Akademikerförbundet SSR

Ekonomi stoppar omhändertagande av barn

Dela

Nu rekryteras barn så unga som 11–14 år till att utföra gängens sprängningar runt om i landet. Barnen är själva brottsoffer och måste skyddas av samhället. En undersökning bland socialsekreterare gjord av Novus tillsammans med Akademikerförbundet SSR visar att kommuner väntat med tvångsomhändertagande på grund av kommunernas ekonomi.

Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. Fotograf: Magnus Länje
  • Det är en katastrof att kommunerna inte har ekonomi nog att lösa uppgiften. Det är ohållbart att kommunerna inte sätter in rätt insatser och försöker runda lagen för att budgeten är för liten. Vill staten göra något vettigt kan de akut ta över delar av kostnaden för omhändertagande och placeringar, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR


10 procent av tillfrågade socialsekreterare har varit med om att man väntat med att ingripa enligt lagen om omhändertagande av unga (LVU) en eller flera gånger.

En av fem (20 procent) socialsekreterare har varit med om att det beslutats om andra insatser än den mest lämpliga på grund av bristande ekonomi i kommunerna.

Akademikerförbundet SSR anser att staten måste ta över en större del av finansieringsansvaret för placeringar i detta akuta läge.

  • Det blir tydligt för oss att kommunerna väntar med att göra insatser för att hålla nere kostnaderna. Det gäller också de ungdomar som riskerar att rekryteras in i gängen för att spränga en port, säger Fredrik Hjulström socialpolitisk chef Akademikerförbundet SSR

Idag finansernas Statens intuitionsstyrelse (SiS) till mer än hälften av kommunerna som har placeringar, till knappt hälften av staten. Att kommunerna finansierar statlig verksamhet sticker ut gentemot övriga statliga myndigheter. HVB-hemmen finansieras helt av kommunerna och dess socialtjänst.

  • Ett stort problem idag är eftervården. En 14 åring som varit på SiS eller HVB-hem får inte alltid det stöd från socialtjänsten som de har rätt till och behov av efter placeringen. Risken är att bra resultat från SiS och HVB försvinner om ungdomarna inte ges rätt hjälp när de kommer hem, säger Fredrik Hjulström.

Det finns brister i kvaliteten och kontrollen av både SiS och HVB-hemmen. Här krävs bättre kontroller, uppföljningar och högre kompetens hos personalen.

Om undersökningen:
Novus står för metod och har genomfört undersökningen med 1450 svarande socialsekreterare som arbetar med barn och unga med en bra spridning över landet. Enkäten är en del i en serie av undersökningar som visar en tydlig trend över tid. Svarsfrekvensen är 29%.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra över 80 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Siffersatta löneökningar för välfärdens akademiker!7.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har tecknat ett nytt tvåårigt kollektivavtal med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Avtalet omfattar cirka 220 000 anställda inom kommuner, regioner och kommunala bolag och gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2027. Förbundet har säkrat en garanterad lägstanivå för löneökningar om 3,4 procent 2025 och 3 procent 2026 – ett viktigt steg för att möta välfärdens stora kompetensutmaningar. Ett första steg är taget mot arbetstidsförkortningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye