Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset lex-Maria-anmäler felaktiga livmoderoperationer

Dela

Akademiska sjukhuset har vid en uppföljande granskning hittat ytterligare 12 fall under 2022 där kvinnor har feldiagnosticerats. Akademiska sjukhuset har nu utrett händelsen och upprättat en lex Maria-anmälan. Anmälan omfattar nu sammanlagt 45 fall som inträffat under perioden 2022 till april 2024. 

 – Vi vill be om ursäkt till alla kvinnor som drabbats av detta. Det borde inte kunna hända. Vi tar den här frågan på största allvar och har velat gå till botten med omfattningen och vad som orsakat detta. Det är viktigt att vi lär oss av misstagen så att detta inte upprepas igen, säger Johan Lugnegård, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset. 

Av anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, framgår att kvinnorna hade diagnostiserats med EIN, Endometrial intraepithelial neoplasi, som är ett förstadium till livmodercancer. Den rekommenderade behandlingen vid detta tillstånd är att livmodern, och i många fall även äggstockarna, opereras bort.  

Bakgrunden till anmälan är att Akademiska sjukhuset i början av 2024 hade noterat en oförklarad ökning av antalet diagnoser. Misstanken uppstod att det rörde sig om överdiagnostisering och i april 2024 skärptes bedömningsrutinerna. Sjukhuset tog också initiativ till en egen granskning och lät specialister från andra laboratorier göra en ny bedömning av de prov som legat till grund för beslut om operation. 

Granskningen blev klar i oktober 2024 och visade att 33 kvinnor under 2023 och 2024 fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. De drabbade patienterna kontaktades via telefon och brev, erbjöds återbesök och informerades om möjligheterna att söka ekonomisk ersättning genom patientförsäkringen, Löf. 

Akademiska sjukhuset beslutade att utvidga eftergranskningen till att omfatta även EIN-diagnoser från 2022. Resultatet av den granskningen är nu klar och visar att det funnits en överdiagnostisering även under detta år. Det har identifierats 11 fall där man opererat bort livmodern på felaktiga grunder och ytterligare ett fall som feldiagnosticerats, men där livmodern inte tagits bort. Kvinnorna som opererades felaktigt under 2022 har kontaktats personligen och erbjudits stöd, på samma sätt som kvinnorna som opererats felaktigt under 2023 och 2024.  

Av händelseanalysen i lex Maria-anmälan framgår att det funnits brister i kvalitetssäkringen och i kommunikationen mellan berörda verksamheter.  

Åtgärder har vidtagits för att ett liknande fel inte ska kunna uppstå. Rutinerna för hur man bedömer och rekommenderar behandling utifrån provsvaret har skärpts. Sjukhuset har också engagerat externa granskare i syfte att få en bedömning som stämmer överens med den som är gängse i övriga landet. Vidare deltar sjukhuset fullt ut i de kvalitetsnätverk som finns inom området.  

Ytterligare några fall är fortfarande under utredning. Om det visar sig att fler patienter har feldiagnosticerats kommer dessa att kontaktas och erbjudas stöd.  

Region Uppsala har även tillsatt en extern oberoende granskning. Resultatet av den granskningen ska redovisas till sjukhusstyrelsen senast den 31 mars 2025. 

Nyckelord

Kontakter

Johan Lugnegård, chefsläkare Akademiska sjukhuset;
johan.lugnegard@akademiska.se

Gudlaug Sverrisdottir, verksamhetschef kvinnosjukvård, Akademiska sjukhuset; gudlaug.sverrisdottir@akademiska.se

Patrik Puhony, områdeschef Akademiska laboratoriet;
patrik.olof.puhony@akademiska.se


Kvinnosjukvården kommer att bemanna en särskild telefon för patienter som har frågor med anledning av det inträffade. Telefonnumret är: 018-612 20 22
Telefontiderna är 13.00-15.00 torsdag- fredag denna vecka, under vecka 8 (17-21 februari): 13.00-15.00 måndag-fredag.

Om Akademiska sjukhuset

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter

Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.

Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.

Nytt centrum ska stärka vården för patienter med blodsjukdomen mastocytos28.1.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset har officiellt etablerat ett Centre of Excellence för blodsjukdomen mastocytos. Målgruppen är patienter med misstänkt eller konstaterad mastocytos som erbjuds sammanhållen utredning/diagnostik, information och behandling. Mastocytos är en i många fall svårdiagnostiserad sjukdom som kan ge mycket varierande och svårtolkade symtom och med varierande allvarlighetsgrad.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye