Region Örebro län

Förstudie ska stärka NPF-ungdomars fysiska aktivitet

Dela

Örebroforskaren Lena Axelsson Svedells förstudie har beviljats finansiering på 406 000 kronor från Vinnova. ”Vi kommer att kartlägga förutsättningarna för att få ungdomar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, att vara fysiskt aktiva”, berättar hon.

Foto: Getty Images.
Foto: Getty Images.

NPF påverkar hur hjärnan arbetar och fungerar. I begreppet NPF ingår bland annat diagnoserna adhd, autism och Tourettes syndrom.

– Många ungdomar med NPF-diagnoser har svårt att hitta en plats i det traditionella idrottslivet. Det finns spridda insatser inom idrottsföreningar som själva valt att satsa på denna målgrupp, men det saknas samordning och samarbete mellan till exempel skola och föreningsliv, säger Lena Axelsson Svedell, legitimerad fysioterapeut inom Specialistpsykiatrin, specialist i mental hälsa samt doktorand vid Örebro universitet.

Det övergripande målet med projektet är att kartlägga varför det inte fungerar för ungdomar med NPF-diagnoser att vara fysiskt aktiva och hur samverkan mellan olika aktörer kan förbättras. I målgruppen är det många hemmasittare och det är inte en lätt grupp att nå. Genom att intervjua aktörer inom skola, idrottsföreningar, anhörigföreningar och friskvårdssektorn och ungdomarna själva, hoppas Lena Axelsson Svedell hitta nya sätt att skapa jämlika förutsättningar för alla ungdomar, som i nästa steg kan genomföras.

Rustas för att möta målgruppen

– Finansieringen från Vinnova är ett bevis på att vårt arbete är innovativt och av stort samhällsintresse. Med dessa medel kan vi genomföra en grundlig kartläggning som ger oss den nödvändiga informationen för att skapa en långsiktig och hållbar lösning för ungdomar med NPF-diagnoser. Om åtta månader ska studien ha resulterat i en rapport, fortsätter hon.

Studien inleds med intervjuer och samtal med aktörer inom skola och föreningsliv för att samla in relevant information och identifiera både hinder och möjligheter för att underlätta fysisk aktivitet för målgruppen.

– Jag hoppas att denna förstudie leder till nya sätt att samordna insatser inom offentlig sektor och en bild av vilka kompetenshöjande insatser som kan behövas, så att barn och ungdomar med NPF-diagnoser får samma förutsättningar att röra på sig som andra unga. På sikt tror vi att detta kan bidra till ökad skolnärvaro och ett friskare liv för målgruppen, avslutar Lena Axelsson Svedell.

Projektet genomförs i samarbete med flera projektparter, däribland RF-SISU Örebro län, Örebro kommun gymnasie- och arbetsmarknad och Regional utveckling inom Region Örebro län. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Forskaren Lena Axelsson Svedell. Foto: Victoria Rydergård / Region Örebro län.
Forskaren Lena Axelsson Svedell. Foto: Victoria Rydergård / Region Örebro län.
Ladda ned bild

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye