Ny prismodell uppmuntrar elnätskunderna att sprida ut elanvändningen
Den 1 september 2025 inför Mälarenergi Elnät en ny prismodell som uppmuntrar kunderna att sprida ut elanvändningen över dygnet. ”Ju mer kunden jämnar ut elanvändningen och minskar sina effekttoppar, ju lägre blir också kundens elnätsavgift”, säger Per Barkström, avdelningschef Nätmarknad inom Mälarenergi Elnät.

I likhet med alla elnätsbolag i Sverige, har Mälarenergi Elnät vetat om att förändringen måste göras – och nu är det dags. För att möta den ökande efterfrågan på el har energibranschens tillsynsmyndighet, Energimarknadsinspektionen, beslutat att alla elnätsbolag ska införa en effektavgift senast 1 januari 2027.
– Flera elnätsbolag har redan infört den, andra står i begrepp att sätta igång, säger Per Barkström. Klimatomställningen kräver att vi går från fossil energi till el, men när alla använder elen samtidigt blir det trångt i våra elnät. Därför bygger Mälarenergi Elnät större och starkare nät och hjälper samtidigt våra kunder att jämna ut sin elanvändning. De här två åtgärderna – starkare nät och utspridd elanvändning – behöver ske parallellt.
Erfarenheter finns. Sedan 1 maj 2022 har cirka 2000 Västeråskunder med säkringsstorleken 16–63 ampere haft en effektbaserad elnätsavgift.
– Det handlar om kunder i Barkarö, Enhagen-Ekbacken, Gångholmen och Tidö-Lindö med omnejd. Det vi sett därifrån, är att den effektbaserade elnätsavgiften fått fler att intressera sig för elnät och elanvändning. Det är bra. Men vi har också insett att många kunder tycker att den här förändringen är svår att förstå. För många är effekt ett nytt begrepp som man fram till nu kanske inte har funderat särskilt mycket över.
Därför har Mälarenergi tagit fram flera digitala verktyg och visualiseringar för att öka förståelsen runt effekt och den nya prismodellen.
Tips på hur kunden blir effektsmart
– Varje kund kan redan i dag få en bild av hur den egna elnätsavgiften kommer att påverkas av den nya prismodellen, genom att logga in på Mälarenergis webbplats, säger Per Barkström. När prismodellen är införd, kommer det också finnas en vy där kundens effekttoppar från både föregående och innevarande månad kommer att synas. Vi har även tagit fram en förklarande film och en webbsida som ger förslag och tips på hur man blir mer effektsmart. Dessutom har vi förändrat utformningen av avgiften för att göra den mer lättförståelig.
Den nya prismodellen är intäktsneutral och ska därmed inte öka intäkterna för Mälarenergi Elnät totalt sett. Istället handlar det om en omfördelning av intäkterna. För några kunder kan förändringen bli dyrare, medan andra får en sänkt elnätskostnad.
– I dag är elnätsavgiften baserad på det utrymme i elnätet som varje kund teoretiskt sett skulle kunna använda. Den nya prismodellen tar istället fasta på hur mycket utrymme i elnätet som kunden faktiskt använder. På så sätt kan man säga att den är mer rättvis. Samtidigt ger den kunderna större möjlighet att påverka den egna avgiften, genom att sprida ut elanvändningen till tider då det finns mer utrymme i elnätet.
Fakta: En ny prismodell för elnät
- Vad är effekt? Effekt mäts i watt (W) eller kilowatt (kW) och används för att beskriva hur mycket el som en elektrisk apparat använder vid en given tidpunkt. Ju högre effekt en apparat har, ju mer el behövs för att driva den. Om många elektriska apparater används samtidigt i ett hushåll – exempelvis tvättmaskin, diskmaskin, ugn, tv och elbilsladdare – ökar hushållets effektuttag jämfört med om apparaterna används mer utspritt.
- Vilka berörs? Hela Sverige. Energibranschens tillsynsmyndighet, Energimarknadsinspektionen, har beslutat att alla elnätsbolag ska införa en effektavgift. I Mälarenergi Elnäts fall berörs samtliga kunder med huvudsäkring 16–63 ampere, inklusive lägenheter. Kunder med större säkringsstorlek, till exempel industrier, har redan effektavgift sedan flera år tillbaka.
- Hur är avgiften uppbyggd? Precis som tidigare har Mälarenergi Elnäts kunder en fast månadsavgift och en överföringsavgift per använd kilowattimme. Det som är nytt fr.o.m. 1 september 2025, är att en effektavgift införs. För att göra plats för effektavgiften omfördelas den fasta avgiften och överföringsavgiften. Effektavgiften är baserad på månadens högsta effekttopp som kunden har mellan klockan 07.00 och 19.00 på helgfria vardagar. Övrig tid blir det alltså ingen effektavgift.
- Hur kan kunden minska nätavgiften? Genom att sprida ut och flytta elförbrukningen och på så sätt undvika höga effekttoppar klockan 07.00–19.00 på vardagar. Det kan till exempel handla om att köra diskmaskinen på kvällen eller välja ett ekoprogram med lägre effekt. Om du har elbil är det bättre att ladda med låg effekt under lite längre tid, än att ladda den snabbt med hög effekt. Har du värmepump, kan det vara bra att begränsa maxeffekten.
Nyckelord
Kontakter
Jenny HolmbergPressansvarigMälarenergi AB
Tel:021-39 54 91jenny.holmberg@malarenergi.seBilder
Länkar
Om oss
Mälarenergi producerar och levererar el, värme, vatten, kyla och energitjänster som gör det resurseffektiva samhället möjligt. Våra 770 medarbetare arbetar målmedvetet, och i samverkan med kunder och partners, med att förverkliga vår vision: En värld där vi tillsammans lever och verkar helt utan klimatpåverkan. Inom ramen för visionen arbetar vi med hållbar utveckling i alla led, med fokus på att uppnå nettonoll utsläpp av fossil koldioxid. Vägen dit kallar vi Resan mot noll.
Följ Mälarenergi
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mälarenergi
Utmärkelsen "Årets stadsnät 2025" går till Fibra26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska Stadsnätsföreningen lyfter varje år förtjänstfulla insatser inom bredbandsbranschen genom utmärkelsen ”Årets stadsnät”. 2025 års pris går till Fibra som ”utvecklats från ett traditionellt stadsnät till en ledande lokal och regional operatör”, enligt juryn.
Stort forskningssamarbete ska utveckla och effektivisera fjärrvärmen18.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Mälarenergi och 19 andra energiföretag från hela landet satsar nu 16 miljoner kronor i det treåriga forskningsprogrammet Futureheat, som leds av Energiforsk. Flera av Sveriges bästa forskare kommer bland annat undersöka hur fjärr- och kraftvärmen kan bidra till mer planerbar elproduktion, stärkt energiförsörjning och minskade utsläpp.
Planen: en hybridpark med vattenkraft, solkraft och batterilager14.3.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Hallstahammars vattenkraftstation har kompletterats med ett storskaligt batterilager. Nu vill Mälarenergi och SunStreet även utreda förutsättningarna för en solcellspark. ”Det blir i så fall en Sverigeunik hybridpark med vattenkraft, solkraft och batterilager”, säger Niklas Gunnar, vd för Mälarenergi.
955 miljoner som stärker regionens konkurrenskraft20.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Utbyggd laddinfrastruktur, världens största energilager för värme, test av koldioxidinfångning, kraftiga förstärkningar av elnätet – och mycket mer. Under 2024 investerade Mälarenergi 955 miljoner kronor i hållbar utveckling. ”Satsningarna stärker regionens konkurrenskraft”, säger Carin Lidman, ordförande för Mälarenergi.
Internationellt filmklipp om Västerås har över 1 miljon visningar17.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
“I’m moving to Sweden!”. ”This is wild!”. ”Fascinating – a smart & relatively simple solution”. ”One of the examples of Swedish people being highly innovative”. Kommentarerna om Mälarenergis underjordiska energilager haglar in – från hela världen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum