra som båda är restprodukter från ölbryggningen. Att vi nu har funnit ett sätt att återvinna och återanvända etanolen - och på sikt kunna använda den som energikälla är oerhört glädjande. Dessutom minskar vi antalet transporter för att hantera avfall med runt 100 transporter per år, säger Jan-Erik Johansson Vik.
Nyckelord
Kontakter
Annika SvenssonPresschef/Chef externa relationer
Tel:+46 70 455 24 19annika.svensson@spendrups.seBilder

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Omaka, BIBAB, Hellefors Bryggeri och SWAGG. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet. | spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
Spendrups ingår samarbete med Dala Industrisupport för att säkerställa kompetens inom automation29.1.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Spendrups och Dala Industrisupport har inlett ett strategiskt samarbete för rekrytering och utbildning av automationstekniker och lanserar nu ett nytt traineeprogram inom automation. Programmet riktar sig till personer som vill kombinera utbildning och arbete för att utvecklas till kvalificerade automationstekniker.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum