Nya arbetsmiljöregler för byggprojekt kan minska antalet dödsolyckor
Byggherrar och projektörer kan minska riskerna för dödsolyckor i byggprojekt genom att förebygga arbetsmiljörisker i tidiga skeden. Därför förtydligar Arbetsmiljöverket byggherrars, projektörers och byggarbetsmiljösamordnares ansvar för arbetsmiljön i byggprojekt i de nya föreskrifterna som började gälla den 1 januari i år.
Bygg- och anläggningsarbeten är bland de farligaste jobben sett till antal allvarliga olycksfall och dödsolyckor. Arbetet innehåller också risker som gör att man kan bli sjuk eller dö i förtid av jobbet. Syftet med de nya reglerna om projektering och byggarbetsmiljösamordning (AFS 2023:3) är att öka säkerheten i byggprojekt.
- Många arbetsmiljörisker kan förebyggas tidigt i planeringen, men det görs inte alltid. Stora, komplicerade byggprojekt med många olika aktörer och ett pressat tidschema kräver en tydlig ansvarsfördelning och samordning av arbetsmiljöfrågorna, säger Agneta Axelsson, sakkunnig på Arbetsmiljöverkets regelavdelning.
De nya reglerna preciserar vilket arbetsmiljöansvar och vilka uppgifter som byggherrar, projektörer, byggarbetsmiljösamordnare och tillverkare av monteringsfärdiga byggnader eller anläggningar har. Syftet är att de enklare ska förstå sin roll och utföra sina uppgifter i arbetsmiljöarbetet.
- Byggherren ska anlita aktörer som har tillräcklig arbetsmiljökompetens, erfarenhet och resurser för aktuellt byggprojekt för att på så sätt främja ett väl fungerande arbetsmiljöarbete i sitt byggprojekt. Alla aktörer ska anpassa sitt arbetsmiljöarbete efter byggprojektets storlek, komplexitet och risknivå, så att man avsätter de resurser som är nödvändiga, säger Agneta Axelsson.
Vad innebär de nya reglerna mer i detalj?
Föreskrifterna har bestämmelser för hur
- risker ska förebyggas så tidigt som möjligt i bygg- och anläggningsprojekt
- byggherren organiserar och skapar förutsättningar för en god arbetsmiljö
- byggarbetsmiljösamordnarna samordnar bygg- och anläggningsprojekt
- projektörer, det vill säga arkitekter, konstruktörer och andra som medverkar i planeringen och projekteringen, ska samarbeta och förebygga risker
- alla aktörer ska följa upp arbetsmiljöarbetet och vidta åtgärder när det finns brister.
Kontakter
Johan TjernengPressekreterare
Tel:010-7309341johan.tjerneng@av.seLänkar
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
Myndighetsgemensam insats mot arbetslivskriminalitet i Skövde och Tidaholm7.4.2025 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I förra veckan genomfördes en samordnad myndighetsgemensam insats i Skövde och Tidaholm på initiativ av Centret mot arbetslivskriminalitets (AKC). Totalt kontrollerades tio verksamheter inom branscherna frisör, restaurang, butik och fordonsservice.
Forskning avslöjar hinder för att bekämpa ohälsosam arbetsbelastning inom välfärdssektorn4.4.2025 06:37:26 CEST | Pressmeddelande
Trots att en ohälsosam arbetsbelastning går att förebygga genom ett systematiskt arbetsmiljöarbete dör cirka 800 personer i förtid varje år på grund av arbetsrelaterad stress. Forskare har på uppdrag av Arbetsmiljöverket undersökt de vanligaste hindren för att komma tillrätta med den ohälsosamma arbetsbelastningen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum