Vanor hindrar lärare att lära av varandra
Med kollegialt lärande ska lärare tillsammans utveckla sitt sätt att arbeta. Kollektiva vanor är däremot ett hinder för förbättringar. Den slutsatsen drar forskarna i en studie vid Örebro universitet.
– Vi visar att det finns en stark vana bland lärare att jobba individuellt, säger Frida Harvey, som gjort studien tillsammans med fyra andra Örebroforskare knutna till lärarutbildningen.

Skolverket lanserade ”Matematiklyftet” för drygt tio år sedan, en insats riktad till matematiklärare med målet att förbättra sin undervisning. Kollegialt lärande var motorn i satsningen.
Begreppet lever kvar i den svenska skolan som något eftersträvansvärt. Frida Harvey och hennes kolleger har nu undersökt hur det fungerar i praktiken på sex skolor.
– Vi kan konstatera att det finns kollektiva vanor som hindrar lärare att utveckla sitt sätt att undervisa på ett systematiskt sätt, säger hon.
Forskning visar att det systematiska arbetssättet, baserat på vetenskapliga metoder, ska vara en drivkraft i kollegialt lärande. Skolundervisningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. I kollegialt lärande ska systematiken leda till att resultaten får en annan dignitet än ett vardagligt utbyte av goda erfarenheter.
– Lärare kan dela med sig av tips till varandra, om något som fungerat bra i deras undervisning. Men det är inte samma sak som att utveckla undervisningen tillsammans. För hos lärare finns en djupt rotad vana att var och en är ansvarig för sin egen undervisning, vilket hindrar att de som kolleger tillsammans granskar undervisningen, konstaterar Frida Harvey.
Ett annat hinder för det kollegiala lärandet är att lärarna i studien inte vill utmana varandra utan undviker att ställa kritiska frågor till sina kolleger.
– Det går inte att stanna vid att vara korrekt och trevligt artig mot varandra utan man måste också våga ifrågasätta varför en arbetskamrat, eller jag själv, gör på ett visst sätt. Genom att utmana går det att utveckla, säger Frida Harvey.
Förutom den i detta fall missriktade artigheten finns det annat som hindrar kollegialt lärande enligt Frida Harvey. Tidsbrist är en faktor. Även om det finns tid avsatt för att träffas och utveckla kollegialt lärande är det inte säkert att deltagarna kan prioritera att vara med, eftersom många andra arbetsuppgifter är mer akuta. Lärarna hinner heller inte med att göra sin ”läxor” från ett möte om kollegialt lärande till nästa träff.
– Skolledningen måste skapa förutsättningar för lärare att kunna delta i kollegial utveckling av undervisningen, säger Frida Harvey.
Underlaget till studien är observationer och intervjuer som samlades in under ett samverkansprojekt mellan Örebro universitet och skolor i Örebro kommun åren 2017 till 2019.
FAKTA
Kollegialt lärande: En systematisk process där lärare gemensamt utvecklar sin undervisning genom reflektion, analys och kunskapsutbyte baserat på forskning och beprövad erfarenhet.
Kollektiva vanor: Arbetsmönster och oskrivna regler inom en lärargrupp som styr hur undervisning och samarbete sker, utan kritisk reflektion eller systematisk utveckling.
Nyckelord
Kontakter
Frida Harvey
frida.harvey@oru.se
070-244 43 93
Maria ElissonForskningskommunikatör
Tel:019 303524Tel:0701 890953maria.elisson@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Utbildningar om beredskap och kris lockar sökande till Örebro universitet16.4.2025 10:18:27 CEST | Pressmeddelande
Intresset för att studera vid Örebro universitet är fortsatt stort inför höstterminen. Kurser och program om beredskap och krishantering är några av de teman som lockar många.
Svett kan övervaka den kraftiga inflammationen efter hjärtinfarkt15.4.2025 07:33:03 CEST | Pressmeddelande
Svett skulle kunna ersätta blodprov för att övervaka patienter som haft en hjärtinfarkt. Det visar en studie vid Örebro universitet. – Resultatet kan på sikt ha stor betydelse, eftersom tidig och skonsam diagnostik kan förbättra prognosen för många patienter, säger Anna Björkenheim, överläkare och forskare i medicin.
AI minskar stress över arbetsuppgifter14.4.2025 07:43:05 CEST | Pressmeddelande
AI minskar stressen för anställda med många arbetsuppgifter. Samma stressminskning gäller för anställda med nya arbetsuppgifter. Det visar en ny studie vid Örebro universitet och Ratio. – Det finns en uppfattning om att AI leder till ökade krav och snabbare arbetstakt, som kan öka stressen. Här finner vi det omvända, åtminstone för en grupp anställda, säger Magnus Lodefalk, forskare i nationalekonomi.
Förnyat bevis på toppkvalitet för Handelshögskolan i Örebro10.4.2025 07:43:45 CEST | Pressmeddelande
Handelshögskolan vid Örebro universitet behåller sin internationella ackreditering, AACSB. – Ackrediteringen är en internationellt vedertagen kvalitetsstämpel för hela verksamheten som delas ut till färre än 5 procent av 16 000 handelshögskolor över hela världen, säger Anna Kremel, proprefekt vid Handelshögskolan.
AI-verktyg för patienter med IBD10.4.2025 07:33:48 CEST | Pressmeddelande
– Smärta, trötthet och blödningar. Det är vardag för människor med inflammatoriska tarmsjukdomar, säger Örebroforskaren Jonas Halfvarson. EU-projektet miGut-Health har utvecklat AI-verktyg för patienter – och utforskat biomarkörer som gör det möjligt att förebygga IBD.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum