Ge inte bort farliga smycken på alla hjärtans dag
I en granskning av högtidsvaror hittade Kemikalieinspektionen för höga halter av bly och kadmium i smycken och andra varor som säljs till alla hjärtans dag.
– Man ska vara försiktig när man köper vissa typer av oäkta smycken eftersom de kan innehålla kadmium och bly. Vi ser flest problem med smycken med mönster och instansad text, eftersom de här tungmetallerna då kan användas för att göra materialet formbart, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Exempel på alla hjärtans dag-varor med för höga halter av farliga ämnen var, förutom smycken, en ljusslinga, en elektrisk björn av rosor och en hjärtformad diskolampa.
Förutom produkter som säljs till alla hjärtans dag kontrollerades även varor för andra säsonger. Totalt granskades 250 varor.
Ungefär en femtedel av varorna innehöll för höga halter av farliga ämnen. 29 varor innehöll för höga halter av bly. Det rörde sig framför allt om elektronik. 22 varor innehöll ftalater i halter över vad som är tillåtet. De hittades i bland annat väskor, tofflor och kablar till elektriska produkter.
Varorna köpes i webbutiker, butikskedjor och digitala marknadsplatser.
– Marknadsplatser var den företagstyp med störst andel varor med för höga halter av farliga ämnen. Det är något vi också sett i våra andra granskningar, säger Frida Ramström.
Frida Ramströms råd till konsumenter som handlar på nätet
• Ta reda på var produkten skickas ifrån. Produkter som är tillåtna att sälja i länder utanför EU kan vara förbjudna i Sverige om de till exempel saknar korrekt märkning eller innehåller vissa förbjudna hälso- eller miljöfarliga ämnen.
• Var försiktig med att köpa produkter som är extremt billiga. Du får det du betalar för. Risken är stor att du får hem något av sämre kvalitet än du tänkt dig, eller en piratkopia.
• Fundera en extra gång när du köper billig elektronik såsom hörlurar eller laddare. Välj hellre kända varumärken.
Farliga ämnen som förekom i produkterna
• Bly är ett mycket giftigt ämne som inte får användas i vissa varor. Det kan skada nervsystemet och påverka till exempel förmågan till inlärning. Foster och barn är särskilt känsliga.
• Kadmium är giftigt för miljön och kan ge benskörhet, njurskador och cancer.
• Ftalater (till exempel DEHP, DIBP, DBP, BBP) är en grupp ämnen där alla inte är skadliga, men vissa ftalater kan påverka testiklarna och göra det svårare att få barn och vissa är misstänkt hormonstörande.
• Kortkedjiga klorparaffiner är skadligt för vattenlevande organismer. De är mycket långlivade, bryts inte ned i naturen och är misstänkt cancerframkallande.
Kontakter
PresstjänstKemikalieinspektionen
Tel:08-519 41 200press@kemi.seOm oss
Kemikalieinspektionen är en statlig myndighet som arbetar med att minska risken för att människor och miljö skadas av kemikalier.
Följ Kemikalieinspektionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Kemikalieinspektionen
EU-lista gör att särskilt farliga ämnen minskar26.3.2025 11:00:00 CET | Pressmeddelande
Användningen av särskilt farliga ämnen har i snitt halverats fyra år efter att de förts upp på EU:s lista över särskilt farliga ämnen. Det visar rapporten Kemikalietrender i Sverige. Men det finns farliga ämnen som inte har samma nedåtgående trend.
Vanligt med farliga ämnen i varor du köper på nätet25.3.2025 10:43:57 CET | Pressmeddelande
En ny granskning från Kemikalieinspektionen visar att varor som säljs på nätet ofta innehåller för höga halter av farliga ämnen som bly, kadmium och ftalater.
Inbjudan till seminarium om kemikalietrender i Sverige12.3.2025 09:16:43 CET | Pressinbjudan
Välkommen till Kemikalieinspektionens seminarium Kemikalietrender i Sverige. I år är fokus kemikalier nära konsumenter. Minskar särskilt farliga ämnen i smink? Hur ser trenden ut för kemikalier vi använder till disk, städ och tvätt? Hormonstörande mjukgörare i plast, är det fortfarande en fråga?
3D-skrivare avger farliga ångor och nanopartiklar11.12.2024 13:57:18 CET | Pressmeddelande
3D-skrivare har blivit alltmer populära i hem, skolor och bibliotek. De ger utsläpp av farliga ångor och mycket små partiklar, inklusive så kallade nanopartiklar. Dessa ämnen kan påverka vår hälsa negativt.
Butiken på hörnet säljer förbjudna varor5.12.2024 10:44:33 CET | Pressmeddelande
För att sprida kunskap om kemikaliereglerna har Kemikalieinspektionen tillsammans med kommuner granskat lokala småbutiker av typen ”butiken på hörnet” och ”prylaffären”. Av 607 kontrollerade varor i hittades förbjudna ämnen i 91 stycken.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum