Patent- och registreringsverket

Europa leder i cancerrelaterade startups

Dela

Cancer är fortsatt ett stort hälsoproblem i Europa. Men teknologiska framsteg förbättrar överlevnaden, och Europas sjukvårdssystem är framstående inom både cancerprevention och patientvård. Men det finns utmaningar i att växa och kommersialisera innovationer relaterat till cancer.

Foto: Knut Capra Pedersen

Inför Världscancerdagen den 4 februari har Europeiska patentverket (EPO) publicerat sin andra studie om cancerrelaterade teknologier. Studien avser åren 2010 – 2021 och visar att de snabbast växande områdena inom cancerinnovation är cellulär immunterapi, genterapi och bildanalys. Trots detta tappar Europa mark gentemot USA och Kina, med en minskning av patentansökningar i dessa områden med i snitt 5 procentenheter. Samtidigt har Europa fler onkologiska startups än USA.

Utmaningar i att skala upp innovationer
EPO:s studie visar att Europa har fler startups i tidiga tillväxtfaser, men att USA är betydligt bättre på att skala upp dem till senare tillväxtstadier. I USA har nästan 40 procent av cancerrelaterade startups nått en mogen fas, jämfört med 24 procent i EU och under 27 procent i andra EPO-medlemsländer. Detta belyser de utmaningar som europeiska startups står inför när det gäller att växa och kommersialisera sina innovationer.

”Detta visar vilken viktig roll innovationssystemet har för tillväxten. På Patent- och registreringsverket (PRV) arbetar vi med att ge skydd för immateriella rättigheter genom registrering samt att höja kunskapen om dessa frågor. PRV bidrar också till nationell kompetensförsörjning inom IPR (Intellectual Property Rights) som är kritiskt för näringslivet, säger Anna Jardfelt, generaldirektör på Patent- och registreringsverket.

Forskning har en nyckelroll i cancerinnovation
Nästan hälften av alla cancerrelaterade patent från EU-länder mellan 2010 och 2021 härstammar från universitet, forskningsinstitut och sjukhus. Dessutom har över 12 procent av EU:s patentansökningar inom cancersektorn sitt ursprung i forskningsinstitutioner, men ansökningarna görs av företag. I andra EPO-medlemsländer står forskningsinstitutioner för nästan 30 procent av alla patent, varav 6,4 procent lämnas in av företag.

Läs hela rapporten: New frontiers in oncology

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Knut Capra Pedersen
Ladda ned bild

Om oss

PRV (Patent- och registeringsverket) är centret för immateriella rättigheter. PRV arbetar för ökad innovation och tillväxt i Sverige. Genom att sprida kunskap om immateriella tillgångar och granska och registrera patent, varumärken och design skapar vi förutsättningar för en konkurrenskraftig företags- och forskningsvärld.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Färre patentansökningar från Sverige – men fortfarande en andraplats i Europaligan25.3.2025 09:21:12 CET | Pressmeddelande

Det globala patentlandskapet fortsätter att vara dynamiskt trots ekonomisk osäkerhet. Den europeiska patentmyndigheten (EPO) tog emot nästan 200 000 patentansökningar under 2024, vilket är i linje med föregående år. Sverige placerar sig på andra plats i patentansökningar per miljon invånare, endast efter Schweiz. Detta enligt Patentindex 2024, som publicerats av EPO.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye