Akademikerförbundet SSR

Äntligen stärks skyddet av offentliganställda

Dela

Nu har regeringen presenterat ett lagförslag för ett starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Det välkomnas av Akademikerförbundet SSR.

Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR.
Förbundsordförande för Akademikerförbundet SSR. Fotograf: Magnus Länje
  • Våld, hot och trakasserier har dessvärre blivit vardag för många av våra medlemmar, inte minst inom socialtjänsten. Att regeringen kommer med konkreta lagförslag är bra, säger Heike Erkers ordförande Akademikerförbundet SSR

  • Hot, hat och våld mot tjänstemän i staten, kommuner och regioner är inget annat än en attack på det offentliga Sverige och ett hot mot den öppna demokratin och måste få konsekvenser därefter, säger Heike Erkers.

Akademikerförbundet SSR är positiva till att regeringen tar nya steg för att minska offentliganställdas utsatthet. Regeringen måste dock fortsätta arbetet mot våld, hot och trakasserier på bred front. Problemen med våld, hot och trakasserier kommer inte att lösas genom att enbart lägga fram strängare regler och hårdare straff.

  • Myndigheterna, kommunerna och regionerna har också ett stort arbetsmiljöansvar och måste ta sitt ansvar för att stärka medarbetarskyddet. Det handlar både om fysisk och psykisk arbetsmiljö. Här har det hittills gjorts för lite, säger Markus Furuberg förhandlingschef Akademikerförbundet SSR.

Akademikerförbundet SSR vill att regeringen går längre än de förslag som nu lagts fram. En viktig fråga är att göra arbetsgivaren till den som är målsägande vid hot, våld och trakasserier i stället för som idag; tjänstemannen. Även om en arbetsgivare redan idag kan göra en polisanmälan när någon anställd har utsatts för våld, hot eller trakasserier så är det den enskilde medarbetaren som är målsägande vid en rättegång vilket i sig skapar en utsatthet och ytterligare stress När någon använder sig av våld, hot och trakasserier mot en tjänsteman är brottsligheten både riktad mot individen och hela verksamheten. Det är därför naturligt att det är arbetsgivaren som ska gå in som målsägande På så sätt skulle våra medlemmar bli tryggare.

Akademikerförbundet vill även lyfta frågan om förundersökningsbegränsning. Förbundet anser att förundersökningsbegränsning inte ska få förekomma när det gäller våld och hot mot tjänsteman. Att den gärningsman som idag begått fler grövre brott inte åtalas för våld och hot mot tjänsteman ger fel signaler till de tjänstemän som är utsatta. Det innebär också att de i egenskap av brottsoffer nekas den upprättelse de har rätt till och att det hot som de utsätts för osynliggörs.

Möjligheten att begära ut uppgifter om enskilda tjänstemän från offentliga arbetsgivare är ett problem när den som begär ut uppgifterna gör det i avsikt att hota och trakassera den offentliga tjänstemannen. Regeringen behöver följa upp lagändringarna för att granska och utvärdera sekretesskyddet i personaladministrativ verksamhet i förhållande till möjligheten att skydda utsatta offentliganställda.

Nyckelord

Kontakter

Om oss

Vi är det ledande fackförbundet för samhällsvetare. Du hittar oss i offentlig såväl som privat sektor. Medlemmar är beteendevetare, ekonomer, folkhälsovetare, personalvetare, socionomer och andra samhällsvetare, men också chefer och egenföretagare. Det som förenar våra närmare 80 000 medlemmar är att vi alla är akademiker som strävar efter ett samhälle och ett arbetsliv som tillvaratar, utvecklar och värderar akademisk kompetens.

Följ Akademikerförbundet SSR

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademikerförbundet SSR

Siffersatta löneökningar för välfärdens akademiker!7.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande

Akademikerförbundet SSR har tecknat ett nytt tvåårigt kollektivavtal med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona. Avtalet omfattar cirka 220 000 anställda inom kommuner, regioner och kommunala bolag och gäller från 1 april 2025 till 31 mars 2027. Förbundet har säkrat en garanterad lägstanivå för löneökningar om 3,4 procent 2025 och 3 procent 2026 – ett viktigt steg för att möta välfärdens stora kompetensutmaningar. Ett första steg är taget mot arbetstidsförkortningar.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye