Nytt simuleringsverktyg visar hur många sjukdomsfall som kan förebyggas med bättre levnadsvanor
Folkhälsomyndigheten, Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden har skapat ett verktyg som visar hur stor inverkan levnadsvanor har för risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom och cancer. Med simuleringar går det visa effekten av insatser som kan minska antal sjukdomsfall, vårdkostnader och dödlighet.

— Förebyggande insatser är en av de mest kraftfulla åtgärderna vi har för att minska risken för framtida cancerfall och andra sjukdomar. Med det här verktyget kan vi nu tydligt se vilken effekt förbättrade levnadsvanor har på antalet framtida sjukdomsfall och på samhällets vårdkostnader, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden
I simuleringsverktyget är det möjligt att variera hur många som kommer att ha olika riskfaktorer i framtiden, som till exempel rökning eller högt saltintag. Totalt åtta olika riskfaktorer kan användas för att simulera hur effekten på cancer och hjärt-kärlsjukdom blir, det vill säga hur många som insjuknar, är sjuka, hur stora vårdkostnaderna blir och hur många som dör. Med en åldrande befolkning är behovet stort av att redan i dag kunna se hur många som riskerar att drabbas av cancer och hjärt-kärlsjukdom om 20-30 år.
Kosten har stor inverkan på sjukdom och dödlighet
Med dagens levnadsvanor har vad, och hur mycket vi äter, en betydande roll för hur många som insjuknar i cancer och hjärt-kärlsjukdom i Sverige. Simuleringar i verktyget visar att:
- Om alla i den vuxna befolkningen skulle äta enligt de nordiska näringsrekommendationerna skulle det kunna innebära en minskning med omkring 107 000 pågående sjukdomsfall i cancer och hjärt-kärlsjukdom år 2060, jämfört med om dagens kostvanor behålls. Vårdkostnaderna skulle kunna minska med 2,9 miljarder kronor samma år.
- Om riskfaktorn högt dagligt intag av salt tas bort, skulle det kunna innebära en minskning med omkring 31 000 personer med cancer och hjärt-kärlsjukdom år 2060, jämfört med om saltintaget är oförändrat. Vårdkostnaderna skulle kunna minska med omkring 0,8 miljarder kronor samma år.
- Om andelen personer som äter för lite fiber, fullkorn samt frukt och grönt minskar med 20 procent och att andelen som äter för mycket kött och salt minskar med motsvarande nivåer skulle det kunna innebära en minskning på omkring 18 000 sjukdomsfall i cancer och hjärt-kärlsjukdom år 2060. Det skulle kunna innebära en minskning av sjukvårdskostnaderna med omkring 0,5 miljarder kronor samma år.
Resultaten kan användas som beslutsunderlag
Simuleringsverktyget kallas NCDSim, där ”NCD” står för ”non-communicable diseases”, eller ”icke smittsamma sjukdomar” på svenska. Det är framtaget gemensamt av Folkhälsomyndigheten, Hjärt-Lungfonden och Cancerfonden. Resultaten av beräkningarna kan ingå i beslutsunderlag till politiker och andra beslutsfattare på alla nivåer i samhället. Till exempel kan det komma till nytta i regioner och kommuner tillsammans med andra kunskapsunderlag. De åtta riskfaktorer som i dag är inkluderade i verktyget är rökning, obesitas (fetma) och otillräcklig fysisk aktivitet, samt de fem kostrelaterade riskfaktorerna lågt intag av fiber, fullkorn, grönsaker och frukt samt högt intag av kött och salt.
̶ Vi ser en stor utvecklingspotential med simuleringsverktyget, eftersom det steg för steg kan utvecklas vidare genom att inkludera ytterligare riskfaktorer, till exempel alkohol. På samma sätt kan andra sjukdomar läggas till, exempelvis diabetes, säger Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten.
Kontakter
Jens PetersenPressekreterare
Tel:076 814 74 26jens.petersen@cancerfonden.seOm oss
Cancerfondens vision är att besegra cancer
Genom att finansiera den främsta forskningen, sprida kunskap om cancer och påverka beslutsfattare i viktiga frågor, arbetar vi för att färre ska drabbas och fler ska överleva cancer. Cancerfonden är en fristående, ideell organisation utan statligt stöd. Vårt arbete är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag. Vi är en av de största finansiärerna av svensk cancerforskning. Sedan 1951 har vi delat ut nära 16 miljarder kronor till de främsta forskningsprojekten i Sverige. Överlevnaden i cancer har mer än fördubblats under samma tid.
Följ Cancerfonden
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Cancerfonden
Fullsatt konferens sätter fokus på omvårdnad och livskvalitet25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 29 april bjuder Cancerfonden in sjuksköterskor till konferens om omvårdnadsforskning – en satsning för att bidra till ökad livskvalitet hos cancerpatienter genom att lyfta ett forskningsområde, och en yrkesgrupp, som ofta hamnar i skymundan.
Cancerfonden lanserar Stafett för Livet i Sverige23.4.2025 08:26:30 CEST | Pressmeddelande
För första gången någonsin arrangeras Stafett för Livet i Sverige – ett hoppfullt dygn i kampen mot cancer. Bakom initiativet står Cancerfonden tillsammans med lokalt engagerade volontärer. Den första stafetten äger rum i Västervik den 6–7 september 2025.
Palliativa vården i Östergötland måste rustas inför framtiden – idag besöker Cancerfonden regionen15.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Trots att allt fler lever länge med obotliga sjukdomar får många inte den palliativa vård de har rätt till. Ojämlikheten är stor mellan både regioner och diagnoser och den palliativa vården prioriteras ofta bort. Nu reser Cancerfonden genom landet för att uppmana politiker och beslutsfattare till förändring. Idag besöker organisationen region Östergötland.
Cancerfonden lanserar “Skugglyftet” – en kampanj för att bekämpa hudcancer9.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige – och 9 av 10 fall av malignt melanom kan kopplas till våra solvanor. Därför lanserar Cancerfonden “Skugglyftet”, en kampanj som sprider kunskap om solskydd och samlar in pengar till cancerforskningen.
Vårsolen är här – men oroande apptrend kan öka risken för hudcancer1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
När vårsolen äntligen tittar fram är det många som längtar ut. Men med vårens första solstrålar kommer också en ökad risk för att bränna sig – något som på sikt kan leda till hudcancer. Cancerfonden uppmanar därför till ökad försiktighet och vill samtidigt varna för en ny, apptrend bland unga: att använda UV-appar för att få så mycket sol som möjligt.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum