
Norra Timbers stolpfabrik går bra – även i lågkonjunktur
Trots lågkonjunktur går Norra Timbers stolpfabrik i Agnäs bra. Även 2024 blev ett ekonomiskt framgångsrikt år.
– Lågkonjunkturer är oftast bra för oss, hur konstigt det än kan låta. Då genomförs stora infrastrukturprojekt globalt, vilket gynnar försäljningen av el- och telestolpar, säger Johan Lundberg, platschef.

Agnäs stolpfabrik producerar svarvade stolpar av högklassig furu. Råvaran är särskilt utvald från de bästa norrländska furuträden och anses av många vara det bästa sortimentet som kommer från ett träd. Produkten som tillverkas är tämligen unik i vårt land – det finns bara tre stolpfabriker i hela Sverige och Agnäs är den enda i Norrland.
– Hos oss är produktionen och försäljningen väldigt jämnt år från år. Det finns ett ständigt behov av nya stolpar – vare sig det är för att bygga nya eller byta ut gamla. Bara i Sverige finns det en betydande mängd stolpar som ska underhållas och bytas ut, säger Johan Lundberg.
2023 blev ett ekonomiskt rekordår med en fantastisk försäljning och under 2024 kunde stolpfabriken behålla i princip samma produktion som tidigare.
– I Agnäs exporterar vi minst hälften av vad vi tillverkar så vi får även stora fördelar i valuta. 2024 var ett bra år för oss, säger Johan Lundberg.
Den största marknaden för Agnäs stolpfabrik är för tillfället England och Sverige. Även Nordafrika är en bra marknad.
Att tillverka stolpar är ganska nischat, så det finns inte så många aktörer. Sverige och Finland är störst i Europa på stolpar, detta på grund av den höga kvaliteten på träråvaran. Träden måste vara raka och inte ha så många kvistar, till exempel.
– Träden som väljs ut till stolpar brukar vi kalla för skogens filéer. Dessa får skogsägaren även extra betalt för, säger Johan Lundberg.
Nu har dessutom Norra Skog optimerat informationen som skickas ut till skördarnas datorer. Det har gjort att skördarna enklare kan analysera varje träd och avgöra hur det ska apteras för att ge största möjliga värde för både skogsägaren och stolpfabriken.
Jämförelser mellan november och december 2023 och samma period 2024 visar en dramatisk förbättring med en ökning på 41,3 procent kubikmeter mer stolpvirke.
Fakta stolpproduktion
I anläggningen mäts stolparna in och barkas för att senare svarvas och sorteras i längd och dimension. Stolparna torkas sedan i luftiga staplar i 8–10 månader. Övrig bearbetning sker med personalens hantverksskicklighet inom borrning, kapning samt märkning.
Produktionen i Agnäs består av kraft- och telestolpar, belysningsstolpar och pålstolpar i längderna 7–19 meter. Mellan 50 000 och 70 000 stolpar produceras varje år.
Nyckelord
Kontakter
Johan LundbergPlatschef stolpfabriken i Agnäs, Norra Timber
Tel:070-581 53 49johan.lundberg@norraskog.seBilder

Om oss
Norra Timber är ett träförädlingsföretag som arbetar med produktion och leverans till marknader som har höga krav på kvalité, leveransförmåga och leveransprecision. Vårt virke kommer från senvuxna träd med täta årsringar som vuxit i de norrländska skogarna i nästan hundra år Det är med stor stolthet vi konstaterar att våra sågade och förädlade trävaror blir till klimatsmarta produkter som används över stora delar av världen.
Följ Norra Timber - Sverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Norra Timber - Sverige
Norra Timber slår rekord – historisk efterfrågan på ströprodukter25.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 slog Norra Timber både produktions- och försäljningsrekord för sina ströprodukter, lantbruksströ och stallströ. Bakom framgången ligger en kombination av en väl framtagen produkt, ökad efterfrågan, strategiska samarbeten och ett strö som uppskattas av allt fler inom lantbruk och hästhållning.
Norra Timber värmer lokalsamhället – med restprodukter från skogen4.2.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Visste du att värmen från Norra Timbers sågverk i Kåge, Sävar och Hissmofors bidrar till att värma upp hela 1 700 villor i närliggande samhällen per år? Genom att elda restprodukter som bark, flis och spån i pannorna kan Norra Timber leverera fjärrvärme som skapar nytta för både miljön och de lokala samhällena.
Norra Timbers Johan Oja ny ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien3.12.2024 18:06:48 CET | Pressmeddelande
Johan Oja, docent i träteknik vid Luleå tekniska universitet och teknisk chef vid träförädlingsföretaget Norra Timber, som ägs av Norra Skog, är ny ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA). Detta beslutades under Akademisammankomsten tisdagen den 3 december. Oja ska ingå i avdelningen för Skogsnäringens teknik, där han hoppas kunna bidra med sin breda erfarenhet från både forskning och industri.
Norra Timber investerar 150 miljoner i sågverket i Hissmofors – ökar produktionen9.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Nu investerar Norra Timber i sågverket i Hissmofors – totalt uppemot 150 miljoner kronor i tre steg. Först ut är uppdateringar i efterhanteringen efter sågen för att kunna möjliggöra de planerade uppdateringarna i såglinjen. – Trots den utmanande tiden för branschen fortsätter vi vår satsning mot industrier i teknisk framkant – det är nödvändigt för att klara konkurrensen. Vi ser positivt på framtiden och gläds över satsningen i Hissmofors, säger Henrik Jönsson, industrichef på Norra Timber.
Ny sågverkschef i Hissmofors2.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Norra Timbers sågverk i Hissmofors har fått en ny chef – skogsälskaren Thomas Haiduga. – Jag är väldigt glad över tjänsten. Norra Timber är ett företag med traditioner, men samtidigt med moderna tankesätt. Det är väldigt utvecklande, säger han.