Kvinnor drabbas hårdast av vobbstressen
Att vobba (vårda sjuka barn och samtidigt jobba) har blivit en norm bland privatanställda tjänstemän. På många sätt kan möjligheten att vobba stödja livspusslet. Men priset kan bli högt och framför allt är det kvinnor som drabbas av vobbstress.

– Kvinnor riskerar sin psykiska hälsa för att få arbetslivet att gå ihop under småbarnsåren när det är arbetsgivaren som måste hitta lösningar och skapa rutiner. Som förälder ska man kunna kombinera arbete med familjeliv även när barnen är sjuka. Ingen ska tvingas välja att vobba när en behöver vabba, säger Victoria Kirchhoff, första vice ordförande i Unionen.
Februari och mars har historiskt sett varit de månader då det har utbetalats flest vab-dagar. Många småbarnsföräldrar har svårt att få ihop familjeliv med arbetsliv, och därför har Novus på uppdrag av Unionen undersökt hur tjänstemän i privat sektor med barn i åldern 0–11 år upplever att vobba, vabba samt hur det fungerar i relation till arbetsliv och privatliv.
Ojämn fördelning av ansvaret för vård av sjuka barn
Trots decennier av jämställdhetsåtgärder i arbetslivet visar undersökningen att det fortfarande kvarstår en ojämn fördelning av ansvaret för vård av sjuka barn (vab) mellan föräldrar. Endast 59 procent av privatanställda tjänstemän uppger att de delar lika på vab-dagarna.
Undersökningen visar också att vobb har blivit en norm för många tjänstemän. På många sätt underlättar detta för småbarnsföräldrar, och möjliggör att man kan undvika att behöva gå ned på deltid. 1 av 3 föräldrar vobbar alltid i stället för att vabba. Men endast 3 procent av tjänstemännen har en kollega som kan ta över.
För många är vobb en fördel i livspusslet. Men det är kvinnor som känner mest stress och press när de vobbar. Mer än hälften (54 procent) av kvinnorna känner sig alltid eller ofta splittrade mellan jobbet och sjuka barn, och så få som 5 procent av kvinnorna anger att de aldrig känner så.
– Stressen och pressen går att hantera om vi jobbar aktivt med den. Men det kräver tydliga insatser. Fler arbetsgivare behöver ta fram rutiner för överlämning av arbetsuppgifter. Man behöver även säkerställa flexibla och familjevänliga arbetsmiljöer där vab ses som en naturlig del av arbetslivet och ingen förväntas vara ständigt tillgänglig, säger Victoria Kirchhoff.
– Det är lätt att frågan om att vabba eller vobba sorteras in som en enkel vardagsfråga upp till varje familj att lösa. Men Unionens undersökning visar tydligt att det också handlar om att främja psykisk hälsa och minska stressen för både män och kvinnor i arbetslivet.
Fakta om undersökningen
Undersökningen om vab, vobb, arbetsliv och välmående har genomförts av Novus på uppdrag av Unionen. Undersökningen syftar till att ta reda på hur tjänstemän i privat sektor med barn i åldern 0–11 år upplever att vobba/vabba samt hur det fungerar i relation till arbetsliv och privatliv.
Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel, vilket garanterar representativa resultat. Detta innebär att resultaten är generaliserbara till den aktuella målpopulationen. 1025 intervjuer genomfördes mellan 5 december 2024 och 7 januari 2025.
Kontakter
Johanna GréenPressekreterare
Tel:072-469 05 91johanna.green@unionen.seUnionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.
Välkommen att kontakta oss!
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Unionen säger nej till ett oacceptabelt avtalsförslag21.3.2025 15:01:34 CET | Pressmeddelande
Som en del av Facken inom industrin har Unionen idag överlämnat sitt svar på den första hemställan som de opartiska ordförandena lämnat till parterna på torsdagen. – Avtalsförslaget är oacceptabelt och det krävs ett avsevärt högre avtalsvärde för att vi ska kunna nå en uppgörelse, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
Höga matpriser riskerar högre räntor17.3.2025 14:05:35 CET | Pressmeddelande
Stigande matpriser är ett hot mot kommande räntesänkningar, det konstaterar Tobias Brännemo, chefsekonom Unionen, inför Riksbankens räntebeslut på torsdag och ett nytt avsnitt av podden Fackliga skuggdirektionen som släpps idag.
Tungt besked för Unionens medlemmar på Northvolt12.3.2025 09:20:37 CET | Pressmeddelande
Vi har nu fått besked av Northvolt att man ansökt om konkurs i Sverige. Det är såklart ett tungt besked och en väldigt mörk dag för alla oss som varje dag jobbat hårt och hoppats att bolaget ska ta sig igenom denna tuffa tid, säger Shaneika Jeffrey, vice ordförande för Unionen-klubben på Northvolt Ett i Skellefteå.
Unionen kräver en mer attraktiv handelsbransch26.2.2025 15:00:12 CET | Pressmeddelande
Unionen och Svensk Handel har växlat avtalskrav. – Våra avtalskrav gör handelsbranschen till en mer attraktiv bransch. Nu hoppas vi att motparten ser det på samma sätt, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen.
Riksbanken måste göra flera sänkningar av räntan under 202524.1.2025 12:02:00 CET | Pressmeddelande
I ett osäkert omvärldsläge förespråkar de fackliga ekonomerna i podden Fackliga skuggdirektionen att Riksbanken måste sänka räntan med 0, 25 procent vid kommande möte. De fackliga ekonomerna är också enade om att Riksbanken behöver göra fler än en sänkning under året.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum