Kan turistskatt vara rätt väg för att säkra en hållbar turism?
Under de kommande tre åren ska forskare från åtta europeiska turismforskningsinstitut samverka i ett nytt utvecklingsprojekt för att studera den omdebatterade frågan om turistskatt och liknande avgifter. I Sverige leds arbetet av turismforskningscentret ETOUR på Mittuniversitetet.

– Frågan är högaktuell och vi ser till exempel att flera svenska kommuner, särskilt populära turistmål, har föreslagit lokala turistskatter för att hantera tillströmningen av besökare och finansiera förbättringar av infrastrukturen. Utvecklingen leder till en intensiv debatt bland beslutsfattare, branschföreträdare och miljögrupper, säger Lovisa Högberg, Mittuniversitetets projektledare inom projektet RETURN.*
Debatten speglar utmaningarna med att balansera ekonomisk tillväxt, överturism, miljömässig hållbarhet och en rad andra hälsofrågor som ligger i linje med FN:s Agenda 2030. Organisationer som Visita har varnat för att extra skatter kan avskräcka turister och påverka turistnäringen negativt. Omvänt uttrycker miljöförespråkarna oro över att de senaste politiska besluten, till exempel avskaffandet av flygskatten, undergräver Sveriges klimatmål.
Ett av målen med RETURN är att hitta nya modeller för överföringar av turismintäkter – inklusive olika turistskatter, besöksbidrag och frivilliga betalningar – för att säkerställa att de ekonomiska fördelarna med turism bidrar direkt till värdsamhällenas gemensamma bästa.
– Vi vill öka kunskapen kring hur turismintäkter kan användas till att förbättra miljön, klimatanpassa och stärka kulturarvet. På så sätt vill vi hjälpa kommuner, myndigheter och andra instanser att skapa transparenta och effektiva mekanismer som dels säkerställer att turismens fördelar delas rättvist, dels främjar en känsla av delaktighet och ansvarsskyldighet bland turister, säger Robert Pettersson, centrumledare för ETOUR vid Mittuniversitetet.
Projektet, som pågår i tre år, startar 1 april 2025 och finansieras av EUs Interreg-program, The Northern Periphery and Arctic (NPA), med drygt 18 miljoner kronor.
I RETURN samverkar ledande turistexperter från Island, Grönland, Färöarna, Sverige, Norge, Irland, Skottland och Finland med turism- och miljöorganisationer kring hållbara modeller för turismens framtid i norra Europa. Arbetet leds av University of Lapland i Rovaniemi.
– Turism har stor potential att vara en långsiktig försörjning för nordliga samhällen, men då behövs system som säkerställer att turismen stöder lokalsamhällen och skyddar den naturliga miljön. RETURN handlar om att forma turism till ett hållbart, ömsesidigt fördelaktigt partnerskap mellan besökare och värddestinationer, säger initiativtagaren Ari Laakso, vetenskapskommunikatör vid Arctic Centre, University of Lapland.
* RETURN – förkortning för Regenerative Economic Transfers for Universal Resilience in the North
Kontaktperson:
Lovisa Högberg, Mittuniversitetets projektledare inom RETURN-projektet, 010-142 80 41, lovisa.hogberg@miun.se
Nyckelord
Kontakter
PressfunktionenMittuniversitetet
press@miun.seRonney WickzellPresskommunikatör
Tel:070-389 77 72ronney.wickzell@miun.seOm Mittuniversitetet
Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.
Följ Mittuniversitetet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mittuniversitetet
Säkrare och billigare elektrifiering av fordon med lågvoltsteknik24.4.2025 09:11:46 CEST | Pressmeddelande
I ett nytt projekt undersöker Mittuniversitetet hur lågvoltsbatterier kan användas för att driva skogsmaskiner, pistmaskiner och andra arbetsfordon. Syftet är att minska kostnader, förbättra säkerheten och förenkla designen av elektriska drivsystem genom innovativa lågvoltslösningar.
Smart madrass testas i vården med mål att förhindra trycksår28.3.2025 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Under en dryg veckas tid har de första tryckavläsande madrasserna för vården testats av personal och vård- och omsorgstagare på två boenden i Sundsvalls och Örnsköldsviks kommun. Syftet med madrasserna är att snabbt kunna identifiera risk för trycksår och kunna sätta in förebyggande åtgärder.
Nytt AI-projekt ska stoppa cyberattacker mot trådlösa nätverk13.3.2025 08:50:00 CET | Pressmeddelande
Cyberattacker på trådlösa nätverk hotar företag och samhälle med risk för fartygsomdirigering och flygförseningar. Genom TRUST-projektet utvecklar STC forskningscenter på Mittuniversitetet och finländska Universitetet i Vasa en AI-lösning för att upptäcka intrång.
Viktigare att delta än att vinna visar studie kring unga skidskyttar27.2.2025 08:05:00 CET | Pressmeddelande
Är det så att det olympiska mottot - "det viktigaste är inte att vinna, utan att delta" - faktiskt stämmer? Ja, resultaten i en ny studie från Nationellt vintersportcentrum där forskare följt hur det går för unga skidskyttar när de sedan tävlar som seniorer visar att det ligger något i devisen.
Hemtjänstpersonal målar sina möten med döden i ny studie26.2.2025 07:40:00 CET | Pressmeddelande
Det brukar heta att ”en bild säger mer än tusen ord” och i ett nytt forskningsprojekt vid Mittuniversitetet står just bilder i fokus när hemtjänstpersonal ska måla sina erfarenheter med att vaka över döende människor. Studien ingår i ett större forskningsprojekt kring palliativ vård.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum