Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket

Dela

Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.

Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024
Michael Andersson, vinnare av Årets Kock 2024

Det smakfulla pilsnertilltugget bjuder på en spännande mix av texturer och lager. Krispiga, lättsaltade chips toppas med en krämigt len matjescrème, smetanacrème, finhackad silverlök och generöst riven lagrad hårdost. Till sist adderas en touch av smörgåskrasse, citronzest och svartpeppar. Den balanserade kombinationen av sälta, syra och umami lyfter fram de rena, fylliga tonerna i en kall Melleruds pilsner.

— När jag tog fram pilsnersnacket inspirerades jag av traditionella smaker som är både enkla och igenkännbara, smaker som många tycker om och som väcker positiva associationer. Det knyter an till vår svenska pilsnertradition. Samtidigt var det viktigt att smakerna framhävde det bästa i en Melleruds pilsner, säger Michael Andersson, Årets Kock 2024.

En riktigt bra pilsner förtjänar ett lika bra tilltugg, och med Michaels recept är det enkelt att lyckas. Pilsnersnack med matjescrème kräver få ingredienser, går snabbt att tillaga och ger en imponerande presentation. Dessutom är snacket i chipsform, vilket gör det smidigt att servera, till exempel vid ett mingel.

Michael Andersson – Årets Kock 2024

2024 blev ett triumfår för Michael. Han vann Årets Kock och tog därmed titeln som svensk mästare i professionell matlagning. Samtidigt spelade han en nyckelroll i restaurang Celestes framgång, där han som köksmästare var med när restaurangen belönades med en Michelin-stjärna. Han startade sin karriär på Gyldene Freden och har sedan dess arbetat på välrenommerade restauranger både i Sverige och utomlands, såsom Lux, Gordon Ramsay, Nook, Esperanto och Allegrine. Med sin precision och känsla för smaker fortsätter han att forma den svenska restaurangscenen.

Att samarbeta med en så skicklig och respektingivande kock som Michael har varit otroligt inspirerande. Hans unika känsla för smakkombinationer, hans öga för detaljer och förmåga att skapa något som både är enkelt och lyfter fram det bästa i vår pilsner är imponerande, säger Maria Berggren på Spendrups.

Pilsnersnack med matjescrème signerade Michael Andersson:

Matjescrème:

1 filé                 Matjessill, skär i bitar

1 st                    Juice från en citron

1 st                    Ägg

3 dl                   Rapsolja

Se till att alla ingredienser håller samma temperatur.

Häll ägget i en hög och smal bunke, tillsätt rapsolja, matjessill och citronjuice.

Sätt ner stavmixern i botten av bunken. Hög hastighet och dra den sakta uppåt.

Häll krämen i en spritspåse.

Smetanacrème:

3 dl                   Smetana

1 st                    Juice från en citron

1 tsk                  Svartpeppar, malen

1 msk               Umami pulver

1 msk               Lökpulver

Salt, efter smak

Blanda alla ingredienser i en skål och häll sedan i spritspåse.

1 påse              Chips (lättsaltade)

Dekorering:

Smörgåskrasse

Lagrad svensk hårdost

Hackad silverlök 

Citronzest

Svartpeppar

Lägg rikligt med chipsen i botten, spritsa smetanacrèmen och matjescrèmen fram och tillbaka över chipsen. Lägg på hackad silverlök. Avsluta med att riva generöst med lagrad ost över och toppa med smörgåskrasse, citronzest och svartpeppar.

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Omaka, BIBAB, Hellefors Bryggeri och SWAGG. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet. | spendrups.se

Följ Spendrups Bryggeri AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB

Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande

Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.

Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning5.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye