Svenska Ridsportförbundet

Paradressyren redo för nya utmaningar – här är landslaget för 2025

Dela

EM är höjdpunkten på kommande tävlingssäsong för paralandslagen i dressyr. Framåtandan är fortsatt stor och positiv.
– Det blir ett väldigt spännande år, säger förbundskapten Mette Ubbesen som just tagit ut landslaget för 2025.

Svenska paradressyrlaget på Paralympics i Paris. Fr v förbundskapten Mette Ubbesen, Louise Etzner Jakobsson, Anita Johnsson, Lotta Wallin och Renée Claesson-Ribring. Samtliga tillhör paralandslaget 2025 där även Lena Malmström ingår.
Svenska paradressyrlaget på Paralympics i Paris. Fr v förbundskapten Mette Ubbesen, Louise Etzner Jakobsson, Anita Johnsson, Lotta Wallin och Renée Claesson-Ribring. Samtliga tillhör paralandslaget 2025 där även Lena Malmström ingår. Foto: Emma Wallskog/Bildbyrån (ej fri för publicering)

Fem etablerade namn bildar landslagets Spetstrupp och Grupp A landslagstrupp. Fyra ryttare är också uttagna i Utvecklingsgruppen som är nivån just under landslaget. I både landslag och utvecklingsgrupp blandas paradressyrens fem grader för klassificering av funktionsnedsättning. Mette Ubbesen har varit förbundskapten för Sverige sedan oktober 2022 och hon är övertygad om att utvecklingen fortsatt går uppåt.

– Vi har gjort mycket på kort tid, ryttare och hästar utvecklas enormt. Nivån har gått upp på dem med rutin och vi har nya ryttare som ska bli spännande att testa. Det blir ett spännande år, säger förbundskapten Ubbesen.

I Paris 2024 deltog Sverige för första gången på 16 år i lagtävlingen vid Paralympics. Man slutade där på 14:e plats av 16 lag. Individuellt blev det tre åttondeplatser i finalerna för grad V, IV och III. Under 2025 väntar NM i Ypäjä, Finland 25-29 juni och EM i Ermelo, Nederländerna 3-7 september.

– Målet är att ta medaljer på NM och jag hoppas att vi kommer topp åtta på EM. Jag har positiva förväntningar. Det som saknas för medalj på EM är fortfarande lite mer rutin för ryttare med ny häst eller ryttare med ny klassificering. Men vi kommer att vara med i medaljfajten, det är bara en fråga om tid, säger Mette Ubbesen.

Planeringen för landslagen är i full gång och både träningshelger och flera internationella tävlingar väntar som förberedelse för årets mästerskap. Den första internationella starten görs i Norge i mars månad.

– Vi har haft mycket kontakt under vintervilan och allt känns mycket bra. Nu längtar vi jättemycket efter att komma i gång med 2025, säger förbundskaptenen.

ATG har varit samarbetspartner till paralandslaget i olika former sedan 2015 och samarbetet fortsätter under 2025.

– Parasport ligger oss varmt om hjärtat och vi har genom åren haft ett långt och givande samarbete. Och eftersom hästar är vår passion känns det väldigt bra att kunna stötta just paradressyren lite extra på vägen mot kommande mästerskap, säger Cecilia Wallin, projektledare på ATG.

Landslag paradressyr 2025

Spetstrupp
Grade IV
Louise Etzner Jakobsson
Född: 1960, hemort: Klintehamn, klubb: Wisby Ridklubb

Grade V
Lena Malmström
Född: 1968, hemort: Hässleholm, klubb: Sösdalaortens Lantliga RF

Grupp A Landslagstrupp
Grade I 
Anita Johnsson
Född: 1970, hemort: Laholm, klubb: Laholmsortens Lantliga Ryttarförening

Grade III
Renée Claesson-Ribring
Född:1984, hemort Enköping, klubb: Södertälje Ridklubb

Grade V
Lotta Wallin
Född: 1968 hemort: Färlöv, klubb: Laholms Ryttarförening

Fullständiga listor med länkar till ryttarnas internationella resultat mm finns på ridsport.se

Kontakter

Följ Svenska Ridsportförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ridsportförbundet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye