Mobilisering krävs – Sveriges Lärare vill se en nationell samordnare mot hot och våld i skolan
Idag har regeringen hörsammat Sveriges Lärare och samlat myndigheter och aktörer inom skolan för ett första möte mot ökande hot och våld i skolan.

– Hoten och våldet mot lärare har ökat, både i anmälningsfrekvenser och i våra medlemsundersökningar. Sveriges Lärare kräver en verklig samhällsmobilisering. Vi vill se en bredare samverkan mellan skolhuvudmän, statliga myndigheter, socialtjänst, psykiatri och missbruksvård, säger Anna Olskog, ordförande Sveriges Lärare.
En nationell samordnare mot skolvåld behövs
– Även om det finns samverkan idag, måste denna bli mer heltäckande och fördjupas över hela landet. Vi har uppmanat regeringen att utse en nationell samordnare för att leda arbetet mot skolvåldet och säkerställa att mer görs, säger Anna Olskog.
– Vi välkomnar också arbetet med en ny arbetsmiljöstrategi och föreslår en större samordning mellan Arbetsmiljöverket och skolmyndigheterna. Även polisen måste engageras i detta arbete.
Nolltolerans mot hot och våld
– Vi behöver minska toleransnivån när det gäller hot och våld. Alla hot- och våldssituationer måste alltid rapporteras och följas upp med kontakt med vårdnadshavare. Nolltolerans är vårt mål. Ansvar för detta ligger i hög grad på skolans huvudmän, men socialtjänsten behöver kopplas in i fler fall, säger Anna Olskog.
Vad kan göras för en tryggare skolmiljö?
1. Mindre undervisningsgrupper – För att ge utrymme för mer individuell uppmärksamhet och trygghet.
2. Förberedda lärare – Lärare som är förberedda och har tid att följa upp sin undervisning skapar trygghet. Tiden för undervisning och för- och efterarbete bör regleras, och resurser för stödpersonal, som elevassistenter, behövs.
3. Likvärdig elevhälsa – Säkerställ att elever som behöver särskilt stöd får det, och att insatser för utåtagerande barn fungerar.
4. Lärarstöd vid incidenter – Lärare ska inte stå ensamma med ansvaret för att hantera utomstående situationer. Arbetsgivaren måste ta ansvar för att hantera incidenter, och vi måste gemensamt arbeta för att minska mörkertalen. Alla hot eller våldshandlingar måste få konsekvenser.
Skolattacker: Skolans säkerhet är en grundläggande fråga för samhället
– Efter den fruktansvärda skolattacken i Örebro har våra arbetsplatser också blivit potentiella mål för terror och dödligt våld, så förändras vårt yrke från att handla om lärande till något mycket mer oroande. Diskussionen måste nu handla om en större grad av säkerhetstänkande kring våra skolor, säger Anna Olskog.
Resurser i skolan och personalens roll
Skolans resurser är redan knappa. Vi är underbemannade och lider av underfinansiering. För att genomföra nödvändiga säkerhetsåtgärder behöver vi fler händer, fler ögon och fler öron i skolan – både behöriga lärare och stödpersonal.
– Skolans säkerhet är en samhällsfråga som kräver samverkan och förebyggande åtgärder. Säkerhetstänkande, rätt resurser och en genomtänkt strategi för att hantera potentiella hot är avgörande för att trygga våra skolor och förhindra tragiska incidenter, avslutar Anna Olskog.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour Sveriges Lärare
Tel:08-502 715 15press@sverigeslarare.seZoran AlagicPressansvarig
Tel:070-262 27 00zoran.alagic@sverigeslarare.seOm Sveriges Lärare
Sveriges lärare har det viktigaste samhällsuppdraget – att ge våra barn och elever en likvärdig utbildning av hög kvalitet. Och lärare ska ha bra löner och bra villkor. Som det största akademikerförbundet jobbar vi för att göra skillnad för Sveriges lärare och studie- och yrkesvägledare. Med cirka 300 000 medlemmar är vi en kraft att räkna med på varje arbetsplats.
Följ Sveriges Lärare
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Lärare
Vinstintresse är inte rätt drivkraft för en bra skola31.3.2025 06:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idéburna Skolors Riksförbund och Sveriges Lärare publicerar en rapport som avslöjar myter om skolan.
Steg i rätt riktning20.3.2025 12:06:01 CET | Pressmeddelande
Regeringen visar en bra och nödvändig ambition med ansats till bredare samverkan mot skolvåldet och för en ökad säkerhet och trygghet i skolan. Man har uppenbarligen lyssnat på Sveriges Lärare. Men frågan är om de extra miljonerna för skolsäkerhet kommer räcka.
Lärarutbildningsutredningen är ett steg framåt men saknar viktiga reformer19.3.2025 14:28:21 CET | Pressmeddelande
Sveriges Lärarstudenter har lämnat sitt remissvar på betänkandet Ämneskunskaper och lärarskicklighet – en reformerad lärarutbildning (SOU 2024:81). Vi välkomnar flera av utredningens förslag, men ser samtidigt att den missar avgörande aspekter för att stärka lärarprofessionen och utbildningens kvalitet.
Regeringen måste kompensera skolorna för de havererade digitala nationella proven11.3.2025 17:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter att Skolverket tvingats stänga sin digitala provplattform för vårens nationella prov kräver Sveriges Skolledare och Sveriges Lärare att regeringen kompenserar skolorna ekonomiskt för de ökade kostnader som detta medför.
De flesta nyexaminerade lärare får jobb – men arbetsmarknaden upplevs som svår4.3.2025 06:00:00 CET | Pressmeddelande
En ny rapport från Sveriges Lärarstudenter visar att de allra flesta nyexaminerade lärare snabbt får jobb, men att många upplever att utbudet av tjänster är begränsat. Samtidigt får många undervisa i ämnen de saknar behörighet för, och i nästan var femte anställning ställde arbetsgivaren inga krav på legitimation.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum